Ļoti trausli cilvēki • IR.lv

Ļoti trausli cilvēki

5
Kamils Buatels: «Veiksme man nav pārāk labvēlīga, ar veiksmi jābūt uzmanīgam.»

Franču žongliera, akrobāta, mūziķa, aktiera, režisora un dejotāja Kamila Buatela kopā ar domubiedriem veidotā izrāde Šis mirklis būs teātra festivāla Homo Novus programmā 

Uz skatuves atradīsies milzīgs vecu galdu, krēslu, dīvānu, trepju, gludināmo dēļu, lampu, matraču un dažādu citu nolietotu un salauztu sadzīves priekšmetu krāvums, kas, asprātīgi iesaistīts mākslinieku saspēlē, kalpo kā groteska mantu kalna simbols. «Viss, ko vien var iedomāties,» saka Kamils. Piedzīvojusi pirmizrādi 2010.gadā Parīzē, izrāde ir saņēmusi arī galveno balvu Perižē Starptautiskajā mīmu festivālā. Tās anotācijā lasāms, ka izrāde stāsta par cilvēka izmisīgo vēlmi atrast pamatu mūsdienu nestabilajā pasaulē, kur jātiek galā ar straujo dzīves tempu, brūkošām attiecībām un haotiskām domām. 

Franči ir pirmie no viesizrāžu māksliniekiem, kas ieradušies Rīgā – nedēļu pirms festivāla atklāšanas. «Man patīk sajust pilsētu, kaut ko darīt tajā, nevis tikai ierasties uz izrādi, nospēlēt un aizbraukt,» saka Kamils. Viņš nesteidzas. «Te ir tik lieliski, ka nekur nemaz negribas iet,» Kamils iepleš rokas, norādot uz skatu, kas no Ķīpsalas paveras uz ostu. Rīgā viņš pirmoreiz pabijis pirms sešiem gadiem, lai Homo Novus mācītu cirka mākslu jaunajiem amatieriem. 

Kamils dzīvi žestikulē, smaida un ik pa laikam meklē vārdus, lai labāk paskaidrotu savu domu. «Mana angļu valoda ir ļoti slikta,» viņš neskaitāmas reizes atvainojas savā šarmantajā, ar nevienu citu nesajaucamajā  franču akcentā un nopūšas. «Jāmācās runāt angliski, nekad neesmu mācījies.» Vaicāts pastāstīt par izrādi, viņš teic, ka katram skatītājam tās nozīme jāatklāj pašam. Šis mirklis ir Kamila otrā izrāde, tā tapusi piecus gadus pēc pirmā solodarba L’Homme d’hus, kas Kamila vārdu saistīja ar jauno cirku. «Tradicionāli cirks rāda ekstraordināras lietas un cilvēkus. Savukārt jaunais cirks stāsta par dzīvi, tehnika ir tikai līdzeklis, lai nodotu enerģiju. Kā mūziklā.» Kamils uzver, ka viņam nav svarīgi paziņot, ka viņš nāk no jaunā cirka. «Cenšamies iztikt bez sevis ievietošanas kādā kastītē. Darām, kas mums patīk, cenšamies būt jūtīgi pret pasauli un dalīt savas emocijas un būtiskos jautājumus ar publiku.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu