Visu svēto nakts • IR.lv

Visu svēto nakts

22
Dāvis Valbaks, f64

Neskatoties uz senlatviešu tradīcijām pārģērbties un iet ķekatās laikā starp Mārtiņiem un Miķeļiem, pēdējos gadus arvien plašāk arī Latvijā atzīmē Visu svēto dienas priekšvakaru jeb Helovīna svētku svētkus, ziņo aģetūra LETA

Šovakar klubā "Melnā piektdiena" notiks "Halloween Tuc-Tuc ballīte", kurā ieeja pasākuma dalībniekiem ar krāšņiem kostīmiem būs bez maksas. Pasākumā par muzikālo noformējumu rūpēsies dažādi dīdžeji, notiks arī konkursi un dažādas atrakcijas.

Svētkiem atbilstošu pasākumu rīkos arī bārs "Kefīrs", kur spēlēs dīdžejs "Get Dizzy", "Quest" un "Bigshuzz", Helovīna maskās tērpti apmeklētāji tiks gaidīti arī bāros "Teo" un "Nabaklab", kur uzstāsies "Cat From Japan", grupa "The Black Tea", "Nighyt Tales", "Heaven Grey" un "Frailty". Par muzikālo noformējumu klubā "Nabaklab" rūpēsies arī dīdžeji "Sinisters", "Elvira", "Kraa" un "Zebra".

Elektroniskās mūzikas klubā "Pulsē" norisināsies "Halloween Drum'n' Bass Party", kurā spēlēs "Pardaugava Alco Kru", "DmitroFAN", "Exact" un "Romul van Diamond", sākot no plkst.11 svētku noskaņu varēs baudīt arī Kalnciema ielas kvartālā, kur dienas laikā darbosies tirdziņš un bērnu radošās darbnīcas, bet plkst.20 notiks džeza grupas "NiMo" koncerts, savukārt pēc tam spēlēs dīdžejs "Monsta".

Spīķeros, "Dirty Deal Cafe", notiks kārtējais drēbju mainīšanās pasākums "Swaparama", kas svinēs jau divu gadu jubileju. Šoreiz pasākums būs apvienots ar "Halloween" karnevāla tematiku un par mūziku rūpēsies dīdžejs Uldis Rudaks.

Sagaidot Helovīnu, šī vakara un nakts seansos "Kino Citadele" piedāvās noskatīties šausmu filmu izlasi, tai skaitā "Zāģa" sērijas jaunāko filmu 3D formātā un filmas "Aprakts dzīvs" pirmizrādi.

Arī Siguldā, mūzikas klubā "Aparjods", notiks Helovīna svinības, par kuru veiksmīgu norisi rūpēsies dīdžejs "Alex", savukārt Cēsu mūzikas klubā "Fonoklubs" par ballīti parūpēsies dīdžejs "Winamp", kas sola apmeklētājus patīkami pārsteigt, bet Jelgavā, "Mūzikas klubā Jelgavas krekli", Helovīna svētku svinību laikā viesosies dīdžejs "Johansons".

Valmierā, klubā "Putniņi", svinētāji vakaru tiks aicināti pavadīt kopā ar dīdžeju "Guncha", bet Jēkabpilī, klubā "Cita atpūta", svinības notiks vairākās zālēs pie dažādu dīdžeju spēlētas mūzikas.

Helovīna svētku svinības notiks arī citviet.

Kā aģentūru LETA informēja "Lattelecom" Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite, ar Helovīna pasākumu programmu interesenti var iepazīties uzziņu dienesta 1188 mājaslapā "www.1188.lv" vai piezvanot 1188.

Kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, uzziņu dienestā cilvēki ne tikai vēršas pēc palīdzības, lai noskaidrotu, kur notiek Helovīna pasākumi, bet arī vēlas noskaidrot dažādus citus ar šiem svētkiem saistītus jautājumus, kā arī nekautrējas izjokot sazvanīto personu.

Uzziņu dienesta 1188 apkopotā informācija liecina, ka pērn Helovīna priekšvakarā visvairāk zvanījuši tieši jaunieši, kas vēlējušies noskaidrot tehniskas dabas jautājumus par šiem svētkiem, interesējoties, kā izgatavot ķirbja lukturīšus un kā dabūt ķirbī galvu iekšā tā, lai vēl arī svecei vieta paliktu, stāstīja Bite.

Tāpat zvanītājiem ir daudz jautājumu par svētku atribūtiku un nepieciešami padomi tās izvēlei. Zvanītāji uzziņu dienestā interesējas par šajos svētkos populārākajiem tērpiem un maskām, kā arī, kur tos iespējams iegādāties vai vislabāk – iznomāt.

Bite atklāja, ka Helovīna laikā netrūkst arī ierastās izjokošanas un citu zvanu ar savdabīgu humora devu, zvanītāji lūdz izstāstīt kādu "šausmīgi šausmīgu šausmu stāstu", kāds zvanītājs pat lūdzis, lai noskaita kādu dzejoli par ķirbjiem, bet vēl kāds cits interesējies par Helovīna vēsturi.

 

Komentāri (22)

aivarstraidass 30.10.2010. 22.37

Par šo lietu žurnālam IR pienākas liels FUI. Bija, starp citu, LETAs ziņa “29.oktobrī – aicina sanākt un godināt Veļus” (kopā ar Skandiniekiem Vecrīgā k/c “Ritums” Jaunielā). Sk. http://bit.ly/azIP7M . Un ap šo laiku notiek vēl virkne citu veļiem un veļu mielošanai domātu pasākumu, ko rīko dažādas folkloras kopas un seno paražu zinātāji. Par veļu pasākumiem īpaši pieaugusi interese pēdējos gados.

Tai vietā IR pievēršas vienīgi īpatnējam amerikāņu/britu/īru civilizācijas aspektam (sākotnēji – droši vien ķeltu svētkiem), kas joprojām tiek Latvijā nemākulīgi kopēti. Ja būtu gan vieni gan otri pasākumi minēti, būtu labi. Bet tagad – tā ir izlikšanās par to, kas jūs neesat (amerikāņu dzīvesveida žurnāls); mēdija izmantošana nevis orientācijai kultūras dzīves norisēs, bet gan lasītāja vienpusīgai ietekmēšanai. Un te vairs nav tik svarīgi, vai tas tiek darīts par naudu vai nē – tas vienkārši bojā žurnāla (citādi visai objektīvo) tēlu.

Tas būtu apmēram tāpat kā rakstīt par Sv.Valentīna dienu, bet neuzrakstīt par meteņiem. Vai arī 4.jūlijā aprakstīt ASV neatkarības svinēšanu bet aizmirst par holokausta piemiņas datumu tepat Latvijā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu