Kā dzīvosim pēc futbola... • IR.lv

Kā dzīvosim pēc futbola…

33
AFP/LETA
Artūrs Vaiders

Vai van Marvijks liks spāņiem zaudēt ne vien pirmo, bet arī pēdējo spēli?
Pasaules futbola čempionātā Dienvidāfrikā atlikušas tikai divas spēles. Mēnesis aizskrējis vienā elpas vilcienā, vēlreiz apstiprinot likumsakarību, ka tikai futbols spēj piedāvāt tik daudz pārsteigumu.

Ar līdzīgu startu
Tādu netrūka arī šajā reizē. Tomēr nevienu no komandām, kas iekļuva pusfinālā, nevar nosaukt par ''kreiso'', kaut ārpus tā palika Argentīna un Brazīlija. Vēl agrāk izkrita Anglija un pavisam izgāzās Itālija un Francija. Katrai savi iemesli. Varbūt visām šīm valstīm traucēja tas, ka līderi (vai pat visa komanda) spēlē Eiropas klubos un saspringtajā sezonā bija izšāvušies? Nu kaut vai Lionels Messi, kas neguva ne vārtus! Taču arī spāņi un holandieši bija līdzīgās izejas pozīcijās. Cik liels bija paguruma, cik treneru stratēģijas un taktikas, cik sirds un karoga nopelns? Reizēm izšķīra centimetri un pat milimetri. Un kā pietrūka Vācijai, kas, izdemolējusi ''Maradonas klubu'', atdūrās pret spāņiem? Vai tikai Tomasa Millera? Varbūt šajā reizē Mikaela Balaka? Tāpat kā Ganai Maikla Esjēna. Kurš to izmērīs?
Pirms ceturtdaļfināla, Maradonas mudināti, daudzi lika katafalkā Eiropu un jau cēla tronī Dienvidameriku, jo astoņniekā bija četras turienes komandas. Pusfinālā jau tikai viena, un finālu pārņēma eiropieši. Tātad sava likumsakarība ir arī šajā apstāklī.

Kontinenta asaras
Jā, jā, jau esam redzējuši arī vīru asaras. Vēl vairāk – veselas valsts asaras, jo pēc zaudējuma Paragvajai raudāja ne tikai Asamoa Gians, bet visa Gana. Vēl vairāk – bija visa kontinenta asaras. Turnīrā, kas notika Āfrikā, Gana kā pirmā šī kontinenta valsts varēja iekļūt pasaules čempionāta pusfinālā. Varēja, un veiksmi šoreiz pat varētu izmērīt – būtu Gians trāpījis bumbu centimetrus divus zemāk, Gana būtu pusfinālā. Taču veiksme šoreiz bija urugvajiešu pusē. Ne velti tagad jau Luisa Suaresa rokai ir dievišķīgs spēks.
Pēc šī čempionāta noteikti mazāk jauks Slovēniju un Slovākiju. Var teikt, ka slovēņi paši izlaida no rokām ceļazīmi uz astotdaļfinālu, jo bija vadībā pret ASV ar 2:0. Taču tiesnešu kļūdām bagātākajā mačā savu pārsvaru beigās nenosargāja. Savukārt slovāki, aizsūtot mājās pasaules čempionus, iekļuva astotdaļfinālā, kur lika panervozēt arī nākamajiem finālistiem holandiešiem. Atšķirība starp Slovākiju un Slovēniju šoreiz bija arī tāda, ka vieniem bija līderis, kas sita bumbu vārtos (Roberts Viteks), bet otriem vairs nebija Zlatko Zahoviča.

Ilgas pēc Fantomasa
Jā, un čempionāts bija neierasti bagāts ar jocīgi ielaistiem vārtiem. Laikam jau pie tā vispirms vainojamas Jabulani bumbas, kam brīžiem bija patiešām nesaprotama trajektorija. Vārtsargi tomēr nebija iesācēji, lai pieļautu tik daudz nesaprotamu kļūdu.
Ar tiesnešiem ir sarežģītāk. Neesmu āriešu teorijas piekritējs, tomēr jāatzīst, ka eiropieši kļūdījās mazāk. Vai nu tāpēc, ka ikdienā biežāk pieraduši tiesāt augstas raudzes spēles, vai arī tomēr labāk redz un saprot laukumā notiekošo. Tiesa, tāda līdera kā Pjerluidži Kolina, leģendārā ''Fantomasa'', arī vecajā pasaulē šobrīd laikam nav.
Tas viss jau ir bijis. Mūs vēl gaida divas spēles. Mačs par 3.vietu parasti gan ir tāds dīvains – kā pirmdiena pēc kāzām Latgalē. Jo tiekas pusfinālu zaudētāji. Šoreiz gan paģiru varētu būt mazāk. Vācija arī spēli par 3.vietu varētu aizvadīt koncentrēti, jo tāds ir vācu ''ordnung'' (kārtība). Savukārt Urugvajai jau pusfināls bija liels sasniegums, jo tā, nevis Argentīna vai Brazīlija, kļuva par Dienvidamerikas labāko komandu. Tāpēc viņi varētu spēlēt no sirds. Vienīgi, vai Djego Forlanam pietiks spēka? Tik svarīga līdera (gan muskuļu, gan prāta ziņā) nebija nevienā citā no 32 komandām. Ja pietiks, vai vācieši spēs neitralizēt šī čempionāta spilgtāko personību (ja nu vienīgi finālā kāds ir līdzīgs supernovai)?

Finālā gan viss ir 50:50? Vai spāņiem, kas nebūt nav rādījuši iespaidīgāko sniegumu tieši finālā? Tad viņi spilgti pateiks, ka svarīgi vinnēt ne pirmo, bet pēdējo spēli. Vai Bertam van Marvijkam ar oranžajiem izdosies tas, ko nespēja krietni slavenāki viņa priekšteči Leo Bēnhakers vai Rinuss Mihelss? Uzskaitīt abu izlašu plusus un mīnusus ir gandrīz vai nevietā, jo šādā spēlē visu reizēm var izšķirt sīka nianse.
Katrā ziņā abas spēles sola augstas raudzes futbolu. Un droši, ka karstums tur netraucēs.
Kā dzīvosim tālāk, pat nezinu. Nebūs futbola… Harijs Spanovskis ierunājis pēdējo ''Hameleonu rotaļu'' sēriju… vēlēšanās grib kandidēt gan Pliners, gan Kalniņš, gan Dobelis… un pārcelšanās uz Īriju arī neko daudz neglābs…
P.S. Mazs latvisks akcents. Tālāk par grupu turnīru netika Latvijas konkurenti atlases turnīrā Šveice un Grieķija, toties Gana, ko eksaminējām jūnija sākumā un, būdami tālu no labākā sastāva, zaudējām ar 0:1, gandrīz iekļuva pusfinālā. Nav nemaz tik slikts salīdzinājums.
Arturs Vaiders ir portāla ParSportu.lv žurnālists

.

Komentāri (33)

Aivars Krauklis 12.07.2010. 06.51

Spāņu fani pēc uzvaras brēc, ka nu mīlot Spāniju, Ko mīlētu, ja zaudētu?

0
0
Atbildēt

0

Ziiime 11.07.2010. 10.54

Man vislabāk patika tas, ko Anatolijs Kreipāns teica, kad Spānija zaudēja Šveicei. Komanda, kura čempionātu iesāk ar zaudējumu, NEKAD nav vinnējusi Pasaules Kausā. Tā tam jābūt arī šoreiz!
Finālu izšķirs tas, vai De Jongs ar Van Bommelu spēs apturēt Ksavi un Iniestu, kā arī Nīderlandes pretuzbrukumu veiksme. Domāju, ka oranžie, visticamāk spēlēs no aizsardzības – ņemot vērā, ka spāņu malējie aizsargi mēdz aizkavēties uzbrukumā.

0
0
Atbildēt

4

    buchamona > Ziiime 11.07.2010. 12.23

    Bet Pauls pareģo, ka šoreiz uzvarēs :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziiime > Ziiime 11.07.2010. 13.23

    Ja Tu būtu spēlējis/-usi jebkādu sporta veidu augstākā līmenī par sētas līmeni (es esmu to darījis), tad saprastu, ka futbolisti par tā ūdensdzīvnieka prognozēm labākajā gadījumā droši vien pasmejas. Manuprāt, astoņkājis ir ēdiens. Kādā veidā viņi dabū to gatavu – nezinu, un mani tas arī īpaši neinteresē. Mazāk vajag visādus draņķus lasīt, finālā tomēr visu izšķirs meistarība un disciplīna. Peace! :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Ziiime 11.07.2010. 13.45

    Ja Tu būtu spēlējis/-usi jebkādu sporta veidu augstākā līmenī par sētas līmeni (es esmu to darījis), tad saprastu +++ acīm redzot Pauls izprot futbolu tik pat labi, kā tie, kuri ir sportojuši pat nedaudz virs “sētas līmeņa” :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta Ungailo > Ziiime 11.07.2010. 19.34

    ja Tu būtu ne tikai “spēlējis/-usi jebkādu sporta veidu augstākā līmenī par sētas līmeni”, bet arī sapratis, ko dari, tad zinātu, ka sportā ļoti daudz ko nosaka psiholoģija. un publiskas prognozes to tieši ietekmē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu