„Mūsējie“ un „viņējie“ jeb pazudušais prezidenta videoieraksts • IR.lv

„Mūsējie“ un „viņējie“ jeb pazudušais prezidenta videoieraksts

112
Pašreizējais SAB vadītājs Jānis Kažociņš iznāk no Rīgas pils. Foto: Agnese Gulbe, LETA
Gunārs Nāgels

Kāpēc Andris Bērziņš grib SAB jauno priekšnieku no “mūsējiem”?

Visi latvieši ir vienlīdzīgi, taču daži latvieši ir vienlīdzīgāki nekā citi. Šis slavenā Orvela citāta pārfrāzējums nāk prātā, lasot kārtējo mēģinājumu šķelt latviešu sabiedrību mūsējos un viņējos. Labos un sliktos. Gudros un dumjos.

Ja Latvijā redzamākais šā viedokļa paudējs ir Zaļo un zemnieku savienības finansista Aivara Lemberga uzturētais laikraksts “Neatkarīgā Rīta Avīze”, tad tagad tam ir skaļi pievienojies Zaļo un zemnieku savienības bijušais deputāts, tagad Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Trešdien, 19. septembrī, kopīgā preses konferencē ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski viņam jautāja par nākamo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju, jo pašreizējā vadītāja pilnvaras beidzas 2013. gadā. Par Latvijas galvenās drošības iestādes, t.i., slepenpolicijas, nākamo vadītāju prezidents Bērziņš teica: „Divos vārdos. Man ir pilnīgi skaidrs, ka viņam jābūt ir Latvijas latvietim.” Turpinot ar lielu smaidu, viņš mīklaini apgalvoja: „Jūs saprotiet, ko es ar to domāju, jā.”

Ja atceramies, ka SAB vadītājs kopš 2003.gada ir 1951.gadā Anglijā dzimušais Jānis Kažociņš, un atceramies NRA kampaņu šķelt latviešu tautu, tad, jā, mēs saprotam, ko prezidenta kungs ar šo domā.

Intervijas pašās beigās prezidents vēl taisnojās, ka „nenoliedzot nevienu citu”, bet, ka „ļoti precīzi jāpārzina situācija Latvijā, un tomēr tādā ilgā periodā. (…) Nevērtējot iepriekšējo, nesakot, ka kāds ir slikts – bet, ka nākamajā periodā mums ir vajadzīgs cilvēks, Latvijas latvietis, kas labi zin situāciju šeit iekšienē.”

Man jāpiebilst uzreiz, ka nepretendēju uz šo amatu, bet mani ļoti aizskar, ka Latvijas Valsts prezidents uzskata – kādam darbam Latvijā svarīgākais kritērijs ir mūsējais vai viņējais. 

Protams, ka SAB vadītājam labi jāpārzina situācija Latvijā, un skaidrs, ka to drīzāk spēs darīt caurmēra cilvēks, kas pavadījis ilgāku laiku Latvijā, bet kaut kāds mistisks “mēs” un “jūs” nedrīkstētu tikt pat pieminēts, un kur vēl no paša prezidenta.

Beigu beigās, kas ir šie mistiskie “mēs” un “jūs”? Vai Rainis un Kārlis Ulmanis pavadīja pietiekami ilgu laiku ārpus Latvijas/Krievijas, lai viņus vairs neuzskatītu par mūsējiem? Vai Rūjienā dzimušais Latvijas vēstnieks Japānā ir jau pārāk ilgu laiku nodzīvojis ārpus Latvijas, lai vairs prezidenta acīs neskaitītos par mūsējo, kaut gan visu laiku pārstāv Latvijas valsti?

Ir laiks beigt šādas muļķības. Visi, kas stāv un krīt par Latviju, ir mūsējie.

P.S. Preses konferenci varēja līdz ceturtdienai, 20. septembrim, noskatīties Prezidenta kancelejas oficiālā YouTube kanālā – http://www.youtube.com/watch?v=6ljmrS0E2wo

Preses konferences video ieraksts tika noņemts ceturtdienas pēcpusdienā.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors

 

Komentāri (112)

kristaps_otersons 24.09.2012. 08.10

Neatbildīgais Berziņa teiciens arī diskriminē Latvijas nelatviešus! Kur te ir centieni saliedēt Latvijas tautu? Prezidents pēc amata ir visas tautas kopības simbols un veicinātājs, nožēlojami, ja vinam tas nav skaidrs. Jācer, ka vēl apdomāsies.

+42
-6
Atbildēt

1

    kristaps_drone > kristaps_otersons 24.09.2012. 10.34

    “Kur te ir centieni saliedēt Latvijas tautu?” – tā saucamais prezidents Bērziņš taču apsveica sarkanos okupantus 9. maijā – lūk, kur centieni saliedēt!

    +17
    0
    Atbildēt

    0

P_Dancis 24.09.2012. 07.46

Andris Bērziņš tāpat kā Aivars Lembergs ir nācis no LPSR komunistiskās nomenklatūras, tas arī paskaidro vecā vīra “ksenofobiju”.

Kaut nu viņam reiz tik ļoti paslīdētu kāja, ka nāktos atkāpties. Jo kauns.

+35
-3
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > P_Dancis 24.09.2012. 09.17

    lūk tādi ir viņējie: Bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka, tagadējā Saeimas deputāta Alekseja Loskutova spiediens uz viņa partijas biedri, labklājības ministri Ilzi Viņķeli saistībā ar Loskutova dzīvesbiedres Sandras Šimkus (attēlā) atalgojumu viņas darba vietā – Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) – Loskutovu ģimenei atnesis labas dividendes: atlaistās aģentūras direktores Baibas Paševicas vietas izpildītāja Vivita Pūliņa Loskutova sievu bez konkursa iecēlusi par NVA Juridiskā departamenta direktori.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    peerku > P_Dancis 24.09.2012. 08.34

    Kā es Jūs saprotu…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 24.09.2012. 07.49

…Turpinot ar lielu smaidu, viņš mīklaini apgalvoja: „Jūs saprotiet, ko es ar to domāju, jā…. +++ tieši no tā par ko tā smaida Bērziņš ir jābīstas visvairāk – no okupācijas laikā sačakarētas domāšanas, gatavības neformāli skatīties uz tām lietām, kuras LR formāli ir formulētas pat ar likumu.

G. Ulmanis, Freiberga, Zatlers un Bērziņš. Četri LR prezidenti. Pat nezinot viņu biogrāfiju pirms prezidentūras, bet pavērtējot viņu “prezidēšanas” laiku un kā viņi tolaik izskatījās, vai arī šobrīd izskatās savā amatā – nav ilgi jāzīlē, kurš no viņiem ir “svešais” latvietis un kurš savējais :) Un, ja SAB šefa kandidātu mēs sākam testēt caur šādu bēdīgas pieredzes prizmu, tad nebūtu ilgi jādomā kāda būtu visvēlamākā biogrāfija SAB šefa kandidātam.

+34
-4
Atbildēt

4

    mary75 > buchamona 24.09.2012. 12.33

    Tas bija vajadzīgs nevis Freibergai, bet, Latvijai, ir lietas, ko nevarēja nedarīt, ja gribēji, lai tevi uzņem civilizētu valstu grupā, ES un NATO.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 24.09.2012. 15.36

    Haris
    “iespaids, ka cienījamā kundze būtu kaut sekundi mēģinājusi riskēt sabojāt savas labās PERSONISKĀS attiecības ar Rietumu politiķiem, cenšoties viņus pārliecināt par to, kas vajadzīgs latviešiem.”

    Latviesu intereses nav pretnostatamas Rietumu interesem. Like Freiberga rupejas, lai vinas saimnieki no Dzerzinska laukuma, Maskava, nesak cilat vinas pagatni, tapec nelegalo imigrantu privilegijas vinai bija prioritaras.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 24.09.2012. 15.39

    dzeris49
    “ja gribēji, lai tevi uzņem civilizētu valstu grupā ES un NATO”

    Lietuvu un Igauniju uznema bez anusa izlaizisanas krievam.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 24.09.2012. 11.38

    Nebūt negribot īpaši slavēt citus, tomēr Freiberga, manuprāt, tiešām to vien darīja, kā IZSKATĪJĀS, bet toties dažās būtiskās epizodēs, kad vajadzēja aizstāvēt LATVIEŠU intereses, to darīt izvairījās.

    Viņas pūļu nopelns, piemēram, bija likuma grozīšana, lai uz Saeimu varētu kandidēt latviešu valodu neprotošie kravcovi. Tolaik izskanēja “arguments”-mājiens,ka tā vēlas mūsu “draugi iekš NATO”. Bet nevienu sekundi neradās iespaids, ka cienījamā kundze būtu kaut sekundi mēģinājusi riskēt sabojāt savas labās PERSONISKĀS attiecības ar Rietumu politiķiem, cenšoties viņus pārliecināt par to, kas vajadzīgs latviešiem. Gan Latvijas latviešiem, gan pārējiem latviešiem.

    +16
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu