8373 • IR.lv

8373

8
Ratko Mladičs. Foto — AFP/LETA

Pēc vairāk nekā 15 gadu ilgas bēguļošanas beidzot ir arestēts un starptautiskās krimināltiesas priekšā stāsies serbu ģenerālis Ratko Mladičs (69). Viņu apsūdz vienā no asiņainākajām Bosnijas kara epizodēm – Srebrenicas pilsētas iedzīvotāju masveida noslepkavošanā. Tikai dažās 1995.gada jūlija dienās mērķtiecīgi tika iznīcināti vairāk nekā 8000 vīriešu un  nepilngadīgu zēnu

Kad viņu virzienā bija pavērstas kameras, ģenerāļa Ratko Mladiča miesassargi Bosnijas musulmaņu bērniem dalīja šokolādes, bet šausmu pārņemtajām sievietēm centās iestāstīt, ka vardarbība ir beigusies. «Nevienam netiks darīts pāri,» 1995.gada 12.jūlijā paziņoja Bosnijas serbu spēku komandieris, maigi noglāstot kāda zēna galvu. «Tev nav, no kā baidīties. Jūs visus evakuēs.» 

Kamēr viņš bārstīja šos solījumus, viņa vadītie kareivji savilka arvien ciešāku loku ap Srebrenicas pilsētu, kuru ANO bija pasludinājusi par īpašo «drošības zonu». Nākamajās desmit dienās Mladiča vīri pārmeklēja mājas un saņēma gūstā vairāk nekā 8000 vīriešu un zēnu. Viņi visi tika nogalināti. Daudzas sievietes tika izvarotas. Kad par to uzzināja starptautiskā sabiedrība un pieprasīja pārtraukt slaktiņu, Mladičs vienkārši atcirta, ka citiem nav jājaucas iekšējās lietās. 

«Vairāk nekā 500 Srebrenicas genocīda upuru bija puikas, kas vēl nav sasnieguši pilngadību,» saka Hasans Nuanovičs. Viņam pašam izdevās izdzīvot, bet Hasana tēvu, māti un brāli nošāva Mladiča vienības. «Zēniem bija 16-17 gadu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu