"Enefit": Lielie nokrišņi izraisa elektroenerģijas cenas kritumu • IR.lv

“Enefit”: Lielie nokrišņi izraisa elektroenerģijas cenas kritumu

20
"Eesti Energia" Narvā. Foto: AFP/LETA

Skandināvijas hidroelektroenerģijas staciju ūdenskrātuves bija piepildītas gandrīz 90% atzīmei

Septembrī Somijas un Baltijas elektroenerģijas biržās cenas piedzīvoja iespaidīgu kritumu un vidējā sistēmas cena “Nord Pool” biržā sasniedza 28,9 eiro (20,23 latus) par megavatstundu, uzrādot 39% samazinājumu salīdzinājumā ar augustu. Tādējādi ieguvēji bija tie uzņēmumi, kas elektroenerģiju atvērtajā tirgū iepērk par “spot” jeb tūlītējo darījumu cenām, teikts “Eesti Energia” meitasuzņēmuma SIA “Enefit” Baltijas elektroenerģijas tirgus apskatā. 

Cenu kritumu izraisīja augstais nokrišņu līmenis Zviedrijā un Norvēģijā, kura dēļ ūdens pieplūdums Skandināvijas hidroelektroenerģijas staciju ūdenskrātuvēs ir bijis virs ierastās normas, piepildot tās līdz gandrīz 90% atzīmei, ziņo “Nozare.lv”. 

“Līdz ar septembra beigām noslēdzies sešu mēnešu periods, ko daļa no “Enefit” klientiem, kas līgumus par elektroenerģijas iegādi parakstīja šī gada pavasarī, bija izvēlējušies kā laika posmu, kurā elektroenerģijas cenu piesaistīt vairumtirdzniecības cenai “Nord Pool Spot Estonia” biržas cenu zonai. Vidējā cena šajā sešu mēnešu periodā bija 44,45 eiro (31,1 lats) par megavatstundu, kas, ņemot vērā patēriņa profilu un “Enefit” fiksētās cenas piedāvājumu attiecīgajam periodam, ir ļāvis šiem klientiem ietaupīt vidēji 1,5 eiro (1,05 latus) par megavatstundu. Šāda cenu starpība tik nelielam periodam elektroenerģijas tirgū ir būtisks ietaupījums, kas norāda uz to, ka ļoti svarīga ir tieši klientu veiksmīga izvēle, pieņemot lēmumu par elektroenerģijas iepirkšanas risinājumu,” skaidro “Enefit” rīkotājdirektors Jānis Bethers. 

Septembrī vidējā elektroenerģijas cena Igaunijā bija 40,9 eiro (28,63 lati) par megavatstundu, uzrādot 14,2% kritumu salīdzinājumā ar augustu. Lietuvā mēneša vidējā cena samazinājās līdz 44,4 eiro (31,1 lats) par megavatstundu, kas ir 8% kritums. Savukārt Somijā cena samazinājās pat par 20,9% un sasniedza 38,8 eiro (27,2 latus) par megavatstundu. 

SIA “Enefit” ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. “Enefit” mātesuzņēmums AS “Eesti Energia” ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā. “Enefit” ir dibināta 2006.gadā, tai ir elektroenerģijas tirdzniecības licence visā Latvijas teritorijā, kā arī sadarbības līgumi ar pārvades sistēmas operatoru AS “Augstsprieguma tīkls” un sadales sistēmas operatoru AS “Sadales tīkls”. 

Pašlaik SIA “Enefit” ir vairāk nekā 250 klientu, uzņēmuma klientu portfelis veido aptuveni 7% no kopējā Latvijas patēriņa, tai skaitā ap 15% no Latvijas atvērtā tirgus.

Komentāri (20)

janazakovica 10.10.2011. 12.05

bet Latvijaa ka mulku zemee visi maksaas gandriz dubultaa.

+1
0
Atbildēt

1

    dzintarz > janazakovica 10.10.2011. 19.54

    Klau, krusttēv! Tu tāds baisi uzbāzīgs – vai neesi kāds “brigādists”?

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 10.10.2011. 21.55

tik pat varu pajautaat vai neesi zoofils..ja savas bildes vietaa liec vilku vai suni..limenis jautajumiem apmeram vienads.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu