Kardināla un altārzēna grēksūdze • IR.lv

Kardināla un altārzēna grēksūdze

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Dzēsto tviterkontu @KardinālsPujats radīja divi vīrieši, kas izlēmuši runāt vienreiz. Viņiem žēl, ka sāpinājuši Pujatu. Kardināls domā: tā ir personīga ieriebšana

Pagājušajā nedēļā pēc Latvijas Romas katoļu baznīcas aicinājuma tika dzēsts kardināla Pujata parodētāju konts sociālajā vietnē Twitter.com. Katoļu kūrija uzskata, ka, izmantojot cita cilvēka identitāti, jokdaris esot ļaunprātīgi aizskāris gan kardinālu, gan katoļticīgo godu. Tviterī ir atļauts veidot parodiju kontus, ja tos neuzdod par īstiem. Rakstītāji uzskata, ka likuši skaidri saprast, ka šī ir «burleska» un nav lietojuši pilnu kardināla vārdu. Profila izdzēšanu par vērā ņemamu notikumu uzskatīja vairāki mediji, portālos rindojās komentāri ar žēlabām, ka bez pamata apcērt labu humoru. Viltus profilam bija ap 10 000 sekotāju.

Viltus kardināla veidotāji neatklājās, jo, veidojot profilu, mērķis nebija kādu dienu nokļūt medijos. Sarunai viņi piekrita ar noteikumu, ka paliks anonīmi un runās ar medijiem vienreiz. Sazinājāmies e-pastos, norunājam tikšanos galerijas Rīga picērijā Ciro’s Pomodoro.

Neilgi pirms tam es apciemoju kardinālu Jāni Pujatu, lai apjautātos, ko viņš zina par virtuālo parodiju. Jā, tāda esot jau labu laiku, bet viņam netraucējot. Uz norādi, ka veidotāji ir divi vīrieši, kardināls saka: «Varbūt esmu kādu aizkaitinājis, tāpēc grib man personiski ieriebt, jo normāli cilvēks tā nedarītu. Varbūt kāds no homoseksuāļiem, jo viņus jau esmu ar viedokli aizskāris.» Ko tas nozīmē, ka cilvēks uzdodas par citu personu un jokojas? Kardināls parausta plecus. Varbūt tāpēc, ka cilvēkiem patīk spēlēties, varbūt nav cits hobijs gadījies. «Cik cilvēku pasaulē, tik daudz un dažādu arī domu. Dievs ar viņiem. Gan jau tas reiz beigsies: vai nu es nomiršu, vai arī viņiem mainīsies intereses.» Uz atvadām Pujāts nosmej: «Pasveiciniet viņus!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu