ES vienojas par jaunām sankcijām pret Kadafi režīmu • IR.lv

ES vienojas par jaunām sankcijām pret Kadafi režīmu

43
Preses pārstāvis pie koalīcijas spēku iznīcinātās ēkas Kadafi rezidencē. Avots: EPA/LETA

Sankcijas stāsies spēkā šonedēļ; būs arī ceturtā ierobežojumu kārta

Eiropas Savienība (ES) pirmdien vienojusies par jaunām sankcijām pret Lībijas līdera Muamara Kadafi režīmu, vēršoties gan pret indivīdiem, gan uzņēmumiem, atsaucoties uz diplomātiem, vēsta aģentūras LETA un AFP.

Sankcijas vērstas pret vienpadsmit diktatora līdzgaitniekiem un deviņām ekonomiskām organizācijām – “investīciju uzņēmumiem, fondiem, bankām un valsts institūcijām”, stāsta informācijas avoti. Naftas un gāzes uzņēmumi šajā sarakstā gan nav atrodami. Plānots, ka sankcijas spēkā stāsies šonedēļ.

Šī būs jau trešā ES sankciju kārta, kas vērsta pret Kadafi, cenšoties panākt, ka viņš atkāpjas no amata. Jaunnedēļ Briselē tiks apspriesta arī ceturtā sankciju kārta, atklāja diplomāti.

Pirms nedēļas spēkā stājās ES sankcijas, kuru kopējais apjoms lēšams vairākos miljardos eiro, pamatā vēršoties pret piecām, kā uzskata, Kadafi ģimenes kontrolētām valsts struktūrām, kurām pieder miljardi aktīvos un investīcijās. To vidū ir Lībijas Investīciju pārvalde un Centrālā banka. Pirmajā sankciju kārtā tika iesaldēti aktīvi un noteikts ceļošanas aizliegums 26 indivīdiem, kas atbildīgi par vardarbīgo izrēķināšanos ar Lībijas civiliedzīvotājiem. Sankcijas tika noteiktas pašam Kadafi, viņa dzīvesbiedrei Safijai al Barasi, septiņiem dēliem un meitai.

Rietumu koalīcijas armijas naktī uz pirmdienu izpostījušas ēku Lībijas diktatora Muamara Kadafi rezidences kompleksā, par kuru koalīcijas pārstāvji skaidroja, ka tas esot bijis līdera komandcentrs, vēsta aģentūra LETA.

Kadafi rezidencē Tripolē izpostītā ēka tika parādīta Rietumu žurnālistiem, tomēr nav skaidrs, vai šajā triecienā ir cilvēku upuri.

Lībijas valdības preses pārstāvis Musa Ibrahims paziņojis, ka uzbrukums bija vērsts uz administratīvo ēku. “Tā bija barbariska bombardēšana, kurā varēja ciest simtiem civiliedzīvotāju, kas Muamara Kadafi rezidencē bija sapulcējušies pie triecienā cietušās ēkas,” Ibrahims. “Rietumvalstis apgalvo, ka vēlas aizsargāt civiliedzīvotājus, tajā pat laikā viņi bombardē rezidenci, zinot, ka tajā atrodas civiliedzīvotāji.”

Izpostītā trīs četrus stāvus augstā ēka atradās aptuveni 50 metru attālumā no telts, kur pulkvedis Kadafi parasti uzņem viesus. Nav zināms, vai Kadafi uzbrukumā ir cietis.

Savienotās Valstis noliedza, ka trieciena mērķis būtu bijusi Kadafi rezidence vai arī pats diktators. “Es varu jums garantēt, ka viņš nav mūsu mērķu sarakstā. Mēs nemērķējam uz viņa rezidenci,” preses konferencē Pentagonā apgalvoja ASV viceadmirālis Bils Gortnijs.

Triecienā iznīcinātas Lībijas līdera “komandēšanas un kontroles iespējas”, atzina koalīcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. “Koalīcija aktīvi īsteno ANO Drošības padomes 1973.rezolūciju, un, veicot šo misiju mēs turpinām triecienus mērķiem, kas rada tiešus draudus Lībijas tautai un mūsu iespējām nodrošināt lidojumu aizliegumu,” paskaidroja amatpersona.

Savukārt ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss norādīja, ka Savienotās Valstis tagad varētu atvirzīties militārās operācijas otrā plānā, kā arī brīdināja, ka operācija nedrīkst novirzīties no tās sākotnējā uzdevuma. “Mēs uzskatām, ka šie triecieni ir bijuši ļoti efektīvi attiecībā uz režīma pretgaisa aizsardzības jaudu būtisku samazināšanu,” sacīja ministrs.

Geitss arī norādīja, ka “nebūtu gudri” censties triecienos nogalināt pulkvedi Kadafi. “Es uzskatu – ir svarīgi, ka mēs darbojamies ANO Drošības padomes rezolūcijas mandāta ietvaros,” uzsvēra ministrs.

Tikmēr aģentūras BNS un AFP vēsta, ka Starptautiskās koalīcijas spēki lidojumu aizliegumu zonas īstenošanai virs Lībijas pirmdienas rītā veikuši jaunus uzlidojumus Kadafi spēkiem. Francijas laikraksta “Le Figaro” interneta vietne vēsta, ka koalīcijas spēki bombardēja Lībijas tankus un bruņutransportierus.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija informēja, ka tikuši bombardēti arī Lībijas pretgaisa aizsardzības sistēmas galvenie centri, kā arī militāri objekti pie Tripoles, Misuratas un Sirtas pilsētām.

ASV bruņoto spēku ģenerālštāba vadītājs Maikls Malens paziņoja, ka koalīcijas militārajā operācijā nākamais posms varētu būt trieciens Kadafi spēku apgādes līnijām.

Koalīcijā bez ASV ir arī Francija, Itālija, Kanāda, Lielbritānija un Norvēģija. Militārajai operācijai dots nosaukums “Odyssey Dawn” (“Odiseja rītausma”).

Jau ziņots, ka ANO Drošības padome 17.martā pieņēma rezolūciju, saskaņā ar kuru tiek noteikta lidojumu aizlieguma zona virs Lībijas, lai aizsargātu opozīciju un civiliedzīvotājus no diktatora Muammara Kadafi spēku aviācijas uzbrukumiem.

Lībijā kopš februāra vidus notiek sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas tiek apspiesta ar militāru spēku un kurā gājuši bojā simtiem cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā.

Komentāri (43)

ilmisimo 21.03.2011. 14.43

..Izskatās pēc kārtējā ASV un cionistu plāna …
——————————————————–
Neapšaubāmi.
Neģēlīgie cionisti un plutokratiskie imperializti sagrāva brālīīguo tautu saimi-PSRS, kur mēs visi līguojām laimē kā viena moļekula..

Tagad pluosa pēdējuo laimeszemi – Saulainuo Arābiju.

+8
-3
Atbildēt

3

    Elita Ļabe > ilmisimo 21.03.2011. 15.37

    Gribi teikt sagrāva, lai atbrīvotu ? Sagrāva, lai sagrautu. Atver acis.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    neonbanquet > ilmisimo 21.03.2011. 14.58

    Ironoja nevietā!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 21.03.2011. 15.14

    Ironoja nevietā!
    —————————-
    ?
    Vai Ironoja ir kas sliktāks par Paranoja?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

cii sprīdža students 21.03.2011. 15.36

“veicot šo misiju mēs turpinām triecienus, kas rada tiešus draudus Lībijas tautai”, paskaidroja amatpersona. – lūk, tā būtu korektāk. Viens lieks vārds bija ieviesies atreferējumā.

+3
-1
Atbildēt

1

Aivars Krauklis 21.03.2011. 14.03

Virsraksts – anekdote?

+2
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu