Lietuva iesniedz EK sūdzību par "Gazprom" • IR.lv

Lietuva iesniedz EK sūdzību par "Gazprom"

10
Foto: neftegaz.ru

Prasa pārbaudīt, vai Krievijas koncerns neizmanto dominējošo stāvokli tirgū

Lietuva iesniegusi Eiropas Komisijai (EK) sūdzību, kurā pieprasa sākt izmeklēšanu, lai noteiktu, vai Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" ļaunprātīgi neizmanto dominējošo stāvokli tirgū, otrdien vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Vēršoties pie EK, Lietuvas Enerģētikas ministrija aicina pieprasīt, lai "Gazprom" īsteno skaidru, godprātīgu un nediskriminatīvu dabasgāzes piegādes politiku, ziņo aģentūra LETA. Lietuva grib panākt, lai gāzes cenas piegādes noteikumi Lietuvai pamatotos vienīgi uz ekonomiskiem argumentiem, norādīts Enerģētikas ministrijas paziņojumā.

Vienlaikus pausta cerība, ka EK uzmanība pasargās Lietuvu no tālāka ekonomiskā spiediena un ļaus tai konsekventi īstenot stratēģiskus pārkārtojumus gāzes nozarē saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tā dēvētās Trešās enerģētikas paketes prasībām.

"Mūsuprāt, ar ekonomisku un politisku spiedienu "Gazprom" cenšas nepieļaut pilnvērtīgas konkurences veidošanos starp gāzes piegādātājiem. Ar šādiem soļiem tiek mēģināts neļaut rasties reālai konkurencei un bremzēt Eiropas gāzes tirgus izveidošanos, teicis Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks. "Lietuvai kā ES valstij bloka direktīvas izpilde ir obligāta. Tādam gadījumam, kad kādas trešās valsts monopoluzņēmums izdara uz ES valsti spiedienu, kas skar ES pamatprincipus – vienotu tirgu, konkurences veicināšanu un patērētāju interešu aizsardzību, nav precedenta."

Iepriekš EK jau noteikusi stingras sankcijas pret trešo valstu uzņēmumiem par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Piemēram, 2009.gadā komisija par šādu pārkāpumu piesprieda ASV mikroshēmu ražotājam "Intel Corp." 1,06 miljardu eiro (744,9 miljonu latu) naudassodu.

Decembrī "Gazprom" vadība paziņoja, ka Latvijai un Igaunijai gāzes cena tiks samazināta par 15%, bet Lietuvai – ne. "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Golubevs paziņoja, ka uz Lietuvu tiks attiecinātas diskriminējošas gāzes cenas "saistībā ar ES tā dēvētās Trešās enerģētikas paketes piemērošanas īpatnībām Lietuvā". Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus decembra beigās šādu Krievijas koncerna rīcību novērtēja kā "izlēcienu ne vien pret Lietuvu, bet pret visu ES".

Jau ziņots, ka Lietuvas valdība gatavojas sadalīt gāzes kompāniju "Lietuvos Dujos", pildot ES enerģētikas direktīvu, kura nosaka, ka gāzes cauruļvadu un elektrotīklu bizness nedrīkst atrasties tajās pašās rokās, kur elektroenerģijas ražošana un gāzes piegāde. "Gazprom" un Vācijas koncerns "E.ON Ruhrgas", kam pieder 76% Lietuvas gāzes kompānijas akciju, šos plānus kritizējuši, aicinot Lietuvu izmantot direktīvā paredzēto izņēmumu, taču EK atzinusi, ka šis izņēmums uz Lietuvu nav attiecināms.

Komentāri (10)

lebronj2356 25.01.2011. 18.32

Dzirdēts, ka leiši taisās LNG terminālu būvēt, tas iespējams viņu problēmas daļēji atrisinās, ja vien varēs nodalīt gāzes vadus no piegādātājkompānijas, kā to prasa ES noteikumi. Lieki teikt, ka mūsējie nemaz ar ausi nespicē šīs direktīvas virzienā, lai gan muļķīgu noteikumu pieņemšanā parasti ir Nr.1

+4
0
Atbildēt

5

    lebronj2356 > lebronj2356 25.01.2011. 19.38

    Drusciņ pārspīlē…bet atkarība tiešām ir liela un ļoti bīstama. Tāpēc ir jāsāk lietot vietējās enerģijas – kūdra un biomasa, vienlaicīgi ir jāsāk kontrolēt ārzemnieku zemesīpašumu skaits Latvijā, citādi drīz uz Angliju navajadzēs braukt – lasīsiet zemenes tepat kāda dāņa vai zviedra laukā !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 25.01.2011. 22.23

    Pēc energy.eu datiem Latvijas atjaunojamo E resursu daļa ir virs 25% un tas jau ir krietni – šo no KF mēs neimportējam, pretēji naftas produktiem, oglēm un gāzei, kur domājams atkarība tiešām ir 100%…šī atkarība mani neuztrauc, bet gan tas, ka nekas netiek darīts, lai to mazinātu. Kaut vai kauns par kašķiem Baltijas AE sakarā – kaut gan šķiet, ka tur rociņu lielvaras pielikušas :(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > lebronj2356 26.01.2011. 11.14

    nejauc elektrības ražošanu (25% no hesiem, ja nemaldos) un kopējo enerģētikas sektoru (apkure, karstais ūdens utt). mūsu atjaunojamo resursu daļa kopēja katlā lr gaužām neliela. pat sametot kopā visas kūdras, malks, hesus, vējus utt utt ut, mums tik un tā 70-75% jāimportē (gan elektrības gan citu energonesēju veidā).
    te ir incanta lasāmviela, tiesa gan par 2008. gadu..bet tur minimālas izmaiņas:
    http://www.bf.rtu.lv/documents/sgut/leb.pdf

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > lebronj2356 25.01.2011. 19.23

    ja nemaldos, viņi ir ja šis infrastruktūras nodalījuši.
    kā es viņus apskaužu! vēl jo vairāk, Leiši arī taisās AES būvēt, un viņiem ir elektrības kabelis uz Zviedriju (tīkli sasinhronizēti arī ar Poliju). Igauņiem ir slaneklis un kabelis uz somiju.

    kas ir mūsu noladētajā nevieksminieku un muļķu zemē???? enerģētiski mēs uz 100% esam krevijas sastāvdaļa! un situācija turpina pasliktināties.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > lebronj2356 25.01.2011. 20.08

    kurā vietā es pārspīlēju. es vēl visu nepateicu. var paturpināt par transporta infrastruktūru. redz…sliežu platums cits ir post-soviet teritorijā un Eiropā. tāpēc ir skaidrs, kāpēc tāda steiga ar rīga-maskava ātrgaitas dzelzceļu. visiem tak skaidrs, ka neviens 2 paralēlus posmus neuzturēs..tāpēc to ko uzbūvēs pirmo, tāds te arī paliks.
    un tādu piemēru ir simtiem.

    pilnīga apātija un bezpalīdzība pārņem. un tā vien šķiet, ka absolūti neviena no politiskās elites šie te jautājumi nav aktuāli. viss palaist pašplūsmā.
    mēs esam meļi, iestājamies ES, bet faktiski esam krevijad sastāvdaļa….turklāt ar daudz lielāku integrācija salīdzinot ar kaut vai Balktkrieviju. nē? argumentē, kāpēc tās tā nebūtu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 25.01.2011. 18.36

kameer muus ar gazpromu saista radnieciigaas saites caur ģinamo , mums nav izredzes kautko bilst , Kalviiša nopelns , mazaaks ka vaacietim Schrōderam , bet tomeer…

+3
0
Atbildēt

0

janazakovica 25.01.2011. 18.32

katolu cina pret pareizticigiem.

0
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu