Gatavs visam, izņemot badastreiku • IR.lv

Gatavs visam, izņemot badastreiku

7
Foto — Nils Vilnis

Mūžīgais disidents Vladimirs Lindermans (53) savulaik nokaitināja Gorbačovu, Jeļcinu un Putinu, tagad pienākusi kārta Ušakovam 

Neviens no paziņām un bijušajiem kolēģiem nespēj atcerēties, kad īsti talantīgais literāts un LTF aktīvists Vladimirs Lindermans kļuva par nacionālboļševiku Ābelu, kuru medīja gan Latvijas, gan Krievijas specdienesti. Iļjičs –  tā draugi viņu dēvē vārda un uzvārda sakritības dēļ ar slaveno revolūcijas vadoni Ļeņinu; pats uzskata, ka dumpinieciskums ir viņa gēnos, pārmantots no vectēva brāļa, krievu revolucionāra, izlūka un terorista Jakova Bļumkina. 

Lindermana biogrāfija tiešām spēj konkurēt ar senča apgriezieniem vai vēsturiskiem romāniem un detektīviem, kurus aktīvists iecienījis. Dzimis Rīgā, viņa vecāki – inženieris un bērnu ārste – atbraukuši uz Latviju no Ukrainas. Lindermanam ir divas nepabeigtas augstākās izglītības – ekonomikā un filoloģijā. Perestroikas gados izdevis postmodernisku literāro žurnālu Trešā modernizācija, kura dēļ Lindermanu pastāvīgi uzmanīja VDK. 1991.gada nogalē Maskavā viņš atvēra PSRS teritorijā pirmo seksšopu un vēlāk līdzīgu veikalu tīklu izveidoja arī Rīgā. Taču vislielāko atpazīstamību Lindermanam atnesa kulta avīzes Ješčo (Vēl) izveidošana – tagad to daudzviet piesauc kā Padomju Savienībā pirmo erotisko izdevumu, bet īstenībā laikraksts bija daudzmiljonu tirāžas izdevums, kurā publicējās daudzi pazīstami Rīgas un Maskavas autori, viņu vidū arī Vladimirs Sorokins un Eduards Ļimonovs.

Pāris nedēļu pēc tam, kad Ješčo publicēja rakstu par Mihaila Gorbačova romānu ar Maskavas skaistumkaralieni Mašu Kaļiņinu, PSRS prezidents izsludināja cīņu pret erotiku un pornogrāfiju, bet Latvijas Preses nams atteicās sadarboties ar skandalozo redakciju. Taču punktu Lindermana ienesīgajam preses biznesam pielika cits – jau Krievijas prezidenta dekrēts (viņaprāt, konkurentu pirksts), jo 1993.gadā pēc konstitucionālās krīzes un Baltā nama aplenkuma tika slēgti vairāki izdevumi, arī Ješčo

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu