Miris leģendārs indiešu mūziķis Šankars • IR.lv

Miris leģendārs indiešu mūziķis Šankars

20
Ravi Šankars kopā ar meitu Anušku koncertā 2009.gadā. Foto: AFP/LETA

 

92 gadu vecumā Sandjego miris leģendārais indiešu sitārists Ravi Šankars, kuru bītls Džordžs Harisons savulaik nodēvēja par “pasaules mūzikas krusttēvu”, ziņo ārvalstu prese.

Šankars tiek vērtēts kā Indijas “muzikālais vēstnieks” un unikāla parādība Rietumu un Austrumu mūzikas pasaulē. Būdams izpildītājs, komponists, pasniedzējs un rakstnieks, viņš izdarījis Indijas mūzikas labā vairāk nekā jebkurš cits mūziķis. Viņš ir pazīstams ar savu celmlauža darbu, iepazīstinot Rietumus ar Indijas mūziku. Mediji Šankaru dēvēja arī par “Indijas Mocartu”.

Šankars apbalvots ar daudzām prestižām mūzikas balvām, tajā skaitā ir arī “Grammy” balva, tāpat kā viņa meitai pazīstamajai dziedātājai un aktrisei Norai Džonsai.

Indiešu virtuozs uzstājās vairāk nekā 60 gadus un iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā ar visilgāko starptautisko mūziķa karjeru. Šankars uzskatīja, ka mūzikā galvenais ir spēja apvienot ļaudis un viņus atvērt citām kultūrām.

Šankars 1969.gadā uzstājies arī slavenajā Vudstokas festivālā, bet pagājušā gadsimta 80.gados koncertējis kopā ar pazīstamo diriģentu un vijolnieku Jehudi Menuhinu.

Komponistam ir divas meitas – Nora Džonsa un Anuška Šankara, kura arī ir sitāriste.

 

Komentāri (20)

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu