Cēsu Mākslas festivālā šonedēļ pieci koncerti un filmas, izrāde pusaudžiem • IR.lv

Cēsu Mākslas festivālā šonedēļ pieci koncerti un filmas, izrāde pusaudžiem

28
Koncertā "Eksperiments un izcilība. Šnē un domubiedri" somu mūsdienu komponista Magnusa Lindberga Vijolkoncertu izpildīs vijolniece Eva Bindere

Galvenais festivāla muzikālais notikums šonedēļ būs mūsdienu mūzikas koncerts 3. augustā “Eksperiments un izcilība. Šnē un domubiedri”

Mākslas festivāls “Cēsis 2012” šonedēļ aicina apmeklēt piecus koncertus, piecas itāļu filmas un vienu izrādi pusaudžiem.

Galvenais notikums mūzikas programmā šonedēļ būs mūsdienu mūzikas koncerts 3. augustā “Eksperiments un izcilība. Šnē un domubiedri”, kurā muzicēs kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un jauniešu koris “Kamēr…” diriģenta Normunda Šnē vadībā. Koncerta lielākā intriga būs lielformāta vokālinstrumentāla opusa pirmatskaņojums. Skaņdarbu “Mākoņu vērošana” festivāls pirms diviem gadiem pasūtīja jaunajai lietuviešu komponistei Justei Janulītei. Komponiste par jano skaņdarbu saka: “Šis darbs ir ļoti lēna un pakāpeniska odiseja no mākoņiem līdz zemei (“mums mākoņi dzimst uz zemes”), par ko runā Knuts Skujenieks savā dzejolī, kas bija mans emocionālais iedvesmas avots.”

Koncertā vēl skanēs pasaulslavenā somu mūsdienu komponista Magnusa Lindberga Vijolkoncerts, kurā ārkārtīgi virtuozo un sarežģīto vijoles solo partiju izpildīs temperamentīgā latviešu vijolniece Eva Bindere. Mūsdienu mūzikas sadaļu koncerta programmā līdzsvaros Riharda Vāgnera “Zīgfrīda idille”.

Festivāla kamermūzikas programmas ietvaros Ungurmuižas dārzā notiks divi koncerti.

2. augustā plkst.20 koncerts “Mocarta mūzikas valdzinājums”, kurā varēs novērtēt vienu no Latvijas labākajiem klarnetistiem Egīlu Šēferu. Koncerta programmā skanēs Mocarta Klarnetes kvintets, Mocarta Stīgu kvartets Re mažorā KV 499, kas dīvainā kārtā ir visai rets viesis uz pasaules koncertskatuvēm, kaut uzskatāms par žanra šedevru. Savukārt 4. augustā plkst. 20 Ungurmuižas dārzā būs gadskārtējā “Šūbertiāde”.

4. augustā plkst. 17 Meža skolas zālē notiks akordeonistes Ksenijas Sidorovas un čellistes Gunas Āboltiņas kamermūzikas koncerts “Pasaulīgais un dievišķais”. Šajā koncertā skanēs Sofijas Gubaiduļinas “In croce” (“Pie Krusta”), Kamila Sensānsa “Lūgšana”, Arvo Perta Fratres, Grasjanas Finci “Tango impresiju”, Astora Pjacollas Le grand tango, Manuela de Faljas “Svītu spāņu stilā” un kā vainagojums visām romantiski noskaņotām dvēselēm – Sergeja Rahmaņinova “Vokalīze”.

Biļetes uz šo koncertu jau izpirktas, bet vēl ir iespēja apmeklēt abu solistu koncertu 5. augustā, plkst. 16 klausīties Kārķu baznīcā.

5. augustā plkst. 17 Sv. Jāņa baznīcā notiks koncerts „Saksofons. Ērģeles. Balss”, kurā skanēs Ievas Paršas balss, Arta Sīmaņa saksofons un Kristīnes Adamaites darbinātās ērģeļu stabules. Šo triju mūziķu sadarbība mērojama nu jau vairāku gadu garumā, ar lieliem panākumiem uzstājoties gan Rīgas Domā, gan dievnamos visā Latvijā. Cēsu koncertā skanēs klausītāju iemīļoti Paula Dambja, Ērika Ešenvalda, Gaļinas Grigorjevas un Aivara Kalēja darbi, taču programma īpaša ar to, ka tajā būs arī divi jauni opusi. Vienu no tiem – latgaliešu valodā sacerēto ciklu “Cerības cereņš”, kas pirmatskaņots šopavasar, – radījis viens no savdabīgākajiem sakrālu ceļu gājējiem Latvijas mūzikā Andrejs Selickis. Cikla teksta autori ir komponista divu paaudžu senči, un tā tapšanu savā ziņā rosināja meitiņas Siringas piedzimšana.

Otrs būs pirmatskaņojums – Andris Dzenītis komponējis latviski dzejiski darbu “Līdzenuma balss”, par kuru saka: “Šoreiz tā ir dabas vīzija, ko rosināja atmiņas par pagājušo vasaru un rudeni, pavadītu Vecpiebalgas pakalnos. Pie šīm sajūtām atgriezos vēl šopavasar, ilgas stundas sēžot enerģētiski uzlādējošo Vidzemes pakalnu galotnēs. Tieši tur mani reti spēcīgi pārsteidza apvāršņa nesasniedzamības sajūta, optiski neparastu iespaidu radošais līdzenais Latvijas pakalnu reljefs, kas debesis padara par sfērisku, izliektu bezgalību, patiesībā – savdabīgu, bezgalīgi nebeidzamu līdzenumu.” Andris Dzenītis, kurš pats ir arī ērģelnieks, rakstījis šo darbu speciāli Cēsu Sv. Jāņa baznīcas instrumentam.

Festivāla teātra programmu 4. augustā atklās izrāde pusaudžiem – Cēsu 2. pamatskolā tiks izrādīts Dirty Deal Teatro iestudējums “Nepareizas dzīves skola”, kas veidots pēc pēc Mairas Dobeles stāstu motīviem. Izrāde stāsta par pirmajām lietām tikko pieauguša cilvēka dzīvē, par pusaudžu vasaru, kurās piedzīvotas spilgtākās pirmo padsmitu emocijas. Ieva Aniņa par Mētras lomu šajā izrādē ieguvusi 2011./2012. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” nomināciju kā Gada jaunā skatuves māksliniece.

Savukārt, Cēsu pils pagalmā turpināsies kino programma “Valentīnas Freimanes itāļu kino izlase”. Ceturtdien, 2. augustā Vitorio de Sika filma “Milānas brīnums”, piektdien, 3. augustā Džuzepes de Santiss filma “Traģiskās medības”, sestdien, 4. augustā Džuzepes de Santiss filma “Rūgtie rīsi”, bet svētdien, 5. augustā Eduardo de Filipo filma “Neapole, miljonāru pilsēta”.

Biļetes iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv, Cēsu Kultūras un informācijas centrā un Festivāla laikā arī pasākumu norises vietās. Biļetes pērkot ar SEB Bankas maksājumu karti, tiek piemērota 10% atlaide. Pensionāriem, skolēniem un studentiem uz visiem festivāla notikumiem biļetes iespējams iegādāties ar 50% atlaidi!

Vairāk informācijas www.cesufestivals.lv

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu