Valsts uzņēmumus vērtēs līdz gada beigām • IR.lv

Valsts uzņēmumus vērtēs līdz gada beigām

23
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

EM valsts sekretārs pieļauj, ka ES monetāro lietu komisārs kļūdījies termiņos

Eiropas Savienības (ES) monetāro lietu komisārs Olli Rēns ir bijis neprecīzs, intervijā stāstot par saprašanās memoranda nosacījumiem attiecībā uz Latvijas valsts uzņēmumu vērtēšanu – informācija par iespējamajiem privatizējamiem uzņēmumiem valdībai jāsniedz līdz gada beigām, nevis līdz septembra beigām, Ir.lv sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš uzsvēra, ka saskaņā ar vienošanos Latvijas puse – sākotnēji darba grupa Pūces vadībā, vēlāk valdība vispirms apstiprinās publisko personu komercdarbības koncepciju, kas noteiks pamatprincipus valsts un pašvaldību iesaistei komercdarbībā. Pēc Pūces teiktā, valdībai varētu tikt piedāvāti vairāki risinājuma varianti. Šobrīd, piemēram, Latvijas Pašvaldību savienība rosinot atcelt jebkādus ierobežojumus komercdarbībai, taču esot arī kardināli pretēji viedokļi, rosinot, piemēram, pieļaut valsts un pašvaldību komercdarbību tikai īpašos gadījumos, kad tirgū konstatētas nepilnības. Atbilstīgi tam, kādu risinājuma variantu valdība izvēlēsies šajā koncepcijā, tiks turpināts darbs, analizējot esošos valsts un pašvaldību uzņēmumus, stāstīja Pūce, uzsverot, ka lēmumi par tiem jāpieņem līdz gada, nevis līdz septembra beigām. Turklāt tas nebūšot nekāds privatizējamo uzņēmumu saraksts, jo par katru valdība lemšot atsevišķi.

Kā skaidroja Pūce, informācijā starptautiskajiem aizdevējiem, ko valsts plāno iesniegt līdz gada beigām, nebūšot priekšlikumu, kas paredzētu šobrīd ar likumu par neprivatizējamiem atzītos uzņēmumus tomēr privatizēt. Latvijas valstij un pašvaldībām šobrīd pilnībā piederot aptuveni 60 uzņēmumi, vēl aptuveni tikpat daudz ir šo uzņēmumu meitas sabiedrību, kurās ir dažāda situācija – var būt daļēja valsts vai pašvaldību līdzdalība.

Savukārt ES monetāro lietu komisārs Rēns vairākās intervijās uzsvēris, ka vienošanās dokuments skar privatizāciju: "Vienīgais nosacījums ir, ka līdz septembra beigām Latvijas valdībai ir jāsastāda saraksts ar valstij piederošajiem uzņēmumiem un jāsniedz informācija par to peļņu, meitas uzņēmumiem, dividenžu izmaksu, nodarbinātību un vērtībām. Pamatojoties uz šo sarakstu, valdībai ir jāsagatavo saraksts ar valstij piederošajiem uzņēmumiem, kuros būtu iespējama restrukturizācija, pārveidošana par valsts aģentūrām vai privatizācija. Šī ir saprašanās memoranda nostāja, un mēs ceram, ka Latvijas amatpersonas nākotnē strādās šajā virzienā," "Latvijas Avīzei" sacījis Rēns.

Nule publiskotajā vienošanās ar aizdevējiem teikts, ka līdz 2010.gada beigām plānots iesniegt starptautiskajiem aizdevējiem novērtējumu par variantiem attiecībā uz daļas valsts un pašvaldību īpašumā esošu uzņēmumu un to filiāļu iespējamu pārstrukturēšanu, pārvēršanu par valsts aģentūrām vai privatizāciju saskaņā ar Latvijas Valsts pārvaldes likumā noteiktajiem kritērijiem.

Komentāri (23)

disassociative 23.07.2010. 15.51

Cilvēki tiek palēnām sagatavoti neizbēgamai lielo valsts īpašumu prihvatizācijai. Sākts tiek laikus, lai nolaiž tvaiku, pēc tam viss aizies kā smērēts. Ne velti Puķu Andris pie varas raujas.

+5
0
Atbildēt

0

archoftriumph 23.07.2010. 16.35

tas ir liidziigi kaa padomju laikos ar cenu paaugstinaasanu – pabaida vienreiz, pabaida otreiz, cilveeki pasuumeejas, un kad treso reizi tieshaam paaugstina tad visi atviegloti nopuusas un saka “nu tad beidzot!” :D

+4
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 23.07.2010. 17.09

Nu ja,gatavojam augsni.. pieradinam sabiedrību..Pēc oktobra valodiņa kļūs konkrētāka. Nožēlojami.

+2
0
Atbildēt

2

    snjuu > www.vecamate.lv 23.07.2010. 21.56

    Gribu teikt, ka interešu ir daudz un tās ir dažādas. Reālpolitika vairs nedarbojas, jo valstis vairs nav vienīgie spēlētāji. SVF LV jau ir darbojies iepriekš, un laikam pat diezgan jēdzīgi. Mēslos iekāpuši (pat vairākkārt) esam mēs paši, nevis kāds mūs tur ir iegrūdis. Par to, ka derētu noprivatizēt daļu valsts kantoru (īpaši to, kas konkurē ar privātajiem un līdz ar to nav gluži līdzvērtīga konkurence), nav nekādu šaubu. Svarīgi ir tas, lai tas nenotiktu Lemberga un Šķēles stilā, “vienojoties par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu”. Par amīšu ekonomiskajām interesēm – to šeit ir maz, pat pārāk maz.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    snjuu > www.vecamate.lv 23.07.2010. 19.06

    Ar SVF u. tml. sazvērestības teorijām jau var nodarboties, bet vēlreiz iesaku uz lietām skatīties vēl plašāk, pasaule nav plakana.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu