Pārtikas šoks • IR.lv

Pārtikas šoks

4
Ilustrācija — Ivs Zenne

Sliktie laikapstākļi, augošā apetīte Āzijā un spekulācijas uzdzinušas pasaules pārtikas cenas jaunos rekordaugstumos. Sitiens sāpīgi trāpa arī krīzē padilušajiem latviešu makiem, taču rada ne vien kurnēšanu par tirgotāju alkatību, bet arī cerību, ka beidzot vietējie ražotāji kooperēsies, lai spētu piedāvāt zemākas cenas pašmāju produktiem

Labais čehu kareivis Šveiks savulaik prātuļoja, ka slikts gals gaidāms tai valdībai, kura paaugstina saldā alutiņa cenas. Ja Šveiks dzīvotu Indijā, viņa brīdinājumi būtu stipri sīvāki – par sīpoliem, kuru sadārdzināšanās jau divas reizes valsts vēsturē gāzusi valdību. Tāpēc pēdējās nedēļās, sekojot straujam sīpolu cenu kāpumam, Indijas valdība sasauca ārkārtas sēdi, visā valstī uzsūtīja tirgotājiem policiju (it kā lai novērstu slepenu sīpolu krājumu veidošanu) un pat pazemojās tik tālu, ka lūdza seno ienaidnieci Pakistānu atcelt sīpolu eksporta ierobežojumus. 

Pēdējo sešu mēnešu laikā visā pasaulē atkal dramatiski cēlušās pārtikas cenas. Janvāra sākumā Apvienoto Nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (PLO) paziņoja, ka tās veidotais pārtikas cenu indekss ir sasniedzis rekorda līmeni, pārsniedzot iepriekšējo 2008.gada rekordu. 

Korejā dramatiski pieaugušas cenas kāpostiem, no kuriem gatavo nacionālo ēdienu kimči, savukārt Indonēzijā ļoti populāro čili piparu cena ir pieckāršojusies, un valsts prezidents aicinājis iedzīvotājus sākt pašiem audzēt piparus piemājas dārziņos vai uz palodzēm. Taču, kamēr daudzām valstīm ir sava ar nacionālo virtuvi saistīta specifiskā sāpe, visu pasauli skar straujais kviešu, sojas un kukurūzas cenu pieaugums, kurš būtiski ietekmē ne tikai šo produktu tiešos izstrādājumus, piemēram, maizi, bet lopbarības cenu kāpuma dēļ sadārdzina arī gaļu. 2010.gadā tikai otro reizi vēsturē (pirmā bija 2008.gadā) pārtikas importa kopējā vērtība visās pasaules valstīs pārsniedza vienu triljonu dolāru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu