Iznirt no akvārija • IR.lv

Iznirt no akvārija

2
Ieva Puķe

Pat ja mums kādreiz liekas, ka dzīve varētu būt pārtikušāka, uz globālā fona esam konkurētspējīgi un privileģēti, pēc gandrīz gadu ilgā Indonēzijas ceļojuma sapratusi žurnāliste Eva Ikstena-Strapcāne

Zivju pastas pika, papildināta ar piestā tikko sasmalcinātiem čili pipariem, ķiploku, medu, uzkarstot virtuvi piepilda ar Āzijas aromātu. «Šo pannu mēs nopirkām Medanā,» nostalģiski saka Eva, ar lāpstiņu milzu vokpannā iemaisot sīpolus, burkānus un papriku, sezama sēklās apceptas vistas gabaliņus, smalki sakapātus Ķīnas kāpostus, vārītus rīsus un kokosriekstu pienu. Pāri visam  klājas Kecap manis – sojas mērce, iebiezināta ar palmu cukuru.

Nasi goreng populārāko Indonēzijas ēdienu LTV raidījuma Viss notiek Latvijā veidotāja Eva Ikstena-Strapcāne ar vīru Jāni, mūziķi un bijušo TV3 raidījuma Kinomānija vadītāju, ēda arī pirmajā Āzijā pavadītajā dienā. Eva vēlāk rādīs fotogrāfiju – Jānis, sajūtot uz mēles aso buķeti, viebjas un ķer pēc ūdens glāzes. Pēc mēneša latviešu ģimene Āzijas garšas bija atēdusies tā, ka likās – nekad vairs negribēsies. Vēl pēc pāris mēnešiem iemīlēja no sirds. Šķiet, uz visu atlikušo mūžu.

Iepauzē pirms nezināmā
Ass ziemas sals. Piesnigušā dārzā, tumsā lampiņas midžina vientuļa svētku eglīte. Tāds bija Evas un Jāņa pēdējais uzņēmums Latvijā. 7.janvārī viņus gaidīja 32 stundu ceļojums ar vairākām pārsēšanās reizēm, lidojot uz Indonēziju. Šā arhipelāga lielākās salas Sumatras pilsētai Medanai bija jākļūst par viņu bāzi Eiropas brīvprātīgo misijā. Jaunā latviešu ģimene bija izraudzīta globālam projektam, ko finansēja Eiropas Komisija, bet administrēja nevalstiska bērnu tiesību organizācija IFM-SEI, kurai ir bāzes visā pasaulē. Latvijā – Rīgas un Liepājas Jaunie vanagi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu