Sestdien sākas teātra festivāls "Homo novus" • IR.lv

Sestdien sākas teātra festivāls “Homo novus”

34
Skats no izrādes "Sņeguročka" Ķīpsalas autokapsētā. Publicitātes foto

3. septembrī sākas Starptautiskais Jaunā teātra festivāls “Homo Novus”. Pirmo dienu galvenie notikumi – latviešu pirmizrādes, instalāciju izstāde un franču cirks

Teātra festivāls Homo Novus no 3.līdz 9.septembrim aicina apmeklēt vairākus desmitus teātra notikumu, kas, sakārtoti četrās programmās un aptver Rīgu no Ķīpsalas līdz jaunatklātajai Tabakas fabrikai ar epicentru Kaņepes Kultūras centrā Skolas ielā 15.

Pirmajās trīs festivāla dienās organizētāji piedāvā divas latviešu mākslinieku pirmizrādes, Rīgas bērnu veidotu projektu, izstādi KRUSTpunkts: intimitāte un izrāde un satriecošu franču mākslinieku priekšnesumu Šis mirklis.

Festivāla atklāšanas izrādi Šis mirklis septiņiem cilvēkiem un tūkstošiem priekšmetu (Jaunais Rīgas teātris, 3., 4., 5. septembris), cirka un objektu teātra mākslinieks un dejotājs Kamils Buatels ar saviem domubiedriem veidoja daudzus gadus, apceļojot dažādas valstis un dzīvojot dažādās kultūrās. Kā raksta festivāla organizētāji, šis bagātīgais kultūrslānis gluži vai burtiskā nozīmē atrodas uz skatuves – milzīgs vecu galdu, dīvānu, gludināmo dēļu, lampu, neparocīgu trepju un dažādu salauztu sadzīves priekšmetu krāvums kalpo ne tikai kā groteska mantu kalna simbols, bet tiek asprātīgi iesaistīts mākslinieku saspēlē, sākot dzīvot pats savu dzīvi. Jaunā Rīgas teātra tehniskais personāls festivāla organizētājiem atzinis, ka šī ir sarežģītākā uzbūve viņu teātra vēsturē, bet pašiem māksliniekiem pieticis laiks sagādāt skatītājiem pārsteigumu – divas Rīgā tapušas instalācijas, kas no 3. līdz 5. septembrim būs apskatāmas Festivāla centra bēniņos Skolas ielā 15.

Svētdien, plkst. 16.00 Ģertrūdes ielas teātrī izrādē Katastrofu būvniecība seši Rīgas bērni Krišjānis, Jēkabs, Roberts, Emma, Paulīne un Valters atrādīs skatītājiem nedēļu ilgušās darbnīcas rezultātu. Kopā ar vācu māksliniecēm Evu Meijeri Kelleri un Sibillu Milleri viņi no sadzīves priekšmetiem cēla katastrofas – zīmēja draudzīgos mutantus, lika izlietnēm spļaut uguni, radīja tornado, kas visu pārvērš zeltā un sudrabā – lai aicinātu mūs, pieaugušos, aizdomāties par to, kādu pasauli mēs atstāsim saviem bērniem.

Festivāla organizētāji īpaši aicina uz divām latviešu mākslinieku pirmizrādēm, kuras būs iespējams redzēt tikai festivāla laikā – Viestura Meikšāna Partitūru ekosistēmai Andrejsalas Spēkstacijā (3., 4. septembrī plkst. 19.00) un Vladislava Nastavševa Sņeguročku Ķīpsalas autokapsētā (4., 5. septembrī plkst. 21.00, līdzi jāņem stereo-austiņas). 

Partitūra ekosistēmai ir rotaļīga, asprātīga un emocionāli jaudīga izrāde – lekcija par skaņas lomu cilvēka evolūcijā, ko izcilā telpā – tvaika turbīnas cehā, pasniedz divi profesionāli radikāli pretēji, bet cilvēciski ļoti tuvi mūziķi – Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs kopā ar Swedbank kora dziedātājiem.

Savukārt Vladislava Nastavševa Sņeguročka ir unikāls iestudējums reālā vidē – automašīnu vraku kapsētā Ķīpsalā, kas satriec ar vērienīgu, kinematogrāfijai tuvu vizuālo tēlu un muzikālo partitūru, tajā pat laikā runājot par vistrauslākajiem cilvēka dzīves brīžiem. Sņeguročkas lomu izrādē spēlē JRT aktrise Guna Zariņa.

Līdz ar pašu festivālu 3.septembrī plkst.17.00 Skolas ielā 15 tiks atklāta septiņu instalāciju izstāde KRUSTpunkts: intimitāte un izrāde, kas gluži maģiskā veidā apvieno visdziļāko intimitāti ar visatklātākajiem publiskuma mirkļiem, dāvājot jaunu skatīšanās pieredzi un aicinot uz sarunu, kurā ir ne tikai jāklausās, bet arī jārunā. Šīs izstādes darbi nav statiski, tajos visos ir “dzīvais” elements, un tas nozīmē, ka katra skatīšanās reize ir jauns un unikāls piedzīvojums. Izstādē piedalās scenogrāfi Monika Pormale un Reinis Suhanovs (Rīga), režisors Romeo Kasteluči (Čezena), mākslinieki Hanss Rozenstrēms (Helsinki) un Dace Džeriņa (Rīga), modes mākslinieki mareunrol’s (Rīga), fotogrāfs Bohdans Holomīčeks (Prāga).

Festivāla informācijas un saviesīgās dzīves centrs darbojas Skolas ielā 15 katru dienu no plkst.12.00. Biļetes nopērkamas Bilesuserviss, Jaunajā Rīgas teātrī, festivāla informācijas centrā un pirms izrādēm. Vairāk informācijas Homonovus.lv

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu