FOTO: Maskavas tiesa “Pussy Riot” piespriež 2 gadus cietumā • IR.lv

FOTO: Maskavas tiesa “Pussy Riot” piespriež 2 gadus cietumā

79
"Pussy Riot" atbalstītājus arestē Maskavā pie tiesas nama. Foto: ITAR-TASS/LETA

Navaļnijs: Spriedums “Pussy Riot” ir tiesiskuma iznīcināšana

Maskavas apgabala tiesa atzinusi pankgrupas “Pussy Riot” trīs dalībnieces – Nadeždu Tolokoņņikovu, Mariju Aļehinu un Jekaterinu Samuceviču – par vainīgām huligānismā, kas vērsts uz reliģiskā naida kurināšanu, vēsta portāls “Newsru.com”. Tiesa viņām piektdien piesprieda sodu – divus gadus cietumā.

Pazīstamais opozicionārs un blogeris Aleksejs Navaļnijs tiesas spriedumu nosaucis par izrēķināšanos ar “Pussy Riot” un tiesiskuma demonstratīvu iznīcināšanu. “Mums visiem, pat tiem, kuriem šī akcija nepatika, un man tā arī nepatika, [notikušais] ir tiesiskuma demonstratīva iznīcināšana. Tas, kas tagad notika, tas ir inkvizīcijas process,” paziņoja Navaļnijs pēc tiesas sprieduma nolasīšanas.

Arī cilvēktiesību pārstāvji tiesas spriedumu uzskata par netaisnu. Par to jau paziņojis Krievijas Federācijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību jautājumā Vladimirs Lukins, raksta “Interfaks”.

Tiesneses Marinas Sirovas nolasītajā spriedumā teikts, ka grupas dalībnieces “rūpīgi plānojušas” pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērsto akciju, kas 21.februārī tika sarīkota Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē. “Tiesa atzīst viņas par vainīgām. Tiesa pie šāda secinājuma nonākusi, pamatojoties un pašu apsūdzētu liecībām un citiem pierādījumiem,” teikts spriedumā.

Tiesa norādījusi, ka apsūdzētās apzinājušās savas rīcības aizvainojošo raksturu un iesaistījušās “noziedzīgā sazvērestībā ar mērķi paveikt rupju sabiedriskās kārtības pārkāpumu”.

Apsūdzētās, kas pirmstiesas apcietinājumā jau atrodas piecus mēnešus, esot dziedājušas “zaimojošu dziesmu” un “izsaukušas necenzētus vārdus, turklāt mētājot rokas un kājas”, raksta LETA.

“Pussy Riot” dalībnieces spriedumu noklausījās, stāvot kājās un saslēgtas rokudzelžos, kurus apsargi, atšķirībā no iepriekšējām tiesas sēdēm, tā arī nenoņēma.

Saskaņā ar spriedumu notiesātajām “Pussy Riot” dalībniecēm sods būs jāizcieš “vispārējā režīma kolonijā”, kas ir smagākais ieslodzījuma veids, kādu Krievijā var piespriest pirmo reizi tiesājamām sievietēm.

“Ņemot vērā nodarītā raksturu un tā radītā apdraudējuma apmērus, apsūdzēto labošanās iespējama tikai ar reāla soda palīdzību,” pēc trīs stundas ilgušās sprieduma konstatējošās daļas lasīšanas pārpildītajai zālei paziņoja tiesnese Sirova.

Prokuratūra bija pieprasījusi apsūdzētajām piespriest trīs gadu ilgu cietumsodu, lai gan maksimālais likumā paredzētais sods par “Pussy Riot” dalībniecēm inkriminēto nodarījumu ir septiņi gadi.

Apsūdzēto advokāts jau pirms sprieduma pasludināšanas paziņoja, ka gadījumā, ja viņa aizstāvamās netiks attaisnotas, tiesas lēmums tiks pārsūdzēts, tostarp arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija “Human Rights Watch” uzskata, ka “Pussy Riot” lieta sabiedriskajā rezonansē pārspējusi Magņitska un Hodorkovska lietas. Savukārt bijušais koncerna JUKOS vadītājs, kurš jau ilgstoši ieslodzīts cietumā Krievijā, vēstulē, kas publicēta vācu avīzē “Sueddeutsche Zeitung” pavēstījis, ka “Pussy Riot” vienīgais taisnīgais spriedums var būt – attaisnot.

Pankgrupas atbalstītājus pie Maskavas tiesas ēkas jau aizturējuši omonieši. Kopumā esot aizturēti ap 20 cilvēku. Viens no aizturētajiem ir pazīstamais šahists Garijs Kasparovs, kurš aizturēšanas brīdī esot iekodis policistam rokā, vēsta aģentūra “Interfaks”, atsaucoties uz Maskavas sabiedriskās kārtības padomes vadītāju Antonu Cvetkovu.

Kasparovs gan teicis, ka viņš nesaprot, kāpēc tiek aizturēts, jo aizturēšanas brīdī sniedzis interviju žurnālistam. Turklāt šahistu pašu aizturēšanas laikā piekāvuši omonieši, bet konkrēta apsūdzība viņam neesot izvirzīta.

Aizturēts arī Kreisās frontes līderis un Putina opozicinārs Sergejs Udaļcovs, vēsta “Newsru.com”.

Savukārt Rīgā, tāpat kā vairākās citās pasaules pilsētās, piektdien iepretim Krievijas vēstniecībai notika atbalsta akcija pankroka grupai “Pussy Riot”. Pie vēstniecības bija pulcējušies aptuveni 50 cilvēku, kuri skandināja saukļus “Atbrīvot!”, “Hei, Putin, laid meitenes brīvībā, viņām nav ko darīt tavā tiesu sistēmā!”. Protestētāji turēja rokās plakātus ar uzrakstiem “Free “Pussy Riot””, “Putins nav Dievs” un citiem.

Daži no akcijas dalībniekiem tērpušies kreklos ar uzrakstu “Pussy Riot” un maskās. Viens aktīvists bija uzvilcis kaķa kostīmu un spēlēja ģitāru.

Akcijas organizators Armands Leimanis aģentūrai LETA sacīja, ka grupas dalībniecēm prasītais sods ir pārāk augsts un nav samērojams ar nodarīto. Komentējot publiskajā telpā pēdējā laikā aizvien biežāk pausto viedokli, ka meitenes tomēr būtu sodāmas, viņš skaidroja to ar sabiedrībā valdošo neinformētību, jaucot vēršanos pret baznīcu ar vēršanos pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. “Ir cilvēki, kuri vienkārši nevēlas sabojāt attiecības ar Krieviju,” bilda Leimanis.

Atbalsta akcijā iesaistījusies arī Saeimas deputāte Lolita Čigāne (Vienotība), kā arī daudzi organizācijas “Providus” analītiķi un pētnieki.

Kā ziņots, trīs “Pussy Riot” dalībnieces tiek apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā par antiputiniskas “panku lūgšanas” akcijas “Dievdzemdētāja, padzen Putinu!” sarīkošanu Krievijas galvaspilsētas Kristus Pestītāja katedrālē šā gada februārī. Prokuratūra pieprasījusi apsūdzētajām piespriest trīs gadu ilgu reālu cietumsodu. Maksimālais sods, ko var piespriest par reliģiska naida motivētu huligānismu, ir septiņi gadi cietumā.

Apsūdzētās savu vainu viņām izvirzītajās apsūdzībās noliedz.

 

Komentāri (79)

mariam 17.08.2012. 17.13

Divi gadi kolonijā – tas ir kaut kas drausmīgs.

Un gribi vai negribi, tas rada naidu pret Krieviju un pret tās bizantiski despotisko un korumpēto režīmu. Atceros, kā pavadīju pusnakti policijas (uz durvīm gan vēl arvien bija uzraksts – milicija) iecirknī Pēterburgā. Lai arī fizisku aizskaršanu īpaši piedzīvot nenācās, tomēr morālu pazemošanu – cik uziet. Un galu galā, apjēdzot, ka turoties pie saviem principiem, nekāda taisnība nav sagaidāma, ielaidos koruptīvā darījumā. Sajūta pēc tā ļoti sāja. Bet nu – par pieredzi ar jāmaksā. Pēc šodienas sprieduma – vēl mazāk gribās uz Krieviju kādreiz doties.

Taču spriedums rāda arī, ka vara ir izbijusies. Būtu kāda jēga, ja rietumi plašāk atvērtu acis un adekvāti reaģētu – nu nevar taču būt vairs nekādu ilūziju par Krievijas režīmu un Putina tiesiskumu.

+25
-2
Atbildēt

0

Juris 17.08.2012. 21.13

Un tomēr… patiesībā tik jauki, ka beidzot ir zināms, kāds tas Dievs izskatās, ko ēd, dzer, velk mugurā. Gals šaubām un krēslainiem apziņas stāvokļiem – tas ir viņš: Putins, Vladimirs Vladimirovičš!

+16
-2
Atbildēt

1

    Andris > Juris 17.08.2012. 22.10

    Man tikai tagad atvērās acis!!! Putina māti taču sauc Marija, tāpat kā Dievamāti! Viss sakrīt!!!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

enjoy 17.08.2012. 23.00

Štrunts ar tam Pusijām, Putinu un Krieviju, bet man nošokēja mūsu latvju bāleliņu masveida smadzeņu opiatizācija.
Bet krievu pravoslavi delfos jau stāvu piespļautajā žultī līdz ceļiem. Vai tad dievs nesludina mīlestību un piedošanu?

+13
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > enjoy 17.08.2012. 23.08

    ———
    Dievs sludina, bet popi (mācītāji) ziņas tulko – un paziņo tās tautai.

    Process turpinās….

    – ‘ Возникает вопрос: что несет России православие в рассматриваемом социальном качестве фактической государственной идеологии постсоветской России или хотя бы претендента на эту роль?

    Несет не на словах, не в обещаниях, а на самом деле. Несет даже может быть не желая этого, может быть не отдавая себе в этом отчета. Иначе говоря, какую роль ему предстоит сыграть в силу исторически данных условий в мире и в России и в силу объективных социальных законов, неподвластных воле и желаниям всех тех, кто так или иначе способствует происходящему его возвышению? Ответ напрашивается весьма неутешительный: роль орудия идеологического оболванивания россиян, роль орудия занижения их интеллектуального и духовного (именно духовного!) уровня, роль орудия лишения россиян статуса активных творцов социального прогресса и превращения их в покорное стадо существ, обреченных на историческую гибель.’

    Александр Зиновьев: Уважайте чувства неверующих (24 декабря 2004 г.)

    http://zinoviev.info/wps/archives/355

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu