Gāzes cenu Krievijai liek mazināt konkurence • IR.lv

Gāzes cenu Krievijai liek mazināt konkurence

16
AFP/LETA

Analītiķis: sarunas ar "Gazprom" par gāzes cenas samazināšanu bija jāsāk sen

Latvijai jau sen vajadzēja sākt sarunas ar Krievijas gāzes koncernu "Gazprom" par gāzes cenas samazināšanu, jo līdzīgi procesi visā Eiropā notiek labu laiku, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēris "Parex Asset Management" (PAM) Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis.

Šā gada sākumā parādījusies informācija, ka viens no lielākajiem "Gazprom" klientiem Eiropā – vāciešu "E.ON Ruhrgas International", kas ir arī 47% "Latvijas gāzes" (LG) akciju īpašnieks, – panācis izmaiņas gāzes piegāžu cenas noteikšanas mehānismā. Tā kā Eiropas dabas gāzes tirgus nav diez ko caurspīdīgs, tamlīdzīga informācija parādās pārsvarā baumu formā, taču eksperts ir dzirdējis par vēl pāris līdzīgiem gadījumiem.

Analītiķis skaidro, ka pēc vecās shēmas krievu gāzes cena nākamajiem periodiem bija atkarīga no tā, kā mainījusies deviņu mēnešu vidējā vairumcena mazutam un dīzeļdegvielai Eiropā. Tā notika visā Eiropā, arī Latvijā, kas jau pāris gadus dabasgāzi iepērk tieši uz tādiem nosacījumiem un par tādu pašu cenu kā Rietumeiropa. Pēc viņa teiktā, Eiropas gāzes iepircēji vēlas, lai daļa no "Gazprom" piegādēm turpmāk notiek par cenu, ar kādu gāzi kotē Eiropas brīvajā tirgū – tā saukto "spot" jeb pašreizējā brīža tirgus cenu. Kā liecina PAM dati, "spot" cena turas aptuveni par 30% zemāka nekā cena pēc deviņu mēnešu vidējā aprēķina formulas. Vaikulis gan lēš, ka maksimālais reālais ieguvums varētu būt par 5-6% zemāka gāzes cena.

Diskusija par "spot" cenu iekļaušanu "Gazprom" formulā rit jau dažus gadus, bet līdz šim krievu kompānija kā teju faktisks monopolists nepiekrita neko mainīt. Krīzes laikā 2009.gadā Eiropā  aktivizējušies "Gazprom" konkurenti no Tuvajiem Austrumiem un Skandināvijas, un krievu daļa Eiropas tirgū samazinājās. "Lai saglabātu savu lomu, "Gazprom" acīmredzot ir nolēmis kļūt elastīgāks," pieļauj Vaikulis.

Jau ziņots, ka pēc sarunām starp LG un "Gazprom" tuvāko mēnešu laikā varētu tikt parakstīta vienošanās par dabasgāzes cenas aprēķināšanas formulu Latvijai, kas dotu mazāku gāzes cenu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē paziņoja LG vadītājs Adrians Dāvis. Samazinājuma apjomu viņš pagaidām neprognozēja.

Komentāri (16)

simpsons 22.08.2010. 13.39

Būtu labi, ja publicētu objektīvu informāciju.
1) Cik LG maksāja Gazpromam pirmajā pusgadā?
2) Kāda bija gāzes vidējā cena Vācijā pirmajā pusgadā?
3) Kādi ir gāzes transporta tarifi no Baltkrievijas līdz Minhenei?

Citādi diskusija ir par to cik eņģeļi var apsēsties uz kniepadatas galvas.

+4
-1
Atbildēt

0

janisholsteins 22.08.2010. 16.51

Gāzes piegāde bieži ir monopolistiska, jo nepieciešami dārgi cauruļvadi. Savukārt pasūtītājs var pārslēgties uz alternatīvu enerģijas avotu – naftu, koku, oglēm, hidro utt.
Līdz ar to cenu nosaka balanss starp piegādātāja izmaksām (Krievijai – piegāde ir ap 90% no gāzes ražošanas izmaksām), saņēmēja spēju maksāt un alternatīvo enerģijas avotu cenām saņēmējam. Un šī cena nav brīvā tirgū noteikta, drīzāk tā ir politiska vienošanās. It sevišķi, ja galvenais gāze patērētājs LV arī ir monopols. Tad gāzes cena tiek noteikta tāda, lai maksimizētu abu monopolu peļņu (double monopoly markup).

+3
0
Atbildēt

0

janisholsteins 22.08.2010. 16.52

d) ar nodokļu politiku veicināt alternatīvo avotu izmantošanu. T.i. – ja kļūs izdevīgāk izmantot, piem, mazutu vai šķeldu, LG/Gazproms uzreiz nolaidīs cenu. Ar šo gan ir tādas pašas politiskās problēmas, kā ar c).
e) pārdodot GPromam LGāzi :) tiks atrisināts double monopoly markup :)

+2
0
Atbildēt

1

    vjachiks > janisholsteins 22.08.2010. 17.20

    Gazprom jau pieder Latvijas Gāze ;) paskaties akcionāru sarakstu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu