Hokejists Skrastiņš gājis bojā aviokatastrofā Jaroslavļā • IR.lv

Hokejists Skrastiņš gājis bojā aviokatastrofā Jaroslavļā

36
Kārlis Skrastiņš. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Aviokatastrofā Krievijā iet bojā Jaroslavļas hokeja komanda, vairāk nekā 40 cilvēku

Hokejists Kārlis Skrastiņš (37) kopā ar citiem Jaroslavļas hokeja komandas “Lokomotiv” biedriem atradies lidmašīnā, kas tūlīt pēc pacelšanās nogāzās blakus lidlaukam, apstiprina Latvijas vēstniecība Maskavā. Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis informēja, ka “izdzīvojušo vidū nav Skrastiņa vārda”.

Lidmašīnā atradušies 45 pasažieri, 43 no tiem gājuši bojā. Sākotnēji bija ziņas, ka izdzīvojušo vidū ir divi cilvēki. Viens no viņiem ir hokeja komandas “Lokomotiv”uzbrucējs Aleksandrs Goļimovs, otrs – lidmašīnas borta inženieris Aleksandrs Sizovs, ziņo aģentūra “Interfaks”. Hokejists Goļimovs guvis 80% ķermeņa apdeguma, atrodas smagā stāvoklī.

Krievijas pilsētā Jaroslavļā trešdien nogāzusies lidmašīna Jak-42, vēsta portāls “NEWS.ru”. Lidmašīnā lidojusi Jaroslavļas hokeja komanda “Lokomotiv”, kurā spēlēja izcilais latviešu aizsargs Kārlis Skrastiņš.

Jak-42 devās no Jaroslavļas uz Minsku, bet tūlīt pēc pacelšanās, aptuveni plkst. 16.05 nokrita pāris kilometrus no lidlauka. Hokeja komanda “Lokomotiv” lidoja, lai piedalītos hokeja čempionāta pirmajā spēlē ar Minskas “Dinamo”.

Mediji vēsta, ka lidmašīna nav spējusi uzņemt augstumu un , iespējams, aizķerusi skrejceļa galā atrodošos sakaru antenu. Kā vēsta “Life News”, lidmašīna pēc pacelšanās paspējusi uzlidot līdz aptuveni 500 metru augstumam. Tad Jak-42 esot pārlūzusi uz pusēm. Pēc aculiecinieku stāstītā, lidmašīna nogāžoties izjukusi pa gabaliem un uzliesmojusi. Daļa purngala atlūzu iegāzušās Volgas upē.

Joprojām pienāk pretrunīga informācija par lidmašīnā esošo cilvēku skaitu, bet zināms, ka bojā gājuši vismaz 34 cilvēki.

Jaroslavļas “Lokomotiv” komanda ir divkārtēja Gagarina kausa fināliste. Tai starpsezonā pievienojās arī Skrastiņš, kurš pirms tam kopš 1998.gada spēlēja Nacionālajā hokeja līgā (NHL).

Pārbaudīs avārijas versijas

Lidmašīna tikusi ekspluatēta kopš 1993.gada, ziņo ITAR-TASS. Jak-42 salons bijis paredzēts 73 pasažieriem, bet lidošanas atļaujas sertifikāts bijis derīgs līdz šā gada 1.oktobrim.

Viena no avārijas versijām ir tehniska kļūme, otra versija pieļauj apkalpes kļūdu, aģentūrai teikuši tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji.

“Apkalpe varēja kļūdīties, nespēja uzņemt augstumu un, iespējams, lidmašīna aizķēra kādu šķērsli un sadalījās gabalos, bet aizdegās, ietriecoties zemē,” stāstījis kāds tiesībsargs ITAR-TASS. Katastrofa notikusi divu kilometru attālumā no lidlauka, turklāt laika apstākļi bijuši labi. Visas versijas tiks pārbaudītas izmeklēšanā.

Pārtrauc spēli

Pēc traģisko ziņu saņemšanas par latviešu aizsarga Kārļa Skrastiņa pārstāvētās Jaroslavļas “Lokomotiv” komandas bojāeju, trešdien tika pārtraukta Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jaunās sezonas atklāšanas spēle starp Ufas “Salavat Julajev” un Mitišču “Atlant” komandām, ziņo LETA.

Traģiskā informācija Krievijā sāka izplatīties neilgi pirms spēles sākuma, bet mačs tika sākts. Neilgi pirms pirmās trešdaļas beigām cīņu pārtrauca un uz ledus kāpa KHL prezidents Aleksandrs Medvedevs, apstiprinot traģēdijas faktu.

“Pēc izlidošanas uz spēli Minskā Jaroslavļā šodien nokritusi lidmašīna ar “Lokomotiv” spēlētājiem un administrāciju. Pašreizējā informācija liecina, ka no 37 cilvēkiem, kas atradās uz borta, izdzīvojis tikai viens,” pavēstīja Medvedevs.

Klātesošie bojāgājušos pieminēja ar klusuma minūti, pavēstot spēlē pārtraukumu. Medvedevs uzsvēra, ka spēle tiks atsākta, tikai ja to vēlēsies komandu spēlētāji. Tomēr vēlāk Medvedevs skatītājiem atvainojās spēlētāju vārdā, pastāstot, ka spēle netiks atsākta. Ufas līdzjutēji šo paziņojumu pavadīja ar aplausiem.

“Darīsim visu, lai hokejs Jaroslavļā turpinātos un “Lokomotiv” komanda arī turpmāk būtu viena no spēcīgākajām KHL,” paziņojumā pavēstīja Medvedevs.

Izsaka līdzjūtību

Valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents un Ministru prezidents – izsaka līdzjūtību saistībā ar šodien Krievijā notikušo aviokatastrofu, kurā gājis bojā arī Latvijas hokejists Kārlis Skrastiņš.

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis līdzjūtības vēstules Krievijas Federācijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam un Latvijas hokejista Kārļa Skrastiņa ģimenei, izsakot visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un hokeja līdzjutējiem Latvijā, Krievijā un visā pasaulē saistībā ar Krievijā pie Jaroslavļas notikušo lidmašīnas avāriju, kurā gājuši bojā Kontinentālās hokeja līgas komandas “Lokomotiv” sportisti.

“Šī ir šokējoša un melna diena Latvijas sportā – mēs esam zaudējuši izcilu sportistu, vienu no Latvijas hokeja izlases balstiem Kārli Skrastiņu. Viņš vienmēr paliks mūsu sirdīs kā dzelzs vīrs un Latvijas patriots, kas dedzīgi un pašaizliedzīgi aizstāvēja Latvijas godu hokeja izlases spēlēs, nežēlojot ne laiku, ne spēku valstsvienības labā,” atzīst Valsts prezidents.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis izsaka visdziļāko līdzjūtību trešdien Krievijā notikušajā aviokatastrofā bojāgājušo Kontinentālās hokeja līgas komandas Jaroslavļas “Lokomativ” hokejistu tuviniekiem un daudzajiem hokeja draugiem Latvijā, Krievijā un citur pasaulē, ko satriekusi šī negaidītā traģēdija.

“Kārtējais traģiskais negadījums Latvijai ir atņēmis vienu no spožākajiem hokeja talantiem, un šajā grūtajā brīdī sērās esam kopā ar izcilā latviešu hokejista Kārļa Skrastiņa ģimeni. Skrastiņš sniedzis nenovērtējamu ieguldījumu Latvijas hokeja attīstībā, mūsu izlases panākumu kaldināšanā un ir bijis un turpinās būt piemērs ikvienam Latvijas sportistam, kā ar pašaizliedzīgu darbu un neatlaidību iespējams sasniegt visaugstākās panākumu virsotnes,” norāda Dombrovskis.

Arī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis izsaka dziļu līdzjūtību latviešu hokejista Kārļa Skrastiņa ģimenei un piederīgajiem saistībā ar viņa traģisko bojāeju lidmašīnas katastrofā Jaroslavļā, Krievijā.

Ārlietu ministrs izsaka līdzjūtību arī visiem Kārļa Skrastiņa kādreizējiem komandas biedriem un visiem Latvijas hokeja līdzjutējiem.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) nosūtījusi līdzjūtības vēstuli Krievijas Federācijas Valsts domes priekšsēdētājam Borisam Grizlovam saistībā ar notikušo traģisko aviokatastrofu Jaroslavļā, kurā bojā gājusi Kontinentālās hokeja līgas kluba “Lokomotiv” komanda.

Latvijas hokejists Kārlis Skrastiņš bija lielisks cilvēks, pastāstīja aizsargs Oļegs Sorokins. “Godīgi sakot, trūkst vārdu,” sacīja Sorokins. “Par Kārli varu teikt tikai labus vārdus un nevienu sliktu. Esmu pilnīgā šokā, prātā nāk atmiņas no bērnības, jo esam kopā uzauguši un spēlējuši hokeju.”

“Vēl tad, kad Skrastiņš bija Latvijā, mēs ar viņu tikāmies un apspriedām kopīgus plānus ārpus hokeja. Vissmagāk, protams, būs viņa ģimenei, tuviniekiem un draugiem. Joprojām nespēju noticēt šai traģēdijai,” stāstīja Sorokins, kurš ir Skrastiņa vienaudzis. “Kārlis bija lielisks cilvēks, inteliģents, gudrs, un viss, ko viņš bija sasniedzis, bija, pateicoties smagam darbam.”

Fani pulcējas piemiņas pasākumā

Šovakar pirms plkst.20 pie “Arēnas Rīga” hokejista Kārļa Skrastiņa piemiņas gājienam pulcējās vairāk nekā simts cilvēku, taču hokeja fanu pulciņš ar katru minūti palielinās, novēroja aģentūra LETA.

Pie “Arēnas Rīga” ieejas novietota bojāgājušo hokeja komandas biedru bilde ar sēru lenti, pie kuras sanākušie fani atstāj aizdegtas sveces un ziedus. Fani ir tērpušies hokeja komandas formās, līdzi paņemti arī Latvijas karogi. Daži hokeja fani neslēpj asaras.

Savukārt ap plkst.19.30 pāris cilvēku pulcējās arī pie Krievijas vēstniecības. Tērpušies hokeja komandas formās, viņi pie vēstniecības žoga nolika sveces un ziedus. Pie “Arēnas Rīga” notiekošo uzrauga policijas darbinieki.

Komentāri (36)

Māris Diņģelis 07.09.2011. 20.44

Šoks. Visdziļākā līdzjūtība bojāgājušo tuviniekiem, visiem, kam šī traģēdija atņēmusi mīļos cilvēkus.

No ziņām pagaidām grūti skaidri saprast katastrofas cēloni, bet citas nesenas traģēdijas RU, kurās vainojama totāla vienaldzība pret drošības noteikumiem un līdz ar to cilvēku dzīvībām, ir stindzinošas.

+12
-2
Atbildēt

4

    esmeralda_se > Māris Diņģelis 08.09.2011. 01.04

    Krievu valodā šim “gan jau kaut kā” ir īss un kodolīgs vārdiņš – “авось”.

    Un, lai gan mirklis skumjš, tomēr atkal gribas pajautāt visiem SC faniem – vai uz turieni jūs gribat?
    Tikai mēnesi un dažas dienas atpakaļ nogrima “Bulgārija”…

    Pats regulāri lasu Krievijas saitus – informētībai. Tad nu viņi paši tur gānās, ka “verhuškai” cilvēki ir tikai “rashodnij material”…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Māris Diņģelis 07.09.2011. 23.00

    Nellija Ločmele
    Paldies Jums Nellij ka izgriezat un nonjemat no trases sarkano partizani kursh sheit njirgajas par cilveku nelaimem.
    shim atsaldenim butu piemerojams bans ar filtru uz vinja IP un nickname vismaz uz 2 meneshiem, citadi – neko verta nebus demokratija kas nespes sevi aizsargat.
    pirms gadiem pieciem Delfi banoja par atkartoti iekopetu komentaru, un pareizi darija jo tas publiku disciplineja.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > Māris Diņģelis 07.09.2011. 21.57

    Iespējamo un ticamu cēloni tiko skaidroja Eho maskvi-RTVi . Runāja Jaroslavļas vietējais deputāts:
    1)Jaroslavļas lidosta ir maziņa;
    2)tieši šobrīd tur sarodas visādi biezi viesi(rīt ieradīsies arī Medvedevs)uz kaut kādu “pasaules”politikas forumu.
    3)kad biezais atlido ar savu biezo lidmašīnu,tā aizņem daudz vietas.Kad salido vairāki biezie – tie aizņem ļooooti daudz vietas;
    4)ne visai glaunās sportistu lidmašīnas izlidošana iepr.minēto apstākļu dēļ ļoti steidzināta;
    5)tiešā tekstā tika pateikts, ka aizkrāmētās lidostas dēļ lidmašīnai nav pieticis vietas kārtīgam ieskrējienam.

    Tas viss kopā=rezultāts.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    agnesedzirne > Māris Diņģelis 07.09.2011. 23.44

    Līdzjūtība tuviniekiem, tiešām ļoti, ļoti žēl.
    Varbūt nevietā, bet man arī domas par to totālo bezatbildību mūsu austrumu kaimiņos. Nu nevar būt nejaušības tik regulāras avio un citas katastrofas.
    Jautājums ir, uz kuru pusi mēs pagriezīsimies – tomēr uz rietumiem ar visām viņu problēmām vai uz austrumiem? Bezatbildība, nolaidība, “gan jau kaut kā” attieksme.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

anita_meistere 07.09.2011. 17.08

sovsport.ru ziņo (pēdējāis ieraksts) ka 2 cilvēki ir nogādāti kristiskā stavoklī slimnīcā, kuri tieši, nav zināms. lidmašina bija parkrauta, un iepriekš ziņoto 37 vietā, izrādījā ka lidoja vismaz 46. lidmašina nespeja uzņemt peitikamu augstumu, un ietriecās lidosta sakaru tornī (forša lidosta)!
http://www.sovsport.ru/news/text-item/479241#beginOfAList

kopš sovietyu izjukšanas pagāja 20 gadi. no tā mirkļa krievijā lidmašinām atļauj pacelties ja to var piešķilt. pienācis laiks, kad tas dzelzis vairs nespēj turēt šo te visaptverošo nolaidību. katru nedēlu jauna ziņa par jaunu katastrofu, …ļotenes, kosmosa kuģi, prāmji..vilcieni. un krievu mediju komentāros viss šis te nonstopā apspriež, un cilvēku pacietībai pienāk gals.

+11
-1
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 07.09.2011. 16.56

Pēc gadījuma ar kuģi “Bulgārija” šis vairs neizbrīna … nežēlīgi skumji …

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu