Kapitulācija • IR.lv

Kapitulācija

3

Vācijas kanclere Angela Merkele pēdējā sanāksmē Briselē piedzīvojusi smagu sakāvi, jo viņu stūrī iedzina Itālijas, Spānijas un Francijas līderi. Eiropā ir pārbīdījies varas centrs, un, izskatās, ka Vācijai vairs nebūs tik liela teikšana kā līdz šim

Tas bija Mario Monti jeb Supermario, kā viņu mīlēja dēvēt Berlīnē. Pieklājīgais ekonomikas profesors un, pēc Vācijas kancleres vārdiem, «labākā lieta, kas pēdējā laikā notikusi ar Itāliju». Vīrs, kas var «izglābt Eiropu», – savukārt tā viņu raksturojis žurnāls Time.

Taču tieši Monti bija tas, kurš pagājušo ceturtdien septiņos vakarā sarīkoja negaidītu sprādzienu. Eiropas Padomes sanāksmē Briselē Itālijas premjers paziņoja: viņš neatbalstīs tā dēvēto izaugsmes paktu, ja Eiropas valstu līderi nedarīs kaut ko lietas labā, lai nekavējoties samazinātos kredītprocenti Itālijas valdības parādzīmēm. Un Monti nebija viens. Viņam pievienojās Spānijas premjers Mariano Rahojs.

«Jūs gribat mūs sagrābt par ķīlniekiem?» sašuta Dānijas premjere Helle Torninga-Šmita. Tad ierunājās Vācijas kanclere: «Bezcerīgi. » Šādu komentāru Angela Merkele parasti rezervē pašām sarežģītākajām situācijām. Jau pēc nepilnām desmit stundām Monti bija panācis to, ko bija vēlējies, – Merkele piekāpās un atbalstīja ieteikumu, kurš viņai pirms tam bija kategoriski nepieņemams. Par spīti viņas agrāk teiktajiem vārdiem: «Pavisam vienkāršs solidaritātes žests, neko nesaņemot pretī, būtu pilnīgi nāvējošs solis eiro izdzīvošanas izredzēm.» Viņai tā bija sarkanā līnija, ko nedrīkst pārkāpt, taču galu galā viņa to izdarīja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu