ĀM: Īpašumi ebrejiem ir jāatdod • IR.lv

ĀM: Īpašumi ebrejiem ir jāatdod

72
Foto: Rūta Kalmuka, f64

Rīgā ieradīsies ASV Valsts sūtnis, lai apspriestu ebreju īpašumu kompensācijas

Nākošajā nedēļā Rīgā viesosies ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Dāvidsons, lai apspriestu holokausta izglītību, pētniecību un īpašumu restitūciju, jeb nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu kompensāciju, vēsta aģentūra LETA. 

Ārlietu ministrija uzskata, ka ir jāmeklē risinājumi ebreju īpašumu Latvijā kompensēšanas mehānisma noslēdzošajai frāzei, vēsta LETA.  

Vizītes laikā tiks diskutēts par restitūciju izmaksu jeb finansiālu atlīdzināšanu ebreju kopienai par sabiedrisko un bezmantinieku ebreju īpašumiem, par kuriem vēl nav samaksāta kompensācija un kuri nacistu okupācijas laikā tika atņemti kopienai vai arī ebrejiem, kuri un kuru ģimenes tika nogalinātas holokaustā.

Kā aģentūrai vēstījusi ASV vēstniecība, nacistu okupācijas laikā ebreju organizācijas tika iznīcinātas, un ebreju kopiena nevarēja izmantot laiku restitūciju pieprasīšanai uzreiz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.  Tagad ebreju kopiena sevi ir atjaunojusi, un ASV izrāda vēlmi atbalstīt sarunas starp Latvijas valdību un ebreju kopienu. 

Īpašumu kompensēšanas jautājumi saskan ar Prāgas pamatnostādnēm, ko pagājušā gada jūnijā atbalstīja gan ASV, gan Latvija, un vēl 41 valsts.

"Pirms nomirst pēdējie holokaustā izdzīvojušie, šie īpašumi noteikti ir jāatdod atpakaļ," skaidrojuši ASV vēstniecības pārstāvji, atzīmējot, ka ja īpašuma atdošana nav iespējama, jāveido kompensācijas mehānismi. 

 

 Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) uzsver, ka jautājums par īpašumu kompensāciju ebreju kopienai joprojām tiek vērtēts, valdība pastāvīgi uztur dialogu ar ebreju kopienu Latvijā par holokausta seku apzināšanu. Ir.lv informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne. 

Dombrovskis norāda, ka šī jautājuma sekmīgā risināšanā svarīgs būs koalīcijas un parlamenta viedoklis. Ir.lv rīcībā esošā informācija gan liecina, ka pagaidām šis jautājums nav koalīcijas dienaskārtībā

 

 

 

Komentāri (72)

buchamona 19.01.2011. 12.39

Jebkuram clveekam, nenjemot veeraa vinja tautiibu, privatipashums ir jaatdod, ja vinjsh var pieraadiit savas ipashumtiesibas, tach LR nav jaauznjemas sekas par holokaustu un taa sekaam. 2. pasaules laikaa LR bija zudejusi savu valstiskumu un nenes nekaadu atbildiibu par to, kas notika okupeetajaas Latvijas teritorijaa.
2. pasaules kara laikaa komunistu – nacistu pastraadaatie noziegumi, tas ir veel vien arguments, lai mees stingri aizstaaveetu atjaunotaas LR peecteciibu ar 1918. gadaa proklomeeto Latvijas valsti.
Visi shaada rakstura jautaajumi ir jaadresee Kremlim, kursh atkaartoti (kad tas ir izdeviigi) noraada uz to, ka Krievija ir PSRS mantiniece

+39
-3
Atbildēt

0

lebronj2356 19.01.2011. 12.09

Uz kāda pamata kaut kādai biedrībai ir tiesības pieprasīt īpašumus, kas tiem nepieder, bet vēl jo vairāk komepensācijas ? Es vēl saprastu, ja sarunas būtu ar kādu fondu un konkrētam mērķim, bet šis izskatās pēc koordinēta mēģinājuma iedzīvoties uz bojā gājušo cilvēku rēķina…

Otrs jautājums ir – kur, ja piekritīs, ņems tās kompensācijas – kādu nodoklīti uzliksim ?!

+34
-2
Atbildēt

1

    varbūt ka tā > lebronj2356 19.01.2011. 16.38

    Kalvītis savulaik Latviju nosargāja pret valsts aptīrīšanu no ebreju puses, to tagad ar vieglu roku izdarīs Vienotības maitas. Pirmkārt uz īpašumiem varēja pretendēt arī ebreji tāpat kā jebkurš Latvijas pilsonis. Otrkārt kad ebriji zaudēja īpašumus Latvijas valsts kā tiesību subjekta nebija un par kompensācijām lai atbild Otrā pasaules kara izraisītāji Vācija un Co. Izvestajiem latviešiem arī nāktos pieprasīt kompensācijas no Vācijas un Krievijas par zaudējumiem Otrajā pasaules karā.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 19.01.2011. 12.34

Atbilde ir pavisam vienkārša:
līdzko Krievija samaksās kompensāciju par Latvijas okupāciju, tā tūliņ “sakārtosim šo jautājumu”.

+35
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu