Lembergs nevēlas zvērēt par saviem aktīviem • IR.lv

Lembergs nevēlas zvērēt par saviem aktīviem

65
Anita Brauna

Ventspils mērs Anglijas tiesā sūdzas par politisku nomelnošanu

Ventspils mērs Aivars Lembergs Anglijas tiesas nozīmētajā termiņā — līdz 9.maijam — nav iesniedzis ar zvērestu apliecinātu savu aktīvu sarakstu, bet lūdzis tiesu sevi no šā pienākuma atbrīvot. 

Ir.lv zināms, ka Lembergs ar sava advokāta starpniecību mēģinājis noraidīt pret viņu Anglijas tiesā iesniegto prasību par “Latvijas kuģniecībai” (LK) nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu, apstrīdējis tiesas jurisdikciju un arī veidu, kādā viņam nodots tiesas lēmums par aktīvu arestu un nepieciešamību zvērēt par tiem (proti, tas nav iztulkots latviski).

Lembergs Anglijas tiesai darījis zināmu, ka prasību pret sevi uzskata par politiski un ļaunprātīgi motivētu, kas tiek vērsta pret viņu kā pret valdošās koalīcijas pārstāvi, lai iedragātu viņa stāvokli Latvijā. Lai to raksturotu, viņš norādījis uz publikāciju sēriju, kas tapusi Latvijā pēc Anglijas tiesas lēmuma, ar kuru viņam uzlikts par pienākumu zvērēt par saviem aktīviem. Apšaubot prasības pamatu, Ventspils mērs arī sniedzis savu skaidrojumu par krimināllietām, kuras Latvijā ierosinātas pret viņu, un norādījis, ka dažas no tām beigušās bez notiesājoša sprieduma un ka par prasībā izklāstītajiem LK darījumiem Latvijā ir ierosināts cits kriminālprocess, kurā viņš nav saukts pie atbildības. Tāpat tiesa tiek lūgta Lemberga sniegto informāciju noteikt kā konfidenciālu. 

Vairāki juristi Lemberga mēģinājumu tikt vaļā no zvēresta ir.lv vērtēja kā riskantu soli, kas var izpelnīties asu tiesas reakciju. Lielbritānijas jurists ar ilgstošu pieredzi Mats Kellijs, kam lūdzām izskaidrot Anglijas tiesu procedūru, uzsvēra, ka nevar komentēt konkrēto tiesvedību, bet sacīja – atbildētājs nevar izvairīties no tiesas lēmuma izpildes un viņam ir jāsniedz ar zvērestu apliecināta rakstiska liecība par saviem aktīviem. Atteikšanās to darīt ir uzskatāma par tiesas rīkojumu nepildīšanu, un «es nevaru iedomāties, ka kāds to gribētu darīt», sacīja Kellijs. 

Ir.lv arī zināms, ka pat Lemberga advokāts tiesai taisnojies, ka ir vēlējies lūgt termiņa pagarinājumu, kādā Lembergs var iesniegt liecību par aktīviem, taču nav saņēmis klienta pilnvaru to darīt. Tāpat zināms, ka pārējie lietas dalībnieki ir iesnieguši pieteikumu uzlikt par pienākumu Lembergam nekavējoties iesniegt īpašumu sarakstu. Tiesas reakcija varētu būt zināma tuvākajās dienās.

Tiesa aprīļa vidū uzlika par pienākumu Lembergam iesniegt ar zvērestu apliecinātu visu savu aktīvu sarakstu, kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu. Šī tiesvedība saistīta ar LK, kura laikā, kad to faktiski kontrolēja Lembergs, vērsās ar prasību pret virkni kuģniecības amatpersonām piederošu ārzonas uzņēmumu, kuras kā starpnieki kuģu iznomāšanā savulaik nosmēla LK peļņu. Kad Lembergs kontroli LK zaudēja un to pārņēma “Vitol”, prasība par 135 miljonu ASV dolāru zaudējumu segšanu pavērsās arī pret pašu Lembergu, kuru Anglijas tiesa starplēmumā šajā lietā ir atzinusi par LK īsto “kontrolējošo prātu un gribu”.

Anglijas tiesas lēmumam, kurā Lembergam uzdots zvērēt par saviem aktīviem, ir pievienots garš viņa iespējamo īpašumu saraksts, tajā skaitā virkne Latvijas un ārzonas uzņēmumu, kur savu dalību Lembergs nekad nav atzinis un kas ir pamatā daļai viņam Latvijā uzrādīto apsūdzību. 

Ja tiesa konstatētu, ka Lembergs ir melojis par saviem aktīviem, viņam draudētu kriminālsods. 

 

Komentāri (65)

oskaar 12.05.2011. 00.40

Lembergs Anglijas tiesai darījis zināmu, ka prasību pret sevi uzskata par politiski un ļaunprātīgi motivētu…
———-
Kāda atšķirība- politiski vai nepolitiski, ļaunprātīgi vai labvēlīgi. Ja viņam būtu tīra sirdsapziņa, tad nozvērētu par visiem saviem īpašumiem, un miers.
Tagad vienkārši lieku reizi pārliecināmies, ka Lembergam ir tādi īpašumi, par kuriem viņš nevienam neko stāstīt negrib.
Interesanti- vai Šķēle, kas pēc savas ienākšanas politikā rūpīgi sakārtoja savā labā visu likumdošanu, spētu atklāti un bez bailēm no Latvijas vēlētājiem pastāstīt visu par saviem īpašumiem?

+31
0
Atbildēt

1

    agijs > oskaar 12.05.2011. 11.58

    Nē nu šeitan jau viss uzsvars uz to, ka kāds ir safantazējies, ka Angļu tiesu ir iespējams čakarēt un vilcināt ar Latvijas tiesās atstrādātajiem PR un juridiskajiem paņēmieniem (t.i. politiski motivēts, negodīgs utml…).
    Bet šoriez gan, tas var izrādīties tāds “whisfull thinking”, jo gan jau ka viņu tiesu sistēma pie dažāda kaluma slīmestiem ir pieradusi ne tā vien…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

mary75 12.05.2011. 07.54

Manuprāt, Lemberga rīcība ir skaidrākais viņa vainas pierādījums, pēc šī te tas būtu jāsaprot pat Lemberga lumpeņelektorātam.
Kaut arī tiem var karināt uz ausīm makaronus bezgalīgi ilgi, ir tāda cilvēku suga.
Visnozēlojamāki šinī situācijā izskatās Lembergam piederošie ZZS zombiji, kas vēl arvien turpina pildīt, tagad jau droši, ka noziedznieka, rīkojumus, zaudējuši katru pašcieņu, godu, atbildību valsts priekšā.

+30
0
Atbildēt

0

andris902 12.05.2011. 01.07

…ir jau vēl viens teikums,kas liek secināt, ka Lembergs ir iedzīts stūrī:

…”Tāpat tiesa tiek lūgta Lemberga sniegto informāciju noteikt kā konfidenciālu.”

+28
0
Atbildēt

7

    oskaar > andris902 12.05.2011. 03.04

    Nu, “Nodokļu parādu amnestijas likums” ir kaut kas pavisam cits.
    Savukārt agrāk nedeklarētu īpašumu (naudas, nekustamo īpašumu u.tml.) legalizācija, iemaksājot kaut kādus % no to vērtības (kādas?) valsts kasē, pēc kā neviens vairs nedrīkstēs interesēties par šo īpašumu izcelsmes avotiem, ir pavisam cits projekts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > andris902 12.05.2011. 22.33

    ZanE, Tev žetons par “trauslo nervu sistēmu” :)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 12.05.2011. 08.53

    @andrejsg
    Tas ir “nulles deklarācijas” projekts nevis nodokļu parādu amnestija!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 12.05.2011. 02.42

    …nē!…var jau būt, ka kādreiz līdz tādam nonāks,bet šobrīd tiek izstrādāts “Nodokļu parādu amnestijas likums”, kas tiešām palīdzēs uzņēmējiem:

    …”Nodokļu atbalsta pasākums būs vienreiz veicama aktivitāte nokavējuma naudas un 90% soda naudas dzēšanai tiem nodokļu maksātājiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu atbalsta pasākuma pamatparādu un ar to saistīto soda naudu 10% apmērā.”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > andris902 12.05.2011. 02.29

    Mums taču te tagad ir tākā padomā legalizācijas projekts, ka nomaksājot kaut kādus % varēs pasludināt visu iepriekš … nu, kā lai to pasaka- savām rokām pielipušo… par gluži legālu, godīgi nopelnītu.
    Varbūt tieši par godu Lembergam? Lai beidzot izpestītu viņu vismaz no Latvijas tiesas, ja neizdosies tur tālajā miglainajā Lielbritānijā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 12.05.2011. 02.19

    …varētu nozīmēt!…viņš tikai rūpējas par savu vēlētāju trauslo nervu sistēmu…:))

    …bet drīzāk tā viņam vāja cerība, ka sniegto informāciju nevarēs izmantot Latvijas tiesā…cerība mirst pēdējā!…:))

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > andris902 12.05.2011. 02.12

    Tas nozīmētu- Lembergs būtu gatavs zvērēt par saviem īpašumiem, ja vien Britu tiesa šo informāciju neatklās Latvijas nodokļu maksātājiem?

    +18
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu