Laiks ir, žults nav • IR.lv

Laiks ir, žults nav

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Aktīvākā Ir.lv komentētāja Betija Ceļmale savulaik iecienījusi brīvdomīgo kafejnīcu Kaza, bet tagad diskutē internetā

Mūsu lasītāji ir cienīgi būt uz žurnāla vāka, tāpēc gada nogalē aicinājām cilvēkus pievienoties Ir kopbildei. Taču tajā nokļuva vienīgi tie lasītāji, kas izmanto tviteri – sociālo tīklu, kurā vēstījuma garums nevar pārsniegt 140 zīmju. No lielās cilvēku atsaucības dzima ideja aicināt pusdienās aktīvāko komentētāju mūsu pašu Ir.lv, kur var izteikties arī garāk.

Tā izrādījās Betija Ceļmale, kura kopš Ir.lv dzimšanas pagājušā gada aprīlī ierakstījusi teju 3500 komentāru. Sāku viņu meklēt un vispirms atradu Nenocenzētajos: krājumā par Rīgas hipijiem 60.-70.gados. Sāņus, uz skatītājam neredzamu punktu, no Māras Brašmanes fotogrāfijas lūkojas skaistule tumšiem, viļņainiem matiem, atlaidusies brīvdomātāju iecienītās vasaras kafejnīcas Putnu dārzs krēslā. Betija (īstajā vārdā Berta) Ceļmale izrādās arī viena no kazistiem, leģendām apvītās kafejnīcas Kaza regulārajiem apmeklētājiem. Vēlāk atrodu, ka viņai piešķirta arī barikāžu dalībnieku goda zīme.

Cēlusies no «Latvijas žīdiem» (Berta saka, ka viņu šis vārds neaizvaino, aizvainot varot vienīgi intonācija, kādā tas pateikts), tēvs pārdzīvojis holokaustu. Nekad tā arī nav spējis atkopties no tā, tāpat kā no vēlāk padomju izsūtīto nometnē pieredzētā. Tā arī nav izņēmis pirms kara iegūto augstskolas diplomu un strādājis par parastu strādnieku. Berta sūtīta skolā ar krievu mācību valodu. Atmodas laikā aktīvi darbojusies Tautas frontē un Latvijas sieviešu līgā, kas cīnījās par alternatīvo dienestu un aizstāvēja no padomju armijas dezertējušos puišus. Ilgus gadus viņa bija vācu TV un radio žurnālistes palīdze un tulks Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu