Bez kabatām • IR.lv

Bez kabatām

4
Nellija Ločmele

Traģiskā ziņa par Jaroslavļas hokeja komandas, arī mūsu olimpiskās izlases kapteiņa Kārļa Skrastiņa bojāeju aviokatastrofā pagājušajā nedēļā satrieca. Avārijas mērogs, pareizināts ar mainīgajām versijām par tās cēloņiem (lidmašīna ar teju beigušos drošības sertifikātu, nekvalitatīva degviela, pilotu kļūda), radīja bezspēcības un netaisnīguma izjūtu. Kā jau redzot paviršības, vienaldzības un nejaušības pārvēršanos nelabojamā nelaimē.

Kādu vēsti mums sūta sirsnīgā un miermīlīgā Kārļa Skrastiņa bojāeja? Varbūt nekādas vēsts nav, ir tikai liktenīga sakritība? 

Vienu skarbu atbildes versiju negaidīti saklausīju šonedēļ dokumentālās filmas Nākotne ir pagātnes tagadne pirmizrādē. Filma ir par četriem politiski aktīviem jauniešiem, patiesībā traģikomisks stāsts par šodienas Latviju. Tad lūk, viena varoņa vecmāmiņa brīnās, kāpēc mēs nespējam savu mazo Latviju sakopt kā konfektīti un tik dzīvelīga ir kampšanas kāre – zārkam taču nav kabatu. Sirmā kundze to saka par Latvijas izzadzējiem, un ar izcilo hokeja profesionāli tam šķietami nav nekāda sakara. Taču patiesībā katra nāve atgādina to pašu, jo kabatu nav nevienam zārkam. 

Pilnīgs pretstats traģēdijas bezspēkam ir šīs sestdienas vēlēšanas. Te nu viss pašu rokās. Darbs, kas iesākts Saeimas atlaišanas referendumā, jāpadara līdz galam, jāievēl parlaments bez oligarhu vairākuma. Nav tiesa tiem, kuri saka – nekas taču nemainīsies. Politiķu darbi atlaistajā Saeimā padara izvēli skaidru, un jaunais parlaments noteikti nebūs tāds kā tagad. Tas būs labāks vai sliktāks – kā būsim lēmuši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu