Varēs sūdzēties par anonīmiem komentāriem internetā • IR.lv

Varēs sūdzēties par anonīmiem komentāriem internetā

46
Andrejs Terentjevs, F64

Meklē risinājumu interneta kafejnīcā rakstītu komentāru identificēšanai

Cilvēks, kurš anonīmā interneta komentārā saskatīs sava goda vai privātās dzīves aizskārumu, varēs vērsties tiesā, par iecerētajām likuma izmaiņām vēsta BNS. Tomēr pagaidām vēl nav zināms, kad grozījumi varētu stāties spēkā, jo nav risinājuma vairākām problēmām, piemēram, ja komentārs rakstīts interneta kafejnīcā.

Šobrīd persona, kas ir aizskarta, nevar pilnvērtīgi sevi aizstāvēt, jo prasības pieteikumā tiesai ir jānorāda arī aizskārēja dati.

Saskaņā ar iecerētajām likuma izmaiņām, tiesai būs jālemj, vai komentārā ir saskatāms goda vai privātās dzīves aizskārums. Tiesa, lai noskaidrotu atbildētāju, vērsīsies pie komersanta vai interneta attiecīgās vietnes turētāja, lai konstatētu, no kādas IP adreses aizskarošā informācija internetā ir ievietota un kādai personai attiecīgā IP adrese ir izsniegta. IP adrese būs jāizsniedz obligāti, paredz likuma grozījumi.

Kā BNS sacīja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Laura Pakalne, pagaidām vēl tiek diskutēts, kā tiks noskaidroti tie komentāru rakstītāji, kas to uzrakstījuši interneta kafejnīcā vai citā publiskā vietā. TM aģentūrai BNS arī norādīja, ka spēkā ir stājušies grozījumi Krimināllikumā, svītrojot pantus par godu aizskaršanu un goda aizskaršanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī.

Citās Eiropas Savienības dalībvalstīs par tiesību aizskārumiem internetā tiek nodrošināta tādi pati civiltiesiskā aizsardzība kā tad, ja aizskārums būtu noticis citā vidē.

Ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē tiks skatīts TM informatīvais ziņojums par pārkāpumiem un personu aizsardzību internetā.

 

Komentāri (46)

LR Aizsardzības mini 06.10.2010. 15.19

Es neiebilstu pret rasu, starpetnisko vai starpreliģisko naidu kurinošiem komentāriem komentu dzēst un IP bloķēt, bet “kriminalizēt” komentārus es neieteiktu, tas ir nākamais solis uz “notariāli apstiprinotu vienošanos par dzimumattiecību piekopšanu laulāto starpā, laikaposmā no plkst. 23:00 – 07:00, ja vien nav mutisku kaimiņu pretenziju par sabiedriskās kārtības un miera traucēšanu nakts laikā”.. :)

+11
-1
Atbildēt

5

    ievuliitis > LR Aizsardzības mini 06.10.2010. 15.23

    Kas tas bija, ko tu citēji?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tieši tā msjē $, neuzskatu, ka komentēšana būtu civiltiesiski sodāma, ja cilvēks Jūtas nepattiesi apvainots, pazemots un iznīcināts, tad viņam ir divas iespējas, vai nu argumentēti atspēkot apmeplojumus, vai ignorēt tos. :) Parasti jau saka: “taisnība acīs kož”.. :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Es necitēju, tā ir improvizācija par tēmu: “esam tik demokrātiski, tik demokrātiski, ka vēlamies izdomāt vēl kādu daudz demokrātiskāku kontroles mehānismu”. :) Iesaku Orvelu “1984”

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Velns parāvis, agrāk bija laba lieta, saucās – “Duelis”. Kāds gods, kāda cieņa mūsdienās, palasi Dimā, citus rakstniekus. Cilvēkam gods ir tikai tad, kad tas dzīvo godprātīgi, kad viņam nav parādu, nav “traipu” biogrāfijā u.tml. Vai varbūt goda definīcija ir mainījusies? Kā var aizskārt to kā nav? Kā var izrēķināt godu naudā>?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > LR Aizsardzības mini 06.10.2010. 15.32

    @clash_clash
    Bet ja nu aizskārējam ir taisnība? Kaut kā saduras divas nevainības prezumpcijas. Ja es uzrakstīju, ka A. apzadzis valsti, bet šamejais jūtas baigi aizskarts un sūdz mani tiesā. Tad man nav jāpierāda, ka neesmu vainīgs. Bet arī viņam nav jāpierāda, ka neko nav zadzis. Kaut kāds slaloms un četri salto var sanākt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mārtiņš meiers_ 06.10.2010. 16.09

Īsāk, pilnīgs sviests tas jaunais likumprojekts. Un kā gan viņi iedomājas izķert komentatoru no kāda mazāka miesta, kur uz visiem neta lietotājiem tikai viena IP adrese?? Atslēgs nafig visus? Jeb ciema tirguslaukumā no sākuma uzrīkos vispārēju klopi? ;)

+7
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > mārtiņš meiers_ 06.10.2010. 16.16

    Vēl jau tas moments, ka Latvijā ir atļauts ne-slēgts WiFi tīkls. Kas nozīmē, ka es ar savu ķepļepu varu piebraukt pie jebkuras bibliotēkas vai kur citur, kur izdodas pieslēgties un rakstīt uz vella paraušanu ko vien vēlos.

    Vācijā savādāk- tur par atvērtu WiFi tīklu var saņemt sodu. Tieši tāpēc, lai dažādi viltnieki tavu tīklu neizmantotu nesankcionēti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Lûse 06.10.2010. 14.49

gribas teikt,ir taču 21.gs :))
Nav taču problēmas lietot anonimos serverus,browserus utt.Nu sliktākajā gadījumaa var taču ieiet e-cafe,vai anonīmos mob.modēmus,variantu daudz ;)))
Efektīgi būtu ja pašu portāli spēcīgāk moderētu

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu