Laimdota Kalniņa, monitorē putekšņus • IR.lv

Laimdota Kalniņa, monitorē putekšņus

4
Laimdota Kalniņa (pa kreisi) un Olga Ritenberga katru nedēļu veic putekšņu monitoringu, lai alerģiski cilvēki zinātu, kas viņus sagaida. Olga patlaban rakstadoktordarbu par to, kā meteoroloģiski procesi ietekmē putekšņu koncentrāciju
Ieva Alberte

 

Pirms deviņiem gadiem uz Latvijas Universitātes jumta sāka dzīvot Burkards. Anglijā ražota ierīce, kas «ķer vēju» un tajā esošos ziedputekšņus. Laimdota Kalniņa ir cilvēks, kurš saprot, ko Burkards «saka». Tādējādi top aerobioloģiskā prognoze, ko ik rītu var dzirdēt uzreiz pēc laika ziņām. Alerģiskiem cilvēkiem tā ir svarīga vēsts.

Laimdota ir asociētā profesore LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē, specializējusies purvu un seno putekšņu izpētē.

Putekšņu monitorēšana ir viņas hobijs. Tas aizsākās pirms 45 gadiem, kad profesors nosēdināja studenti pie mikroskopa un teica, lai palūkojas tajā. «Skatījos. Putekšņiem bija smukas formas. Viņi ir kā ķermenīši. Viens pagriežas uz sāniem, cits stāv uz galvas. Interesanti atpazīt, kurš atpūsts no koka augšējiem zariem, kurš no apakšējiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu