Depardjē ieradies Mordovijā pēc jaunās dzīvesvietas atslēgām • IR.lv

Depardjē ieradies Mordovijā pēc jaunās dzīvesvietas atslēgām

79
Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē ar Krievijas pasi. Foto: AFP/LETA

Ironiskā kārtā franču aktiera jaunā dzīvesvieta Krievijā atrodas reģionā, kas pazīstams ar Staļina laikā izveidotajiem Gulaga cietumiem

Franču aktieris Žerārs Depardjē, kurš nule kā saņēmis savu Krievijas pasi, svētdien ieradies Mordovijā, Krievijas vidienē, kur viņam piedāvāts izraudzīties dzīvesvietu, vēsta vietējās televīzijas.

To kadros redzams, kā Depardjē, kurš sestdien tikās Sočos ar Putinu, ierodas sniegotajā Mordovijā – reģionā, kas ir pazīstamas ar skarbu klimatu un Staļina laikā izveidotajiem Gulaga cietumiem, ziņo LETA/AFP.

Depardjē Mordovijas galvaspilsētā Saranskā sagaidīja meitenes tautas tērpos, aktieris tika cienāts ar pankūkām, viņam izrādīja vietējo vēstures muzeju. “Žerārs Depardjē tika sagaidīts kā varonis,” konstatēja Krievijas telekanāla korespondents.

Sagaidāms, ka aktierim tiks pasniegtas viņa jaunās mājas atslēgas un ka Mordovijā tiks oficiāli reģistrēta viņa dzīvesvieta, vēsta televīzija.

Gubernators Vladimirs Volkovs piedāvājis Depardjē Mordovijā izraudzīties dzīvokli vai arī vietu mājas būvēšanai, vēsta ziņu aģentūra “Interfax”.

“Es esmu ļoti laimīgs. Šeit ir ļoti skaisti, skaisti un dvēseliski cilvēki,” “Interfax” citē aktiera teikto. Depardjē vietējām sievietēm izteicis komplimentus par viņu daiļumu.

Citu dāvanu vidū Depardjē saņēmis arī “vaļinku” pāri un divus kaķēnus viņa jaunajam Krievijas mājoklim, ziņo telekanāls.

Francija Depardjē ir tik ļoti sadusmojusi, ka viņš, uzzinājis, ka Mordovijā ir arī divi franču žurnālisti, kas tur ieradušies, lai atspoguļotu viņa vizīti, aizraidījis viņus prom, vēsta Krievijas telekanāls.

Depardjē arī piedāvāts kļūt par Mordovijas kultūras ministru, bet viņš no šī piedāvājuma atteicies, atsaucoties uz aktiera draugu Krievijas Valsts Filmu fonda priekšsēdētāju Nikolaju Borodačevu, vēsta Krievu ziņu dienests. “Depardjē piedāvāja kultūras ministra amatu, viņiem ir tāda vakance. Viņš atbildēja: “Paldies, bet es esmu pasaules kultūras ministrs”,” pastāstīja Borodačevs.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs svētdien paziņoja, ka Depardjē ir saņēmis Krievijas pasi un ticies ar Krievijas valsts galvu.

Putins piešķīra pilsonību Depardjē šomēnes, pēc tam kad aktieris bija paziņojis, ka atsakās no Francijas pases, lai izvairītos no miljonāru nodokļa maksāšanas. Peskovs svētdien apliecināja, ka Depardjē “ir izsniegta viņa pase”.

Tomēr Putins nav pats personīgi nodevis pasi aktierim, kad viņi sestdien satikās prezidenta Melnās jūras piekrastes rezidencē Sočos, paskaidroja preses pārstāvis. “Tā bija īsa tikšanās,” sacīja Peskovs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien parakstījis dekrētu, ar kuru Depardjē tiek piešķirta Krievijas pavalstniecība un tiesības maksāt salīdzinoši nelielo 13% ienākumu nodokli. Kremlis pavēstīja, ka Depardjē pilsonība piešķirta par “viņa ieguldījumu Krievijas kultūrā un kinomākslā”.

Pēc Kremļa paziņojuma par Depardjē piešķirto pilsonību aktieris apstiprināja, ka viņš lūdzis Krievijas pasi un ir priecīgs par savu jauno pilsonību. “Jā, es iesniedzu pieteikumu pasei un esmu priecīgs, ka tas tika apstiprināts. Es mīlu jūsu valsti, Krieviju – tās tautu, tās vēsturi, tās rakstniekus. Es mīlu jūsu kultūru, jūsu inteliģenci,” teikts aktiera atklātā vēstulē, kas demonstrēta Krievijas telekanālā “Pervij kanal”.

“Es sacīju [Francijas prezidentam Fransuā Olandam], ka Krievija ir lieliska demokrātija un tā nav valsts, kurā premjerministrs pilsoni var nosaukt par nožēlojamu,” pavēstīja aktieris. “Krievijā dzīve ir laba. Man patīk lauki, un es zinu dažas izcilas vietas Krievijā. Es jūtos labi. Un es mācos krievu valodu. Slava Krievijai!”

Depardjē pagājušā gada nogalē paziņoja, ka atsakās no Francijas pases, jo viņu esot dziļi aizvainojuši premjerministra Žana Marka Ero pārmetumi sakarā ar došanos “nodokļu trimdā” uz Beļģiju.

Depardjē nesen iegādājies īpašumu Beļģijā un gatavojas pārcelties uz dzīvi nelielajā Nešinas ciematā, kas atrodas kaimiņvalstī, pavisam tuvu Francijas robežai. Tur jau apmetušies aptuveni 2800 bagātu francūžu, vairoties no sociālistu valdības ieceres aplikt ar 75% nodokli gada ieņēmumus, kas pārsniedz miljonu eiro (702 800 latus).

Lai gan Francijas Konstitucionālā padome šo valdības lēmumu atzina par neatbilstošu pamatlikumam, valdība solījusi neatteikties no šīs ieceres un nākt klajā ar jaunu priekšlikumu.

Tikmēr augsta ranga Beļģijas amatpersonas izteikušās, ka Krievijas pilsonības piešķiršana Depardjē varētu traucēt viņa centienos iegūt Beļģijas pavalstniecību.

Nav arī skaidrs, vai pēc Krievijas pilsonības pieņemšanas Depardjē nevajadzēs iegūt Šengenas vīzu ceļošanai Eiropā.

 

Komentāri (79)

buchamona 06.01.2013. 22.11

Pagaidām Depardjē viss notiekošais ap viņu, droši vien, liekas tāds lielisks šovs. Krievu meitenes sagaida ar pankūkām, tiek piedāvāts ministra portfelis kā īstam baltajam, kurš nonācis kādā jaunatklātā zemē, Putina uzmanība utt Rietumu pasaule arī nenovērš no viņa acis, kuram tas nav patīkami? :)

Taču var rasties situācija, kurā tā pati demokrātiskā pasaule, putinistu noziegumu kontekstā un cilvēku tiesību kontekstā, no Depardjē kā no Krievijas pilsoņa gaidīs pilsoniski drosmīgu rīcību brīdī, kad Putins kārtējo reizi kādu politisko pretinieku iebāzīs aiz restēm, lai viņu tur nogalinātu.
Ko tad šis francūzis darīs? :) Uz viņu kā uz Krievijas pilsoni tagad attiecas tie paši represīvie likumi, kuri Krievijā ir pieņemti pēdējā laikā. Dižais aktieris sadarbosies ar putinistiem, kā savlaik Hamsuns ar nacistiem? :)

+15
-2
Atbildēt

8

    buchamona > buchamona 07.01.2013. 12.50

    Mēs abi neesam bijuši Norvēģijā laikā, kad nacisti okupēja šo valsti, tādēļ nākas paļauties uz laika biedru liecībām. Pirmais, kas man ienāca prātā – norvēģu režisora Hoakima Ronninga uz patiesiem notikumiem balstītā filma Max Manus. Ja ir izdevība, paskaties par norvēģu pretošanās kustības cīņu pret iebrucējiem.’
    Aizmirsu kurš no ekspedīcijas Kon – Tiki dalībniekiem arī kara laikā bija iesaistījies pretošanās kustībā un T. Heijerdāls par to labprāt stāsta savā grāmatā par ceļojumu ar Kon – Tiki.

    Ja Tu mēģini norvēģu vietā attaisnot Hamsunu :), tad jau mums jāataisno savi nodevēji, kuri ” apsveica” okupantu iebrukumu Latvijas Republikā 1940. gadā un Baigā gada sākumu. Nacisti un staļinisti – tas ir viens vesels ļaunums, ja kas, lai nebūtu pārpratumu,

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 07.01.2013. 13.20

    rinķī apkārt
    “tad jau mums jāataisno savi nodevēji, kuri ” apsveica” okupantu iebrukumu Latvijas Republikā 1940. gadā un Baigā gada sākumu.”

    Piecgadīgs bērns, kurš jau mācās skaitīt, gan nepielīdzinātu Norvēģu kolaborantus mūsu latviešu nīdējiem.

    “kad nacisti okupēja šo valsti, tādēļ nākas paļauties uz laika biedru liecībām”

    Ir drausmīgi, kad durvīs iespiež pirkstu, tomēr to nevar salīdzināt ar norautām kājām. Nelietis, kurš mēģina jeb ko, kas notika Trešā reiha okupētā Eiropā, pielīdzināt drausmīgākajam genocīdam cilvēces vēsturē, “Baigam gadam”, ir pielīdzināms staļinistiem, ar visām no tā izejošām sekām.

    “Nacisti un staļinisti – tas ir viens vesels ļaunums, ja kas, lai nebūtu pārpratumu”

    Nebūtu bijis nacistu, kas aplauž Staļina plānus, norvēģu nebūtu. Nebūtu franču un angļu, žīdu nebūtu. Būtu tikai trula izbadējusies noskrandusi krievvalodīgu organismu masa. Lai nebūtu pārpratumu, ja kas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 07.01.2013. 13.27

    articulus100. Ir pilnīgs sviests sākt rēķināt, kurš no slpkavām – nacisti, vai staļinisti ir bijuši asiņaināki, sevišķi tādēļ, ka Molotova – Ribentropa paktu, par kura eksistenci 1940.g. LR pilsoņi nevarēja zināt, parakstīja abas puses

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 07.01.2013. 14.17

    rinķī apkārt
    “Ir pilnīgs sviests sākt rēķināt, kurš no slpkavām – nacisti, vai staļinisti ir bijuši asiņaināki”

    Vilkt vienlīdzības zīmi starp cilvēkēdāju fašistisko krieviju un Trešo reihu, ir pilnīgi hidrogenizētie augu tauki.

    Intelektuāli cietušajam, no desmitiem gadu ilgās Hitlera demonizēšanas, ieteiktu palasīt Suvorova darbus, lai uzzinātu, kur auga kājas WWII. Ja tas pārāk sarežģīti, iesaku
    http://www.youtube.com/watch?v=Ckw7lrahhe4
    Мы на горе всем буржуям
    Мировой пожар раздуем
    Мировой пожар в крови
    Господи благослови
    (Aleksandrs Bloks)
    Kad tika rakstītas šīs rindas, par tādu Hitleru vēl nevienam pat aizdomas nebija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Zane Degro > buchamona 07.01.2013. 04.07

    Ja sadarbosies ar putinistiem, tad kopā ar viņiem arī kritīs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 07.01.2013. 11.33

    rinķī apkārt
    “Dižais aktieris sadarbosies ar putinistiem, kā savlaik Hamsuns ar nacistiem? :)”

    Kas tā par idiotisku manieri Hamsunam un Kvislingam karināt nodevēju birkas? Viņi bija vidutāji starp vācu okupācijas režīmu un savu tautu un, būdami īsti patrioti, darīja visu, lai tauta no okupācijas mazāk ciestu. Viņu vietā varēja būt voši un rubiki.

    Nesalīdzini ar Depardje, kas demonstratīvi nostājās pret savu valsti un tautu, vai mūsu izdzimteņiem, kolaborantiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 07.01.2013. 09.31

    J.Biotops …Depardjevs var rēķināties ar lielas daļas franču sabiedrības un visas progresīvās cilvēces atbalstu…+++ jāpiekrīt par to progresīvo cilvēci :) Domājot sirreālās kategorijās šie gaismas nesēji neredz ļaunumu degungalā :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 07.01.2013. 05.47

    Ko darīs? Gan jau to pašu, ko visādi franču un citi progresīvie „gara milži” pie Staļina un citiem sarkanajiem bendēm pirms un pēc kara – spiegs sajūsmā par diženo valstsvīru un vēl diženāko tautu. Pie tam daudz drošāk par Hamsunu – Depardjevs var rēķināties ar lielas daļas franču sabiedrības un visas progresīvās cilvēces atbalstu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 06.01.2013. 21.23

Rudenī šis franču klauns (šī vārda siktākajā nozīmē) čupojās arī ar čečenu cilvēkēdāju Kadirovu. Tas, kā nekas cits, ļoti labi liecina par aktriera alkoholā izšķīdušo morāles un inteliģences līmeni. Putins, protams, nekavējās šo visu pārvērst par klaunādi saviem “bidlo” vēlētājiem, kuri par šo visu ir noteikti sajūsmā.

+14
-1
Atbildēt

3

    Aivars Krauklis > putekliic 07.01.2013. 11.44

    Meža dīvainīšu dēļ nebūtu vērts klaviatūru aiztikt.
    Cita lieta – augsti mācītu un citādu rietumnieku mīlestība pret antiliberāliem bandītiem, masas ar sarkaniem karogiem, balsojumi par olāniem, šrēderiem (tieši tādi paši, kā par hitleriem un citiem darba tautas aizstāvjiem).
    Senāk abu modeļu jaunās pasaules cēlāji 20.tajos – 30tajos gados, darbaļaužu un kreiso intelektuāļu (ir tāds absurds jēdziens) kviecieni „rokas nost no padomju Krievijas”, franču olimpiešu sveiciens Hitleram 1936. gada parādē (ja kāds piemirsis – rituāls to neprasīja) un dažus gadus vēlāk franču strādnieku sabojātās savējo kara lidmašīnas (nav ko pretoties sociālistiskās Vācijas cēlajai misijai), pēckara raimondas djenas, de Golla bļāviens Maskavā „lai dzīvo Krievija” amerikāņu superkovbojs Dins Rīds (šis gan dabūja no sarkanajiem pēc nopelniem) un vācu „neue Ostpolitik”, Malro vizīte pie darbaudzinātājas Furcevas (kultūru taču vajag kārtīgi vadīt). Franči ne visai labprāt atceras sava arhitektūras milža Korbizjē mēģinājumus pielīst Staļinam un gandrīz vienlaikus – sajūsmas vēstuli buržuāzisko Franciju okupējušajam Hitleram, vāciešiem Šrēderu arī netīk atminēt. Tad vēl pavisam nesen pārdotie „Mistrāli” – ne tie der karam ar līdzvērtīgu pretinieku, ne aizsardzībai, bet Gruzijai un pribaltiem gan…
    Nu nav tās atsevišķu dīvainīšu izpausmes.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 07.01.2013. 09.05

    Visādu meža dīvainīšu netrūkst nevienā valstī, nevienā sabiedrības grupā. Var mīlēt šo tautu, tās kultūru, tradīcijas, mentalitāti utt. Bet ikvienam taču ir skaidrs, ka viņa rīcība vienkārši iet pāri normāla cilvēka saprāta robežām.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > putekliic 07.01.2013. 05.49

    Saskatīt Depardjeva izdarībās tikai vecuma un spirta ietekmi ir vismaz naivi, bet drīzāk – bīstami.
    Rietumu aktieru, rakstnieku un citu gara darbinieku attieksmei pret Krieviju ir daudz dziļākas saknes, mīti par visu darbaļaužu tēvzemi un krievu dziļo dvēseli dzīvi joprojām. Pie kā tie var novest, taču mazliet jau zinām, vai ne?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 06.01.2013. 22.26

Knapi iedod pilsonību un uzreiz izsūta uz Sibīriju…

+11
-1
Atbildēt

5

    dace_roze_lmt_lv > Kristīne 07.01.2013. 02.08

    В Мордовии климат хороший, солнечных дней больше в десять раз, чем в Латвии:

    http://www.investinpenza.ru/geopolozhenie.aspx

    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F_%D0%9B%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B8

    Да и тепло, климат континентальный, лучше переносится, чем латвийский морской:

    “Климат умеренно континентальный, характеризуется относительно холодной, морозной зимой и умеренно жарким летом. Средняя годовая температура +3,9 °C. Средняя температура зимы −11 °C, лета — +18 °C. Самый холодный месяц — январь, со средней температурой −11,7 °C, самый тёплый — июль, его средняя температура +19,3 °C” http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Sleepwalker > Kristīne 08.01.2013. 22.58

    Aicinu Tevi nekavēties un rīt pat doties uz latviešu “saulaino” Mordoviju!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Kristīne 07.01.2013. 12.49

    savu paziņojumu ierakstiju neapskatot IR rakstu, tam jau preambula tas bija pateikts: “…dzīvesvieta Krievijā atrodas reģionā, kas pazīstams ar Staļina laikā izveidotajiem Gulaga cietumiem…” ))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Kristīne 07.01.2013. 10.15

    TanteSidra. Tiešām! Nebiju iedomājies:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Kristīne 07.01.2013. 01.59

    uz interesantu vietu viņu aizsūta, parasti no labas gribas uz turieni nebrauc. lielākā daļa latviešu politieslodzīto bija ieslodzīti Mordovijas APSR stingrā režīma nometnē, arī Gunārs Astra.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu