Jaunā IZM valsts sekretāre vispirms ķersies pie rīcības plāna • IR.lv

Jaunā IZM valsts sekretāre vispirms ķersies pie rīcības plāna

21
Jaunā IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa. Foto: Ieva Čīka, LETA

Jaunajā amatā Liepiņa varētu stāties divu nedēļu laikā, jo vēl ir saistīta ar darbu Pasaules Bankā

Jaunā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Sanda Liepiņa nosaukusi galvenos darbus, sākot pildīt savus jaunos pienākumus, vispirms izstrādās IZM rīcības plānu.

Liepiņa pēc apstiprināšanas amatā valdībā stāstīja, ka vispirms izstrādās IZM rīcības plānu, kas, viņasprāt, ir viens no būtiskākajiem instrumentiem ministrijas darbā. Tāpat viņa iecerējusi tikties ar ministrijas darbiniekiem, jo, īstenojot izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa sāktās reformas izglītībā, ir nepieciešams ministrijas darbinieku atbalsts. “Viens nevar būt karotājs,” noteica Liepiņa. Kā trešais no galvenajiem darbiem būs tikšanās ar izglītības nozares pārstāvjiem, jo, viņasprāt, vienmēr ir iespējams dialogs, vēsta LETA.

“Es novērtēju tās iestrādnes, kas ir visās IZM atbildības jomās, un apņemos darīt visu, kas būs manās iespējās, lai pietiekami operatīvi tās realizētu,” uzsvēra Liepiņa. Tāpēc viens no pirmajiem darbiem būs šī ministrijas rīcības plāna 2013.gadam izstrāde, kas, kā no administratīvā vadītāja viedokļa, ir viens no būtiskākajiem instrumentiem, kas būs viņas rīcībā. Šajā plānā būšot ieceres un vīzija par konkrētajiem darbiem un konkrētu redzējumu par paveicamajiem darbiem struktūrvienību un darbinieku līmenī.

Pagaidām gan Liepiņa vēl nevarēja komentēt, vai izprot ministra sāktās reformas izglītības nozarē, taču savu vērtējumu solīja dot, tiklīdz būs iepazinusies ar visu informāciju. Uz jautājumu, kā tiks galā ar atsevišķu nozares pārstāvju pretestību pret sāktajām reformām, Liepiņa atbildēja: “Pirmais, ko es darīšu, aicināšu uz sadarbību – tas ir viens no maniem vadmotīviem līdzšinējā darbībā. Vienmēr ir iespējams runāt, vienmēr ir iespējams atrast risinājumu.”

Jautāta, kāpēc pieņēmusi lēmumu kandidēt uz šo amatu, Liepiņa skaidroja, viens no iemesliem bija ģimenes lēmums pārcelties uz dzīvi Latvijā. Savukārt otra motivācija – vēlme savas zināšanas un līdzšinējo pieredzi ieguldīt Latvijā. “Tā ir vēlme atrast labāku pielietojumu zināšanām,” skaidroja jaunā IZM valsts sekretāre.

Ņemot vērā, ka viņa joprojām ir saistīta ar darbu Pasaules Bankā, jaunajā amatā Liepiņa varētu stāties divu nedēļu laikā.

Lai gan izmaiņas izglītībā ir iespējams ieviest vairāku desmitu gadu garumā, pēc Liepiņas domām, tās ir jāievieš operatīvi. Un tieši tāpēc viņa piekritusi kandidēt uz šo amatu – tā ir bijusi vēlme saturiski piedalīties šo izmaiņu īstenošanā. Atdeve no šīm izmaiņām būšot vērojama iekšzemes kopprodukta procentuālajā pieaugumā turpmākajos gados.

Jaunā valsts sekretāre pagaidām negrasās pārskatīt kādu IZM darbinieku piemērotību amatam – tāds neesot viņas pašreizējais uzstādījums, jo prioritāte ir sākto reformu pilnīga iedzīvināšana, kas būs liels izaicinājums.

Arī Ķīlis uzsvēra, ka ir svarīgi izstrādāt ministrijai rīcības plānu, kurā būs redzamas ministrijas prioritātes katrā periodā. Ļoti būtiska esot arī Liepiņas lielā pieredze finanšu stratēģijas menedžmenta jautājumos. Tāpat ministrs novērtē Liepiņas spējas runāt ar dažādām auditorijām.

Valdība otrdien IZM valsts sekretāres amatā apstiprināja Pasaules Bankas darbinieci Sandu Liepiņu.

Liepiņa Pasaules Bankā strādā jau kopš 2005.gada, patlaban viņa strādā Austrumāzijas un Klusā okeāna reģionā kā Biznesa virziena “Uzņēmējdarbības vide” vadītāja. Pirms tam viņa strādāja par šī virziena vadītāju Eiropas un Centrālās Āzijas reģionā, strādājusi Pasaules Bankā arī par investīciju politikas speciālisti. Liepiņa strādājusi arī Latvijas Investīciju aģentūrā par juridisko konsultanti un kā vieslektore strādājusi Vidzemes Augstskolā, pasniedzot lekcijas publiskās pārvaldes tiesībās. Strādājusi arī kā individuāla eksperte tiesiskās un uzņēmējdarbības vides jomā.

 

Komentāri (21)

Ieva 08.01.2013. 18.09

Hmm, 12. decembrī rakstīju:

“Un vēl. Gribu piebilst – esmu drīzāk par Ķīli, ne pret viņu. Mana doma ir vienkārša – vadītāja gandrīz vai pamatfunkcija IR atrast optimālo sadarbības formu ar darbiniekiem, mobilizēt viņus, un tieši ar to Ķīlis netiek galā. Tāpat, kā piemēram, KNAB Vilnītis, savulaik. Tikai tur nebija citu uzstādījumu.
Vadītājam, it sevišķi augsta ranga, ir jāspēj motivēt padotie kopīgam darbam. Skolotāju un mācībspēku kolektīvi gan ir slaveni ar savu kašķīgumu, bet tas nemaina lietas būtību, nozares ministram ir jāorganizē praktisks darbs, nevis jāizraisa jauni un jauni ķīviņi. Un atsauce uz Dombrovski un valdību nav korekta, jo arī tā ir Ķīļa funkcija – nodrošināt tādu reformu praktiskās ieviešanas stratēģiju, lai arī valdība sadarbotos.”

Šķiet domai ir bijis pamats, jaunā IZM valsts sekretāre, šķiet, darbosies tieši šajā virzienā… Šis tandēms varētu darboties. Efektīvi!

+4
-1
Atbildēt

0

janis17 08.01.2013. 23.30

Ko tad ķīlis darīs ar šo šmuci? Slaucīs zem gultas?

http://www.delfi.lv/news/national/politics/tiesa-atzist-par-prettiesisku-bijusas-izm-valsts-sekretara-vietnieces-stales-atbrivosanu-no-amata.d?id=42955962

Pēdējais mohikānis no rp bez iznīcinošas darbošanās “tautas labā” palicis Rinkevičs, bet laikam tāpēc, ka kluss un nemanāms, pieplacis zemei?

0
0
Atbildēt

0

groupe_horeca_kredit 08.01.2013. 22.14

Jūsu students Deniss Te ir pamatīgi par augstāko izglītību:
1. Izglītības civilizācija. Raksts
2. Jauno nabagu studijas. Raksts
3. Izglītības metafizika. Raksts
4. Izglītība mūsmājās. 1.intervija
5. Izglītība mūsmājās. 2.intervija
Priecājieties par manu pasniedzēju šite: http://www.artursprieditis.lv

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu