Kur nauda? Maisos! • IR.lv

Kur nauda? Maisos!

3
Ēriks Kiops (pa kreisi) un Roberts Joma.

Biznesa sākums bija Ķīnā iepirkti plastmasas maisiņi ar uzrakstu Paldies par pirkumu!, bet tagad Baltic Polymers vienīgie Latvijā paši ražo polietilēna mājsaimniecības preces un to pārdošanā ir starp Baltijas līderiem 

Roberts Joma un Ēriks Kiops satikās 1978.gada 1.septembrī Rīgas 82.vidusskolas 1.klasē. Toreiz Latvijā vēl neko nezināja par produktiem, kādus tagad ražo abu uzņēmums Baltic Polymers. Cilvēki uz veikalu gāja ar tīkliņiem, produktus tina papīrā, bet atkritumus lika parastos spaiņos ar vai bez vāka. 

Pirmie sadzīves polietilēna maisiņi Latvijā ienāca neilgi pirms neatkarības atgūšanas. Ēriks, vēl būdams students, izdomāja, ka no maisiņiem var sanākt labs bizness un sāka šeit tirgot Ķīnā, Vācijā, Polijā ražotus iepirkumu un atkritumu maisus. 2001.gadā viņš ar Robertu secināja – vēl izdevīgāk būtu ražot pašiem. Tomēr pagāja gandrīz septiņi gadi, līdz pilnībā izdevās gan apgūt tehnoloģiju, gan arī patērētājus Baltijā, Polijā, Vācijā, Rumānijā un Islandē iepazīstināt ar Ērika radīto preču zīmi Merkant. Toties, kad valstī sākās krīze un ekonomiskie rādītāji gāzās bezdibenī, Baltic Polymers tika pie pirmās peļņas. Pašlaik ražotnē 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā maiņu darbā strādā kopumā 50 cilvēku, bet holdinga kopējais apgrozījums šogad plānots ap diviem miljoniem latu. Un vēl – toreiz, kad viņi sāka, Latvijā bija pieci uzņēmumi, kur ražoja sadzīves atkritumu maisus, bet tagad Baltic Polymers ir vienīgais, jo pārējie nespēja ilgstoši noturēties tirgū. 

Studenta bizness
Roberts un Ēriks neatceras, ka skolā būtu sēdējuši vienā solā, bet draugi gan bijuši. Kopā nomācījušies vienpadsmit gadus, kopā gatavojušies eksāmeniem un sākuši studēt ekonomiku Latvijas Universitātē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu