Elektrolīniju bojājumus varētu novērst nedēļas laikā • IR.lv

Elektrolīniju bojājumus varētu novērst nedēļas laikā

24
Kaspars Krafts, F64

Izglītības un zinātnes ministrijai jāizvērtē, vai visas skolas ceturtdien varēs atsākt mācības

Elektroenerģijas padeves traucējumus varētu novērst nedēļas laikā, ja laika apstākļi Latvijā nepasliktināsies, tā pirmdien valdības ministriem sacījis enerģētikas koncerna "Latvenergo" vadītājs Āris Žīgurs.

"Patlaban mobilizēti visi iespējamie resursi," sacīja Žīgurs, piebilstot, ka traucējumu novēršanā iesaistītas 250 "Latvenergo" brigādes, kurās strādā divi līdz trīs cilvēki. Grūtākā situācija joprojām esot Rēzeknē, kur bez elektroenerģijas palikuši aptuveni astoņi tūkstoši "Latvenergo" klientu. Visā valstī kopumā traucēta elektroenerģija ap 30 tūkstošiem mājsaimniecību.

Iepriekš “Latvenergo” pārstāvis Andris Siksnis informēja, ka aizvadītajā naktī jauni bojājumi nav radušies.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”), kura pārraudzībā līdz jaunā ministra apstiprināšanai ir Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, uzskata, ka atbildīgie dienesti strādā labi – saskaņā ar valstī spēkā esošo regulējumu rīcībai šādās situācijās, Ir.lv skaidroja premjera preses sekretāre Līga Krapāne. 

Pēc premjera domām, Krīzes vadības centrs ir strādājis ļoti operatīvi. Dombrovskis pirmdien valdības komitejas sēdes laikā, uzklausot informāciju par situāciju, uzdeva arī Izglītības un zinātnes ministrijai izstrādāt regulējumu izglītības iestādēm, kā turpmāk rīkoties šādās situācijās, kā arī akceptēja aizsardzības spēku iesaisti elektrības padeves atjaunošanas darbos.

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) uzdots izvērtēt, vai elektroenerģijas traucējumu un neizbraucamu ceļu dēļ skolās vairākos reģionos varēs laikus atsākt mācības, pavēstījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis.

Jaunais semestris sāksies ceturtdien, 6.janvārī.

Pēc spēcīgās snigšanas visvairāk problēmu elektroapgādes nodrošināšanā lūzušu koku un citu apstākļu dēļ ir Rēzeknes, Ludzas, Līvānu, Preiļu, Jēkabpils un Aizkraukles apvidū.

Rēzeknes novadā elektroenerģijas apgāde traucēta vai pārtraukta vismaz 80% iedzīvotāju, pašvaldība spiesta atzīt ģeneratoru trūkumu pagastos. Pagastu vadībai arī lūgts nodrošināt cilvēkus, kuri var palīdzēt nepieciešamajos fiziskajos darbos, piemēram, novākt sazāģētos kokus.

Lieljuksis valdības ministriem paziņojis, ka papildus elektroenerģijas padeves traucējumu novēršanā iesaistīti 11 visurgājēji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, 35 sniega motocikli un 35 automašīnas.

Piesaistīts arī speciāls helikopters no Somijas, kurš no gaisa zāģēs noliekušos kokus, kā arī palīgā devušies mežizstrādātāji. Lai veiksmīgāk apsekotu bojājumus, piesaistīti varētu tikt arī armijas helikopteri. 

Elektroapgāde svētdien bija traucēta aptuveni 33 tūkstošiem "Latvenergo" klientu. Tikpat daudz elektroapgādes traucējumu bijis arī Jaunā gada dienā. Jau vēstīts, ka līdzīgi elektroapgādes traucējumi Latgales pusē laikapstākļu dēļ bija vērojami arī Ziemassvētku brīvdienās.

Lielā sniega daudzuma dēļ radušies arī mobilo sakaru traucējumi – nedarbojas 90 torņi, jo tiem neattīrīto ceļu dēļ nav iespējams piegādāt degvielu ģeneratoru darbībai. 

Komentāri (24)

kdaljajev 02.01.2011. 21.01

Vasarā vajag gar līnijām izzāģēt bojātos kokus.Kaut vai izveidot platāku joslu.Tas būs lētāk nekā novērst stihijas pēdas ekstremālos apstākļos.

0
0
Atbildēt

1

    anita_meistere > kdaljajev 03.01.2011. 13.55

    lai gan es no enerģetiks leitām maz ko jēdzu, bet man arī nekā nepielec. vasarā izzāģē ap linijām kokus tā, lai ziemā visi sakrīt tieši virsū..vai arī runa iet ne par maģistrālajām līnijām (uz Līvāniem neiet maģistrālā līnija???). pa lielam nekas tak tik ekstremāls laika apstākļu ziņā nav noticis…nav bijis ne apledojums uz vadiem, ne vētra..vienkarši sasnidzis vairāk sniega.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu