Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Kijevas tiesa otrdien bijušo Ukrainas premjeri Jūliju Timošenko notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu. Viņa atzīta par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm. Timošenko pēc sprieduma pasludināšanas pavēstīja, ka spriedumam nepiekrīt un to pārsūdzēs. ES un vairākas Rietumvalstis vairākkārt paudušas bažas par bijušās premjeres tiesāšanu. ES vēstnieks Kijevā atzinis, ka šādas apsūdzības Eiropas tiesās nevarētu tikt izvirzītas.

Nedēļas notikumi pasaulē


Svētdien Ēģiptes galvaspilsētā Kairā sadursmēs starp demonstrantiem un policiju dzīvību zaudējuši vismaz 25 cilvēki,
pārsvarā koptu kristieši, pavēstījušas varas iestādes. Ievainoti vairāk nekā 300. Nekārtību dēļ nakts stundās vairākos Kairas rajonos bija izsludināta komandantstunda. Sadursmes izraisījusi demonstrācija, kas bija sarīkota, protestējot pret kristiešu dievnama nodedzināšanu Asuānas provincē. Kristieši uzskata, ka tas ir musulmaņu radikāļu roku darbs.

Sīrijas augstākais musulmaņu garīdznieks muftijs Ahmads Badredins Hasuns brīdina Eiropu, ASV un Izraēlu, ka Rietumu uzbrukuma gadījumā Sīrija atbildēs ar spridzinātājiem pašnāvniekiem. Kopš marta vidus Sīriju pārņēmuši plaši protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, un tajos pēc ANO datiem dzīvību zaudējuši 2900 cilvēku. 

Svētdien notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi premjerministra Donalda Tuska centriskā partija Pilsoniskā platforma (PO), kas ieguvusi 39,19% balsu. 460 vietu lielajā parlamentā līdzšinējā varas partija ieguvusi 206 vietas, kas ir par divām mazāk nekā iepriekšējā parlamenta sasaukumā. Konservatīvās opozīcijas partija Likums un taisnīgums (PiS) ieguvusi 29,88% balsu. Kopš komunistiskā režīma krišanas līdz šim vēl nevienai valdībai Polijā nebija izdevies saglabāt varu pēc vēlēšanām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu