Kamikadzes pret oligarhiem • IR.lv

Kamikadzes pret oligarhiem

4
Ilustrācija — Frank&Stein
Sanita Jemberga

KNAB «karā pret oligarhiem» kā galvenais mīnu lauks iezīmējas milzīgs uzņēmums Rīgas brīvostā, par kuru izmeklētājiem ir aizdomas, ka tas slepeni pieder Aināram Šleseram, Andrim Šķēlem un Aivaram Lembergam. Viņi visu noliedz, bet uzņēmuma padome nez kāpēc pulcējusies Šķēles firmas birojā un amatos sēž triju oligarhu gvarde 

Latvijas politiskās zemestrīces epicentrs atrodas dažus kilometrus no Brīvības pieminekļa, Daugavmalā. Aiz Andrejsalas apgleznotajām, apskretušajām māk-slinieku darbnīcām atrodas vecā Eksportosta, kur slejas celtņi, ripo kravas vagoni un ielas pusē atrodas necila bālpelēka ēka. Rīgas Tirdzniecības osta – vēsta viena no izkārtnēm. No tā, kas noticis šajā ēkā, tagad ir atkarīga gan trīs oligarhu Šķēles, Šlesera un Lemberga politiskā karjera, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) turpmākā pastāvēšana. Publiski izskanējusī informācija par KNAB operācijas mērķiem ir paskopa. Saeimā iesniegtajos KNAB un tiesas dokumentos izteiktas aizdomas, ka Ainārs Šlesers (PLL) varētu būt slepenais īpašnieks virknē uzņēmumu, tajā skaitā arī Rīgas Tirdzniecības ostā (RTO). Par Andri Šķēli (PLL) nav dzirdams nekas, par Aivaru Lembergu (ZZS) – maznozīmīga epizode. 

Taču žurnāla Ir no dažādiem avotiem iegūtā informācija liecina, ka mērogs ir plašāks – izmeklēšanas tiesnesim, kas sankcionēja kratīšanas, KNAB sniedzis informāciju par aizdomām, ka «daļa no RTO kapitāldaļām, iespējams, slēpti pieder arī Lembergam un Šķēlem, ar kuriem tiek saskaņota RTO saimnieciskā darbība, lēmumu pieņemšana, finansiālie ieguldījumi un dividenžu izmaksa». «Turklāt RTO faktisko īpašnieku padomes sēdes (..) notiek Andra Šķēles un Harija Krongorna birojā.» Tas teikts vienā no lēmumiem par kratīšanu. 

Astoņkāja vietā trīsgalvu pūķis
Nav šaubu, ka 20.maijā sāktais kriminālprocess būs sarežģīts – KNAB priekšniece Juta Strīķe informējusi, ka izmeklēšana skar 11 cilvēkus un 26 uzņēmumus, daļa aizdomu attiecas uz trijotnes slēptajām īpašumattiecībām un daļa – uz naudas atmazgāšanu. Tiesiskā palīdzība būs jālūdz vismaz piecām ārvalstīm, no kurām divas ieraugāmas uzreiz – Kipra un Šveice, jo tur reģistrēti uzņēmumi, kam pastarpināti pieder RTO daļas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu