Tuneļa galā • IR.lv

Tuneļa galā

5
Pauls Raudseps

«Somijas govs jāslauc Somijā.» Tas ir brīdinājums arī Latvijai

Pirms aizbraukšanas no Rīgas starptautisko aizdevēju misijas pārstāvji bija neredzēti labā omā. Tiekoties ar žurnālistiem un ekonomikas ekspertiem pēc vienošanās panākšanas ar Latvijas valdību, viņi smaidīja un jokojās un ar mierīgu prātu izklāstīja aizdevuma programmas noslēgšanas scenāriju pēc 2012.gada budžeta pieņemšanas rudenī. Starptautiskā Valūtas fonda programma beigsies šāgada decembra vidū, tieši trīs gadus pēc tās apstiprināšanas 2008.gada drūmajā nogalē, bet Eiropas Komisijas programma noslēgsies mēnesi vēlāk, 2012.gada janvārī. 

Apmierinātības iemesli nav tālu jāmeklē. Kopš krīzes zemākā punkta 2009.gada vasarā Latvija konsekventi uzrādījusi labākus rezultātus, nekā tika gaidīts. Tautsaimniecība atkopusies straujāk, deficīta ierobežošana notikusi veiksmīgāk, nekā sākumā prognozēja, un no 7,5 miljardiem eiro, kurus programmas sākumā rezervēja SVF, EK, Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas Eiropas Savienības valstis, Latvija faktiski aizņēmusies 4,4 miljardus jeb mazāk nekā 60%, un nav paredzama nozīmīga papildu aizņemšanās. (Līdz ar to veiksmīgi izvairījāmies arī no nepieciešamības vērsties kā lūdzējiem pie kaimiņiem igauņiem, tā ietaupot sev ne tikai naudu, bet arī vēl vienu nepatīkamu tematu savstarpējiem salīdzinājumiem.) 

Plašā banku krīze, no kuras visi baidījās, nenotika, un tagad no 600 miljonu eiro lielā finanšu stabilitātes fonda pusi jau drīz varēs izmantot citām vajadzībām. Nepieciešamā konsolidācija 2012.gada budžetā, kuru vēl pagājušajā vasarā aizdevēji lēsa starp 500 un 600 miljoniem, bet novembrī starp 400 un 500, tagad noteikta būtiski mazāka – no 150 līdz 180 miljoniem. Turklāt vairāki ekonomisti, daži klusāk, citi atklātāk, jau tagad prognozē, ka, tautsaimniecības izaugsmei turpinoties, 2012.gada budžetā papildus vispār nebūs vajadzīga konsolidācija, lai nodrošinātu pievienošanās eirozonai nepieciešamo 3% deficītu no IKP.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu