Zviedru diplomāts dāvā Latvijai atmiņu grāmatu • IR.lv

Zviedru diplomāts dāvā Latvijai atmiņu grāmatu

29
1990.gada 14.janvāris. Barikāžu laiks pie toreizējās Augstākās padomes. Gorbačova attēls auseklīša skavās. Foto: Aivars Liepiņš, F64

Fredēna grāmatā ietverti arī atklāti politiķu portretējumi

Baltijas valstu starpvalstu sarunas ar Krieviju par padomju karaspēka izvešanu un to, kā Zviedrija klusi darbojās aizkulisēs – ciešā sadarbībā ar Balto namu -, lai veicinātu šīs problēmas veiksmīgu atrisinājumu – tas viss lasāms nule kā apgādā „Atēna” klajā laistajā Larsa Pētera Fredēna grāmatā “Atgriešanās. Zviedrijas drošības politika un Baltijas valstu atgūtās neatkarības pirmie gadi 1991-1994″.

Šajā grāmatā Larss Pēters Fredēns apraksta arī to, kā Zviedrija izstrādāja politisko nostāju jautājumā par krievvalodīgajiem iedzīvotājiem Igaunijā un Latvijā un darbojās, lai šo nostāju pieņemtu arī Maskavā, Vašingtonā, Tallinā un Rīgā, informē Meierovica biedrības valdes priekšsēdētājs Tālis Linkaits.

Grāmata sniedz arī tiešus un atklātus Baltijas, ASV un Krievijas politiķu portretējumus, kā arī attēlo zviedru politiķi Karlu Biltu. Tā ir uzskatāma par turpinājumu autora 2004. gadā publicētajai grāmatai „Pārvērtības” (latviski – „Baltijas brīvības ceļš”), kurā stāstīts par Baltijas valstu cīņu par atbrīvošanos no Padomju Savienības.

Larss Pēters Fredēns ir Zviedrijas diplomāts, pašlaik Zviedrijas vēstnieks Ķīnā. No 1989. līdz 1991.gadam viņš bija Zviedrijas konsuls Rīgā. No 1992. līdz 1994.gadam viņš bija toreizējā Zviedrijas premjerministra Karla Bilta padomnieks drošības politikas jautājumos.

Meierovica biedrība organizēja ziedojumu vākšanu grāmatas izdošanai Latvijā, uzskatot to par vērtīgu dāvanu Latvijai valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas 20.gadadienā. Grāmatas tulkošanu finansiāli atbalstījusi Zviedrijas vēstniecība Latvijā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu