Infografika: FKTK vēršas prokuratūrā par "Krājbankas" darījumu publiskošanu • IR.lv

Infografika: FKTK vēršas prokuratūrā par “Krājbankas” darījumu publiskošanu

33
Foto: Lita Krone, LETA

Papildināta ziņa ar FKTK sagatavoto infografiku

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērsusies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt, kā no bankas publiskajā vidē varēja nonākt “Latvijas krājbankas” (“Krājbankas”) maksājumu uzdevumu kopijas, liecina komisijas paziņojums.

Kā norāda FKTK, tā ir konfidenciāla klientu informācija, par kuras izpaušanu ir paredzēta kriminālatbildība. Norādot, ka kredītiestādēm ir stingri jāievēro klientu datu konfidencialitāte, komisija aicina personas, kuru dati izpausti publiskajā vidē nonākušajā sarakstā, vērsties tiesībsargājošās institūcijās ar iesniegumu par personu datu pretlikumīgu izpaušanu, raksta “Nozare.lv”.

Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Štēnberga informēja, ka 17.oktobrī Ģenerālprokuratūrā ir saņemts FKTK iesniegums ar lūgumu izvērtēt, kā publiskajā vidē varēja nonākt “Krājbankas” maksājumu uzdevumu kopijas. “Šobrīd iesniegums tiek vērtēts, un pēc izvērtēšanas tiks lemts jautājums par tā tālāko virzību,” sacīja prokuratūras pārstāve.

Apkopojumu par naudas plūsmām no “Krājbankas” kontiem laika posmā no pērnā gada 17.novembra līdz 15.decembrim vakar publicējis portāls “Pietiek.com”. Publiskoti arī atsevišķi FKTK padomes priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Brazovska parakstīti maksājuma rīkojumi.

FKTK paziņojumā arī norāda, ka publiskajā vidē nonākušais maksājumu saraksts maldina sabiedrību, jo tajā ietverti darījumi, kurus nav apstiprinājuši komisijas pilnvarnieki. Turklāt sarakstā ietverti arī klientu valūtas maiņas darījumi un maksājumi starp “Krājbankas” klientiem 2011.gada 17.novembrī, un tie nav līdzekļi, kas aizskaitīti no bankas. Tātad – šie darījumi neietekmē bankas likviditāti, norāda FKTK.

Pēc FKTK skaidrotā, publiskajā vidē nonākušajos maksājumos norādītais valutēšanas datums pēc bankas darbības apturēšanas ir datums, kad faktiski izpildīts darījums, kas sākts pirms bankas darbības apturēšanas. Tad jau bija pārbaudīta tā atbilstība normatīvo aktu prasībām un pēc FKTK pilnvarnieku apstiprinājuma veikta darījumu izpilde. Tāpēc ir darījumi ar 30.novembra un pat decembra datumu, kas bija faktiskais darījumu izpildes datums.

FKTK piebilst, ka atsevišķiem bankas klientiem no vairākiem 2011.gada 17.novembrī iesniegtajiem maksājumiem pēc to pārbaudes atbilstībai normatīvo aktu prasībām tika izpildīts tikai viens.

Kā ziņots, FKTK iepriekš uzsvēra, ka visi darījumi pēc “Krājbankas” darbības apturēšanas veikti likumīgi.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu