Krievija lūdz Latvijas palīdzību cīņā ar mežu ugunsgrēkiem • IR.lv

Krievija lūdz Latvijas palīdzību cīņā ar mežu ugunsgrēkiem

42
AFP/LETA

Maskavu pārņēmis karstums un smogs, pieaugusi mirstība

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs pirmdien oficiāli lūdzis Latvijas palīdzību ārkārtas situācijas Krievijā noregulēšanā, ko izraisījuši plašie mežu ugunsgrēki, ziņo LETA. Pašlaik Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir gatavs uz Krieviju nosūtīt divas pilnībā aprīkotas autocisternas, kurās ir izvietoti gandrīz visi tehniskie līdzekļi, ko Krievijas puse lūdz, kā arī personālu 12 cilvēku sastāvā, tikšanās laikā Krievijas vēstnieku informējis VUGD priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis.

Kā iepriekš ziņoja LETA-AFP, Krieviju pārņēmis spēcīgs karstuma vilnis, kāds nav reģistrēts gadu desmitiem, mežu un kūdras ieguves vietu ugunsgrēki Krievijas centrālajos rajonos jau vairākas dienas smacē Maskavu, bet ik dienu mirušo skaits Maskavā teju divkāršojas.

"Parasti katru dienu Maskavā mirst 360 līdz 380 cilvēki, taču tagad šis skaitlis ir aptuveni 700," aģentūrai "RIA Novosti" teica Maskavas veselības aizsardzības departamenta vadītājs Andrejs Zeļcovskis. "Mirstība ir divkāršojusies," viņš informēja.

Medijos iepriekš parādījusies kritika varas iestāžu virzienā. "Varas iestādes nepublisko statistiku, lai slēptu savu nekompetenci," laikraksts "Kommersant" citē kādu vārdā neminēta apbedīšanas biroja vadītāja teikto. "Morgi un krematorijas ir pārpildīti."

Latvijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā aicina nopietni izvērtēt došanos uz Krieviju. Plašo mežu un kūdras purvu ugunsgrēku dēļ ir izsludināts ārkārtas stāvoklis septiņos Krievijas reģionos, bet Maskavas apgabalā ilgstoši saglabājas ļoti augsta gaisa temperatūra (ap +40 grādiem) un virs Maskavas izveidojies smogs, norāda ministrija.

Ārkārtas stāvoklis izsludināts Maskavas, Ņižņijnovgorodas, Rjazaņas, Vladimiras, Voroņežas apgabalos, kā arī Mari El un Mordovijas Republikās.

Smoga dēļ lidmašīnas, kurām plānota nosēšanās Domodedovo lidostā, tiek novirzītas uz citām lidostām. Ārlietu ministrija informē, ka pastāv iespēja, ka lidojumi uz un no Maskavas var tikt traucēti arī turpmāk, jo laika prognozes tuvākajā laikā izmaiņas nesola.

Visiem ceļotājiem, kuri plāno doties uz Krieviju vai jau tur atrodas, Ārlietu ministrija  iesaka sekot līdzi jaunākajai informācijai vietējos plašsaziņas līdzekļos un ievērot vietējo drošības dienestu ieteikumus.

Komentāri (42)

mary75 09.08.2010. 14.43

Skaidrs, ka viņi daudz kur paši vainīgi,, bet, kāda tam nozīme?
Ja kaimiņam deg māja, normāli iet un palīdzēt nodzēst, nevis filozofēt, cik labs vai slikts ir kaimiņš, te pat nav par ko strīdēties.

+16
-2
Atbildēt

0

TomsLinins 09.08.2010. 14.37

Vajag palīdzēt bez burkšķēšanas… Ar uguni joki mazi un pievārēt var tikai visi kopā… Nav ko te jaukt politiku un “vai parādīs pa TV” iekšā…

+16
-2
Atbildēt

0

disassociative 09.08.2010. 14.19

Ar šādām lietām nav ko lieki politiski ņemties, ir skaidrs, ka jāatsaucas palīdzības lūgumam un jābrauc talkā. Jāņem vērā, ka smogs ir jau pie Latvijas robežas. Nezinu, kā citi, bet es zinu, ko nozīmē mājās ugunsgrēks un lieliski zinu sajūtas, kādas pārņem, kad visu dzīvokli piepilda dūmi un bērni jāsagulda uz grīdas, kur vēl var elpot, kamēr ierodas ugunsdzēsēji.

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu