Nevienam nepieder viss • IR.lv

Nevienam nepieder viss

6
Publicitātes foto
Anda Burve-Rozīte

Jezuīts un dzenbudisma meistars Niklauss Brančens (73) no Šveices, pie kura kristīgo meditāciju mācījies Juris Rubenis, izveidoja Lasāla namu, lai tuvinātu dažādi domājošas cilvēku grupas un pierādītu, ka garīgajos jautājumos šķietami nesavienojamais ir savienojams 

Lasāla nams atgādina milzu zinātnisko laboratoriju ar šaurām, garām logu ailām, kas izvietojusies golfa laukuma viducī. Nevainojami pļautā mauriņa plašumi ar japāņu dārzu pie pašiem nama logiem steidzīgāku apmeklētāju var aizkaitināt: lai šeit līdz kaut kam nokļūtu, jānoiet prāvs ceļa gabals, un soliņu parkā ir maz. Pirms 150 gadiem šeit atradās viens no slavenākajiem Šveices dziedniecības kūrortiem, bet 1929.gadā no galvenā ārsta namu atpirka jezuītu ordenis. Līdz pat 70.gadiem tas bija garīgo vingrinājumu centrs – jezuīti šurp aicināja cilvēkus, lai mācītu, dalītos Ignācija Lojolas teoloģiskajās atziņās. 60.gadu nogalē centrs tika pārbūvēts un ieguva pašreizējo veidolu. 

Kad jezuītu ordeņa mūks Niklauss Brančens pēc daudzu gadu dzenbudisma studijām Japānā saņēma Romas katoļu baznīcas akceptu veidot garīgo meklējumu centru, kas veicinātu dažādu reliģiju dialogu, viņš 1993.gadā šeit izveidoja Lasāla namu. Nosauca sava skolotāja Hugo Enomijas Lasāla vārdā – būdams misionārs, pagājušā gadsimta 20.gados Lasāls ieradās Hirosimā, kļuva par vikāru un tiek uzskatīts par pirmo dzenbudismā iedziļinājušos jezuītu. Toreiz, pirms 50 gadiem, Romas Svētais Krēsls nedeva atļauju Lasālam dalīties viņa garīgajā pieredzē. Savukārt vēl pēc 40 gadiem Brančens šo atļauju saņēma. 

Lasāla nams nav tikai kristīgās meditācijas prakses vieta. To droši var dēvēt par labu biznesu, kas spēj sevi uzturēt. Kā mūsdienīgā koncertzālē, mākslas galerijā vai augstskolā šeit pieejamas Brančena un citu Lasāla nama pasniedzēju sarakstītās grāmatas par partnerattiecībām, karjeru, diētu. Uz lekciju cikliem ierodas prominenti baņķieri, mākslinieki, studenti. Brančens arī iesaistījies Jeruzālemes projektā, kas pulcē respektablus politikas, reliģijas, mākslas pasaules līderus, gan lai veicinātu miera sarunas Palestīnas un Izraēlas konfliktā, gan grieztu stūri miera virzienā pasaulē kopumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu