Konkursā "Jaunais vilnis" atkal neievēro valodas likumu • IR.lv

Konkursā “Jaunais vilnis” atkal neievēro valodas likumu

38
Foto: Raitis Plauks, F64

Valsts valodas centrs sācis lietvedību, pērn uzliktais sods pārsūdzēts

Valsts valodas centrs (VVC) sācis lietvedību par Valsts valodas likuma neievērošanu starptautiskajā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursā “Jaunais vilnis”, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Valodas kontroles nodaļas vadītāja Antona Kursīša sniegto informāciju.

VVC noskaidros atbildīgo par uzrakstu izvietošanu Jūrmalā tikai krievu valodā. Viņš atzina, ka parasti uzrakstus pasūta vieni, izgatavo otri, bet izvieto trešie, tādēļ VVC neesot viegli atrast par uzrakstiem atbildīgo institūciju.

Jau vēstīts, ka konkursa rīkotāji regulāri iekuļas nepatikšanās, dažādā veidā pārkāpjot valsts valodas lietojuma normas, jo vai nu netulko latviski televīzijas pārraides, vai reklāmas uzrakstus. Pērn VVC uzlika sodu “Jaunā viļņa” organizatoriem par informāciju uz bronzas zvaigznēm krievu valodā, taču administratīvais akts ir pārsūdzēts.

Broks atgādina par Valsts valodas likuma 21.panta 4.punktā noteikto, ka “uzrakstos, izkārtnēs, afišās, plakātos, paziņojumos vai citos ziņojumos ietvertā informācija, ja tā skar likumīgas sabiedriskās intereses un paredzēta sabiedrības informēšanai sabiedrībai pieejamās vietās, sniedzama valsts valodā”. Izņēmums ir gadījumi, kad informācija līdztekus tiek sniegta valsts valodā.

“Diemžēl likuma prasība arī šogad nav ievērota, jo visi uzraksti sabiedrībai pieejamās vietās ir redzami tikai krievu valodā,” teica Kursītis. Viņš norādīja, ka mūziķu grupu nosaukumi varētu palikt oriģinālvalodā, taču pārējai informācijai ir jābūt arī valsts valodā.

Jāpiebilst, ka ”Jaunais vilnis” šogad izpelnījies nepatiku par nodomu rīkot festivāla diskotēku 11.Novembra krastmalā, kuru šī notikuma dēļ paredzēts šonedēļ slēgt satiksmei no ceturtdienas vakara līdz sestdienas pēcpusdienai. Vairāki valdošās koalīcijas politiķi norādījuši, ka festivāla diskotēkas rīkošana Daugavas krastmalā, kas bija galvenā tautas pulcēšanās vieta Atmodas laikā, neatbilst Latvijai svarīgām vērtībām.

Komentāri (38)

buchamona 25.07.2012. 20.41

Tā disene 11. novembra krastmalā, zem Pils logiem ir valodas referenduma turpinājums. Tas ir politisks gājiens no Ušakova puses un taisnība ir tiem, kuri uzsver, ka 11. novembra krastmala – tā ir vieta, kur organizē valsts mēroga pasākumus, jeb atzīmē valsts svētkus nevis rīko Krievijas TV šovus. Ironiskās runas par pārprastu ” svētumu” šeit ir nevietā. Jaunā Viļņa pasākums Rīgas centrā – tas ir kārtējais Ušakova pasviestais krupis, kurš jānorij, pašvaldību vēlēšanas gaidot.

Kas attiecas uz apzināti atkārtotajiem valodas likuma pārkāpumiem, tad arī to viņi dara ar nolūku pazemot mūsu valsti. Gluži tā pat kā izņirgājās par mūsu valsts himnu un simboliem. Šis jautājums par Jauno Vilni vienreiz būtu jāpaceļ valsts līmenī un tas balagāns jāaiztaisa ciet, ja Latvija valstij ir vēl saglabājusies kaut kripatiņas pašcieņas.

+20
-1
Atbildēt

1

    kristaps_drone > buchamona 26.07.2012. 09.46

    Tomēr galvenā problēma ir tā, ka mūsu valsti 20 gadus ir pārvaldījuši ļaudis, kurus pie valsts varas vispār nedrīkstēja pielaist: latvijas ceļa (bijušie?) komunisti un čekas aģenti, prihvatizatori, zagļi un, visbeidzot, gļēvlatvieši! Normālā valstī ar normālu, nevis gļēvu valdību, nekas tāds nebūtu iespējams! Bet tāda valdība ir pilsoņu precīzs atspulgs: ģļēvlatvieši, kas 20 gadus domā, ka tikai kas nenotiek, ka tikai nesadusmot krievus un krieviju, janā pārliberalizētā, internacionalizētā paaudze un latvijas ceļa nenormālos daudzumos naturalizētie okupanti, kolonisti un viņu pēcteči!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dro 25.07.2012. 23.49

Ja Ušakovs var bez atlīdzības atļaut privātam pasākumam galvaspilsētas ielu, tad kas viņam traucētu, atrodoties premjera amatā, atļaut Krievijai Latvijas teritorijā rīkot militāros manevrus? Kā pēc šādas kliedzošas visatļautības var aizrādīt Rīgas ostas valdei par auto izmantošanu prsonīgām vajadzībām?

+15
-3
Atbildēt

0

P_Dancis 25.07.2012. 19.42

“Vairāki valdošās koalīcijas politiķi norādījuši, ka festivāla diskotēkas rīkošana Daugavas krastmalā, kas bija galvenā tautas pulcēšanās vieta Atmodas laikā, neatbilst Latvijai svarīgām vērtībām.”

Šoreiz ļoti prasījās oficiāls valsts augstāko amatpersonu viedoklis.
Pirmkārt ir nožēlojami, ka krastmalā notiek ar oligarhu naudu finansēta PSRS nostalģijas pasākuma diskotēka.
Otrkārt ir nožēlojami, ka šī diskotēka Latvijai simboliskā vietā ir tīrs komercpasākums, kurā vienkāršie cilvēki var iekļūt tikai par maksu.

+13
-2
Atbildēt

2

    P_Dancis > P_Dancis 25.07.2012. 20.26

    Mežaparks neatrodas centrā pie prezidenta pils.

    Un domāju, ka arī, ja šis pasākums būtu par brīvu, to nedrīkstētu pieļaut. Tas vairāk ir jautājums par identitāti, nevis gaumi. Sovoka vai eiropieša identitāti.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > P_Dancis 25.07.2012. 20.11

    Ne pirmais, ne pēdējais pro-krieviskais pasākums (“Positivus” ēnā, pagājušajā nedēļas nogalē Mežaparka estrādē notika arī viena krievu disene), bet piekrītu, ka sabiedriska telpa (šajā gadījumā iela) nevar tikt nodota par brīvu komercpasākumiem. Ja pasākums būtu par brīvu, – jā, mana izvēle iet vai neiet, bet nodokļus maksā dažādas gaumes piekritēji. Bet nekādā gadījumā nevar būt tā, ka par manu nodokļu naudu uztur ielu, bet tā tiek izmantota privātiem pasākumiem, par ieeju maksājot un vēl pilsētā radot neērtības.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu