Koku klonētājs • IR.lv

Koku klonētājs

3
Baltezera dārzniecības līdzīpašnieks Varis Kazaks ar sievu Anitu un meitu Selīnu.
Aivars Kļavis

Kā pieradināt Latvijā silto zemju augus? To vislabāk zina Latvijas lielākās krāšņumaugu dārzniecības Baltezera kokaudzētava līdzīpašnieks Varis Kazaks, kurš aklimatizējis simtiem šķirņu

Laiks rit gausi, ja iestādi un gaidi izaugam vienu vai dažus kokus. Tad cilvēka mūžs var izrādīties par īsu. Ja stāda un audzē simtiem, tūkstošiem koku, tad laiks aizskrien nemanot un visu laiku esi kopā ar sava darba rezultātu, – saka Varis Kazaks, kurš vispirms sevi uzskata par dārznieku un tikai tad par uzņēmēju.

Kā dārznieks viņš trīsdesmit gadu praksē pierādījis – pie mums sekmīgi spēj iedzīvoties ne viens vien svešzemju koks un krūms, kas dendroloģijas rokasgrāmatās un teorētiskajos pētījumos ticis atzīts par Latvijas klimatam pilnīgi nepiemērotu. Divdesmit gadu laikā Varis Kazaks Latvijā ieaudzējis ap 300 dažādu šķirņu dekoratīvo koku un krūmu, kuri pirms tam šeit neauga, – galvenokārt dažādas kadiķu šķirnes un tūjas.

Savukārt kā uzņēmējs viņš cenšas panākt, lai vietējie stādu audzētāji savā starpā sadarbotos, tirgojot cits cita produkciju, nevis konkurējot mēģinātu izspiest no tirgus. Pircēji to ir novērtējuši. Uz Baltezera kokaudzētavu pēc stādiem brauc ne tikai latvieši. Brauc arī igauņi, lietuvieši, somi. Pēdējos gados arvien labāka sadarbība veidojas ar Krievijas un Baltkrievijas dārzniekiem, kas Baltezera stādus labprāt izmanto savos apzaļumošanas projektos. Tā Vara bērniņi, kā viņš pats sauc savus stādus, aiziet pasaulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu