Diktāta vairs nav • IR.lv

Diktāta vairs nav

4
Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs un pirmā viceprezidente Meribana Alijeva. Foto: AFP/LETA
Anita Brauna

Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs ir pārsteigts par notikumiem, kas izauguši no parastas skolēnu delverības

Romans Alijevs vada par prestižu uzskatīto Rīgas Klasisko ģimnāziju un ir izglītībai veltītu grāmatu autors, bet pagājušajā nedēļā viņš kļuva «slavens» ar ko citu – kādai mātei it kā izteiktu brīdinājumu izslēgt viņas trešklasnieku no skolas par to, ka puika Rīgas mēru Nilu Ušakovu nosaucis par «duraku». Šī ziņa guva gan plašu publicitāti un sacēla sašutuma vilni par politisku cenzūru un visatļautību skolā, gan izraisīja neparastu ķēdes reakciju, un tās atspoguļošanas dēļ amatu zaudēja avīzes Telegraf galvenais redaktors.

Romans Alijevs labprāt piekrīt sarunai, un mēs tiekamies sestdienas pēcpusdienā Rīgas centra kafejnīcā Metropolitan. Par notikumiem, kas ir izauguši no skolēnu videi visai parastas delverības, Alijevs ir pārsteigts. «Nevaru to saprast,» viņš rausta plecus.

Gandrīz nekas no tā, kas sākotnēji aprakstīts Telegraf rakstā, pēc Alijeva stāstītā, nav bijis. Vienīgais, ko viņš nenoliedz, ir incidents Latvijas neatkarības dienai veltītā stundā 3.klasē, kurā minētais skolēns izkliedzis nepatiku pret valsti, prezidentu, ministriem un Rīgas mēru. Bērni par to pastāstījuši vecākiem, un vecāki to pārrunājuši ar skolotāju. Alijevs par šiem notikumiem uzzinājis pēc tam, kad viņam piezvanījis Telegraf, un līdz mūsu sarunas brīdim ar bērna māti nebija runājis. Faktu, ka Alijevs varētu būt draudējis puiku izslēgt no skolas, viņš sauc par neiespējamu kaut vai tāpēc, ka no pamatskolas nevienu izslēgt nedrīkst, un pat uz citu klasi var pārcelt tikai pēc vecāku iesnieguma. Tiesa, puikas uzvedība klasē apspriesta ne pirmo reizi un starp viņa mammu un pārējiem vecākiem ir ilgstošs konflikts, kura risināšanā iesaistīts skolas sociālais darbinieks un psihologs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu