44 minūtes dvēselei • IR.lv

44 minūtes dvēselei

3
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Alberte

Kopš Gatis Gaujenieks (53) no Amerikas ieradās Latvijā un iesakņojās, viņam nav bijis garlaicīgi. Nākamnedēļ viņš koncertēs Iļģu 30 gadu jubilejā un prezentēs jauno disku ar pirtī iešanas dziesmām 

Mūsu saruna sākas ar atzīšanos pastarpinātā zagšanā. Es, autore, izstāstu, ka pirms gadiem deviņiem Gata Gaujenieka un Ilgas Reiznieces radītā mūzika deju uzvedumam Spēlēju, dancoju mani satricināja. Kad mūzika nonāca manā īpašumā kā dāvana, apjautu, ka tā ir lejupielādēta no interneta. «Jā, torentos ir!» Gaujenieks vaļsirdīgs pastāsta, ka pavisam nesen vēl to meklējis pats, jo Iļģu 30 gadu koncertā izpildīs dažus fragmentus un dikti vajadzējis dziesmu tekstus. Uz diska vāciņa tie uzdrukāti tik maziem burtiem, ka ne pārbildēt, ne palielināt. «Atradu internetā Spēlēju, dancoju tulkotu arī krieviski. Re, Raiņa biogrāfija arī krieviski,» Gatis rāda savā makbukā. Mēs sarunājamies ierakstu studijā GEM Vecrīgā, Gatis ir tās līdzīpašnieks. 

Par mūzikas zagšanu viņa komentārs ir īss: «Muzikantam savā ziņā tā ir reklāma.» Jaunumiem mūzikā gan Gatis pats lielākoties seko, klausoties internetā ārzemju radiostacijas. «Man svarīgi saprast, kā mūzika attīstās. Kā pazīstami dziedātāji maina stilu, kam pakļaujas, kam ne. Labi, ka ir dziesminieki, kuri turpina savu ceļu, unikālo skanējumu un vienkārši, filigrāni izpilda dziesmiņas.» To pašu varētu teikt par Iļģiem. Viņiem ir skaidrs, ko un kā spēlēt, kā tautasdziesmai skanēt dzīvi, kā to attīstīt laikmetīgi. 

Par Iļģiem pirmoreiz Gatis izdzirdēja, kad dzīvoja Amerikā. Viņa dzimta tur nokļuva Otrā pasaules kara beigās bēgļu gaitās. Gatis piedzima Ņujorkā, dzīvoja Bronksā. Vecāki viņu audzināja latviskā garā: pa dienu angliski runājošā skolā, vakaros – latviešu kopienā. Gaujenieka vecāki vadīja skautu un gaidu kustību. «Latvijā skautiem ir slikts PR. Daudzi nezina, ka tie nav nekādi pionieri. Skautos ieaudzina pašpārliecinātību, iemāca palīdzēt citiem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu