Pie Saeimas atkal būs mītiņš • IR.lv

Pie Saeimas atkal būs mītiņš

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

2007.gadā Aivars Endziņš piekrita sacensties ar Zatleru par prezidenta amatu, lai izgaismotu oligarhu spēlītes. Tagad viņš atbalsta lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu un domā, ka Zatlers godam pilda savu misiju

Satieku bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu biznesa augstskolā Turība, kur viņš jau kopš 2007.gada ir profesors Juridiskās fakultātes publisko tiesību katedrā. Ārā reti mīlīgs laiks – saulains, gandrīz vasarīgi karsts rīts, tomēr vēja vēsmas pasargā no pārkaršanas. Taču ir palikušas divas dienas līdz prezidenta vēlēšanām, un, tāpat kā pirms četriem gadiem, kad pats Endziņš kandidēja uz valsts augstāko amatu, politiskā gaisotne jau ir sakaitēta. Sameklējam klusāku stūrīti Turības kafejnīcā, pasūtām klasisku kafejnīcas komplektu – melnu kafiju ar latviešu iemīļotajām smalkmaizītēm – un sākam runāt par gaidāmajiem saspīlējumiem.

Atgādinu Endziņam – viņš pirmais publiski izteica domu, ka prezidentam Valdim Zatleram vajadzētu apsvērt iespēju ierosināt Saeimas atlaišanu, bet no šā goda viņš kratās vaļā. Žurnālisti viņam šo kraso nostāju pierakstījuši nepamatoti. Pagājušajā piektdienā LTV rīta raidījumā viņam uzdots jautājums, vai Saeimas atteikšanās atļaut kratīšanu Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā būtu pietiekams iemesls rosināt parlamenta atlaišanu, un viņš atbildējis, ka viens gadījums nevarētu būt par pamatu šādam solim, bet, ka tas «prasa ļoti nopietnu situācijas izvērtējumu». 

Zatlera sestdien paziņotais lēmums viņu ir pārsteidzis, Endziņš nav gaidījis tik radikālu soli. Taču, «ja ir šī informācija par oligarhu shēmām un valsts nozagšanu», Endziņš uzskata prezidenta rīcību par pamatotu. «Tas liks gan tām politiskajām partijām, kas ir pārstāvētas Saeimā, gan tām, kuras pretendēs uz pārstāvniecību, ļoti rūpīgi pārdomāt, ko likt sarak-stos un kādas vērtības viņi aizstāv.» Viņš pats neapšaubāmi referendumā balsos par Saeimas atlaišanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu