Aicina paaugstināt nodokļus veselībai kaitīgām vielām • IR.lv

Aicina paaugstināt nodokļus veselībai kaitīgām vielām

37
Elmārs Rudzītis, F64

Ārstu biedrības prezidents iesaka pievienoties Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem

Budžeta konsolidācijas procesā būtu nepieciešams paaugstināt akcīzes nodokli alkoholam, tabakai un saldinātiem dzērieniem, uzsvēris Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, komentējot premjera Valda Dombrovska (JL, “Vienotība”) paziņojumu, ka budžeta konsolidācijas procesā varētu tikt samazināts arī Veselības ministrijas finansējums.

Tāpat Apinis iesaka valdībai pievienoties Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām un piemērot akcīzes nodokli visām veselībai kaitīgām vielām un produktiem – hidrolizētiem taukiem, sālim un cukuram.

"Visbīstamākais cukura uzņemšanas veids ir saldinātie dzērieni. Tādos saldinātos dzērienos kā kola, kvass vai "spraits" cukura līmenis ir 17%-19%. Cilvēks, kurš izdzer divu litru kolas pudeli, uzņem tādu disaharīdu daudzumu, kas ekvivalents divām pilnām glāzēm cukura," apgalvo Apinis.

Ārstu biedrības vadītājs pieprasa palielināt akcīzes nodokli cukurotiem dzērieniem vairākas reizes un pamato šo prasību ar pārmērīgu diabēta slimnieku pieaugumu, kā arī 4000 nāves gadījumiem gadā, ko izraisa cukura diabēts.

Attiecībā uz nepieciešamību paaugstināt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai Apinis aicina pastiprināt policijas un muitas darbību, lai nebūtu iespējama nelegālu cigarešu ražotņu darbība. Ārstu biedrības prezidents aicinājis premjerministru Dombrovski, finanšu ministru Andri Vilku ("Vienotība") un veselības ministru Juri Bārzdiņu (“Liepājas partija”) iesaistīties un atbalstīt iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci ("Vienotība"), lai samazinātu nelegālo cigarešu tirdzniecību un kontrabandu, palielinot valsts akcīzes nodokļa ieņēmumus.

Iepriekš, komentējot Apiņa ierosinājumu paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa likmi saldinātajiem dzērieniem līdz 30%, Veselības ministrija (VM) norādījusi, ka tas varētu būt diskusiju objekts nākotnei, savukārt mazumtirdzniecības uzņēmumi aicināja šādu soli rūpīgi izvērtēt.

Komentāri (37)

kkristaps 13.11.2010. 16.32

Piekrītu katram Apiņa vārdam, vienīgā nelaime ir tā, ka mūsu iedzīvotāji ir pilnīgi analfabēti attiecībā uz rafinētā cukura un mākslīgos saldinātājus saturošu pārtikas produktu kaitīgumu.

+3
0
Atbildēt

2

    ~ar rozā lentīti~ > kkristaps 14.11.2010. 17.25

    Mākslīgie saldinātāji nav kaitīgi, izņemot atsevišķus, un arī tikai tad, ja tiek apēsts nesamērīgi daudz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > kkristaps 13.11.2010. 16.42

    Es arī piekrītu kaitīgumam.
    Nepiekrītu piedāvātam risinājumam. Vispirms vajadzēt panākt to likumu izpildi, par kuriem valsts ir kļuvusi smieklīga ar savu mazspēju. Kontrabandas cigaretes, točkas, narkotikas…. Var jau cilvēkmīlestības vārdā pieņemt jaunus un pareizus likumus, bet vai tāpēc atkal nebūs dzeltenie Preiļi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Mârîte Piekuse 14.11.2010. 13.28

Manuprāt, šeit Apinis ne tik daudz rūpējas par līdzcilvēku veselību, kā par veselības nozarei (t.sk. Apinim kā tās darbiniekam) piešķirtās naudas daudzumu. Nodokļu paaugstināšana neatrisinās sliktu ēšanas paradumu un mazkustīga dzīvesveida radītas problēmas. Drīzāk to varētu izdarīt izglītojošas, ilgtermiņa kampaņas par to, ko un cik daudz veselīgāk ēst, sporta un fizisku aktivitāšu propaganda un tamlīdzīgi. Tiesa, tas nepalielinās rakstā minēto Veselības ministrijas finansējumu. Tādā garā turpinot, arī līdz nodoklim gaisam, kā kaitīgus piemaisījumus saturošai vielai, var nonākt.

+2
-1
Atbildēt

0

andris 14.11.2010. 23.22

Manis pēc lai visam desmitkāršo cenas,tikai atbalstu!

0
0
Atbildēt

1

    andrejs_kirsis > andris 15.11.2010. 14.50

    Labāk parēķini, cik VM izmaksās surogātu lietošana! Piem., 3 pšiki dihlofosa alus krūzē…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu