Padomnieks pagaidām iesaka atmest tautas vēlēta prezidenta lozungu • IR.lv

Padomnieks pagaidām iesaka atmest tautas vēlēta prezidenta lozungu

14
Jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieki pie Rīgas pils - Edgars Pastars - trešais no kreisās. Foto: Raitis Plauks, F64

Jaunais Valsts prezidenta padomnieks likumdošanas un juridiskajos jautājumos Edgars Pastars ir piesardzīgs par prezidenta funkciju palielināšanu.

Pastars, kurš līdz šim bija Saeimas Juridiskā biroja juridiskais padomnieks, kļuvis par prezidenta padomnieku, ir “ļoti piesardzīgs pret to, ka esošās Satversmes ietvaros būtiski tiktu palielinātas Valsts prezidenta funkcijas”. 

Jurists intervijā žurnālam “Jurista Vārds” norada, ka “mūsu konstitūcija ir veidota pēc pilnīgi citas sistēmas – saimnieks ir tikai viens, un tā ir Saeima. Līdz ar to, piemēram, tautas vēlēts prezidents kā lozungs ir jāatmet vismaz tādā ziņā, ka visupirms būtu jātiek skaidrībā, kādas pilnvaras tam uzticēt, un tikai tad domāt, vai tam ir vajadzīgs tautas mandāts”. 

E.Pastars arī teic, tad, ja būtiski reformē prezidenta institūciju, tad ir jāpārskata visa Satversme. “Šeit nav runa par to, ka prezidentam līdztekus esošajām nevarētu uzticēt vēl kādu funkciju, bet jautājums ir cits – cik daudz?” saka jurists. 

Viņš arī atgādina, ka tautas vēlēts prezidents ar vidēji plašām pilnvarām varēs iejaukties arī izpildvarā, lai izpildītu savus pirms vēlēšanām dotos solījumus. 

Kā žurnālam teic jaunais jurists, pēdējā laikā viņš esot pamanījis, ka “ir vēlme Satversmi grozīt tāpat kā Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu”. Tā, viņaprāt, nav pareiza pieeja. Ja nepieciešāmi grozījumi, tad viss jāapkopo “vienā lielā paketē un jādara sistēmiski, nevis fragmentāri pa kādam pantam”. 

E.Pastaram jaunajā amatā būšot divi palīgi – juristi Aija Freiberga un Andrejs Stupins, kuri atbilstot viņa noteiktajiem kritērijiem, no kuriem viens ir – pretendenta biogrāfijā jābūt uzvarai vai augstam vērtējumam kādā “no tiesu izspēļu procesiem”. 

E.Pastars līdz šim trīs gadus strādājis Satversmes tiesā, sešus – Saeimā un vēl četrus izpildvarā.

Komentāri (14)

mary75 12.07.2011. 12.23

Šis te eksemplārs ir Latvijas kauna traips, ko ļaunāku Latvijai nevarēja novēlēt pat lielākais ienaidnieks, nepiemērotāku un neadekvātāku cilvēku būtu grūti atrast.
Satversmi un prezidenta pilnvaras mainīt nevajadzētu, bet, ar vienkāršu balsu vairākumu prezidentu ievēlēt arī nedrīkstētu, vismaz, ar konstitucionālo vairākumu, vai, kā igauņiem, ar vēlētāju pārstāvju piedalīšanos no pagastiem, vai kaut kā tā tur viņiem ir.

+6
0
Atbildēt

0

mxblack 12.07.2011. 12.08

Tādā gadījumā ir tomēr Saeimai jāpieņem manabalss.lv piedāvātie nosacījumi lai valsts iedzīvotāji varētu aktīvi piedalīties valstij svarīgu lēmumu ierosināšanā. Ir jau loģiski ka valstī lemj Tautas ievēlēta Saeima, tomēr šī ir maza valsts un šeit būtu iespējams iesaistīt Tautu arī tai ļoti svarīgu lēmumu izstrādē. Referendumi taču izmaksā daudz dārgāk.

+6
-2
Atbildēt

0

buchamona 12.07.2011. 13.36

LR iekšpolitiskā situācija ir tik nestabila, ka, nevis jādomā par varas centralizāciju, bet, gluži otrādi, jāpārskata visi mezglu punkti, kur vēl ir lietderīgi šo varu decentralizēt. Jo vairāk starpsienu ir kuģim, jo mazāk iespēju tam ir noiet dibenā :)

+3
0
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > buchamona 12.07.2011. 14.30

    —–
    Jo vairāk kapteiņu kuģim, jo lielāka iespējamība, ka tas uzskries uz rifiem – un neglābs tās ”starpsienas”. Tāds mans secinājums izlasot IR Zibensziņās S.Jembergas rakstīto par Itālijas finanšu glābšanas cenu:’Divi miljardi eiro.Dienā…..’
    Viens otrs IRsis laikam nav apjēdzis kādā valstī dzīvojam kopš 2004.gada?
    – Tautas dzejnieks atgādina:”Peters neesot pārliecināts, vai visi saprot, ka” faktiski dzīvojam pilnīgi jaunā valstī, ko sauc par Eiropas Savienību. Līdz ar to mūsu izbraukšana patiesībā ir iekšēja pārvietošanās.”
    ‘Peters: Latvijā arī šodien sabiedrība vēl neprot dzīvot kapitālismā’
    http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/peters-latvija-ari-sodien-sabiedriba-vel-neprot-dzivot-kapitalisma-761965

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > buchamona 12.07.2011. 16.55

    Pareizi! Kad LR Saeima pilnībā akceptēs Eiropas Pašvaldību hartu sadaļā par pašvaldības decentralizāciju?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu