Piektdien orķestra "Sinfonietta Rīga" sezonas atklāšanas koncerts • IR.lv

Piektdien orķestra “Sinfonietta Rīga” sezonas atklāšanas koncerts

28
Kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" publicitātes foto

“Sinfonietta Rīga” muzices kopā ar jauniešu kori “Kamēr…” un franču čellistu Anrī Demarketu

Piektdien, 21. septembrī, plkst. 19 Lielajā ģildē kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” kopā ar diriģentu Normundu Šnē aicina uz jaunās sezonas atklāšanas koncertu. “Sinfonietta Rīga” un jauniešu kora “Kamēr…” izpildījumā varēs klausīties lietuviešu jaunās kompozīcijas zvaigznes Justes Janulītes noslēpumaino opusu “Mākoņu vērošana”. Savukārt koncerta viesmākslinieka franču čellista Anrī Demarketa izpildījumā – Dmitrija Šostakoviča ekspresīvais čellkoncerts. 

Lietuviešu komponistes Justes Janulītes opusu “Mākoņu vērošana” 2010. gadā pasūtināja Cēsu mākslas festivāls, un šovasar “Mākoņu vērošana”  šajā festivālā piedzīvoja pirmatskaņojumu, izpelnoties lielas ovācijas un mūzikas kritiķu atzinību. Muzikoloģe Ieva Rozentāle: “Koncerta “Šnē un domubiedri” spēcīgais iespaids – lietuvietes Justes Janulītes satriecošā “Mākoņu vērošana”. Aizveriet acis, iedomājieties, ka esat ļoti augstu un mākoņi kā trīsošu skaņu blāķi slīd ap jums dažādos līmeņos, nokrāsās un faktūrās.” Mūzikas žurnālise Inese Lūsiņa: “Vienreizējs, meditatīvs darbs ar faktūru kā telpiski tveramu substanci, kuras nesteidzīgās transformācijas ļauj izbaudīt bezgalīgā lidojuma un mirkļa mūžību.” Komponists Rolands Kronlaks: “Justes Janulītes jaundarbs fascinēja ar lēnu un statisku mūzikas plūdumu, kurā organiski sakausējas orķestra instrumenti un kora balsis. (..) Mūzika izskanēja kā skaists sapnis, kurā nepieciešams iegrimt un aizmirsties.” 

“Sinfonietta Rīga” un jauniešu koris “Kamēr…” ir saņēmuši aicinājumu Janulītes opusu “Mākoņu vērošana” izpildīt 26. oktobrī Viļņas Laikmetīgās mūzikas festivālā “Gaida”. 

Koncerta otrajā daļā varēs klausīties divus izcilus senāku laiku simfoniķus – Rihardu Vāgneru un Dmitriju Šostakoviču. Šostakoviča Pirmo čellkoncertu atskaņos franču čellists Anrī Demarkets. Normunds Šnē saka: “Šostakoviča ģeniālais prāts padara viņa mūziku līdz galam neatšifrētu. Vēl arvien var atrast zīmes, kuras veido tikai viņam piemītošu mūzikas krāsu, caurstrāvojumu, mūziku bez atrisinājuma. Man ir prieks, ka Šostakoviča čellkoncertu kopā ar mums atskaņos izcilais franču mūziķis – Anrī Demarkets, kura mūzikas spēlē jūtams frančiem raksturīgais vieglums, dziļums un dramatisms vienuviet.” 

 Liriskas mūzikas cienītājiem būs iespēja dzirdēt Vāgnera muzikālo dāvinājumu sievai Kozimai Ziemassvētkos – “Zīgfrīda idilli”. 

Arī šajā sezonā orķestris turpinās aizsākto tradīciju – tikšanos un sarunas ar mūziķiem un orķestra viesiem pirms koncerta Minsteres zālē. Šoreiz  saruna  ar lietuviešu komponisti Justi Janulīti. Visus klausītāji aicināti plkst. 18 Minsteres zālē baudīt kafiju un klausīties sarunas par mūziku. 

Biļetes cena Ls5-15. Tās nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu