Lužkovs pa vidu • IR.lv

Lužkovs pa vidu

4
AFP/LETA

18 varas gados uzkrātie miljardi acīmredzot ir vājš mierinājums no Maskavas mēra iesildītā krēsla izmestajam Jurijam Lužkovam (74), kurš tagad sola iet lielajā politikā un savu godu aizstāvēt «līdz galam». Savukārt politikas novērotāji mēra padzīšanā saskata pazemes strāvojumus – prezidenta Medvedeva un premjera Putina savstarpējo cīkstēšanos

Torīt Maskavas mērijas darbinieki bija ieradušies darbā stundu agrāk nekā parasti. Mērs Jurijs Lužkovs bija sasaucis sapulci nevis deviņos, bet gan astoņos no rīta. Tomēr sapulce 28.septembra rītā tā arī nesākās. Jau plkst.7.45 ziņu aģentūras vēstīja, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ir atstādinājis Lužkovu no amata, jo esot zaudējis prezidenta uzticību. Iepriekšējā dienā prezidenta administrācijas vadītājs uzaicināja Lužkovu uz Kremli un pavēstīja, ka jautājums par viņa atstādināšanu ir izlemts. Mērs vēl nodeva asu vēstuli prezidentam (to vēlāk publicēja žurnāls The New Times), taču nekas vairs nebija līdzams. 

Svarīgākais notikums 2010.gada Krievijas politiskajā virtuvē bija sācies un līdz ar to arī 2012.gadā plānotā prezidenta vēlēšanu kampaņa. Lužkovs ir izmests no 18 gadus sildītā Maskavas saimnieka krēsla, taču, neraugoties uz cienījamo vecumu, ir noskaņots karot – sola veidot jaunu politisko spēku. Viņš nenoliedz iespēju, ka no Kremļa var sagaidīt represijas ne tikai pret sevi, bet arī sievu, miljardieri un bagātāko Krievijas sievieti Jeļenu Baturinu.

Pa labam nesanāca
Skandāls varēja būt arī klusāks. Pirmās baumas par Lužkova atstādināšanu parādījās jau maijā – Kremļa saimnieks bija neapmierināts ar Lužkovu, kurš ne vien demonstrēja klaju nevērību pret valsts galvu, bet pēdējā laikā izrādījās arī daudzu skandālu centrā. Pēdējais un skaļākais no tiem – diskusijas par jauno Maskavas attīstības plānu, kas paredzēja veseliem kvartāliem noārdīt vēsturisko apbūvi. Baumoja par mierīgas vienošanās variantiem: Lužkovs varētu pāriet vai nu Federācijas padomes spīkera amatā vai arī vadītu korporāciju Olimpstroj, kas būvē 2014.gada Soču olimpiādes objektus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu