"Gazprom" – pasaulē pelnošākā kompānija • IR.lv

"Gazprom" – pasaulē pelnošākā kompānija

22

Pēc ienākumu līmeņa Krievijas gāzes gigants "Fortune" reitingā vien piecdesmitais
Biznesa žurnāla "Fortune" pasaules 500 lielāko korporāciju reitingā Krievijas gāzes monopolists "Gazprom" atzīts par pasaulē vislabāk pelnošo kompāniju – tās tīrā peļņa 2009.gadā bijusi 24,6 miljardi dolāru (13,65 miljardi latu), ziņo aģentūra LETA.
Krievijas energogigants apsteidzis ASV naftas korporāciju "Exxon Mobil" ar 19,3 miljardiem dolāru tīrās peļņas un "Industrial&Commercial Bank of China" ar 18,8 miljardu dolāru peļņu.
Toties šajā pašā ASV žurnāla reitingā pēc ienākumu līmeņa "Gazprom" ieņem tikai 50.vietu ar 92,5 miljardiem dolāru. Te pirmais ir pasaulē lielākais veikalu tīkls "Wal-Mart Stores", kura ienākumi pērn bijuši 408,2 miljardu dolāru apmērā.
Pats koncerns lielo atšķirību starp peļņu un ieņēmumiem skaidro ar pārdošanas apjomu kritumu. Tikai Ukraina vien teju uz pusi samazinājusi iepirktās gāzes daudzumu (no 31,7 miljardiem kubikmetru līdz 18,8 miljardiem). Kompānija nav piemērojusi sankcijas par noteiktā gāzes apjoma neiepirkšanu, kas tai, pēc dažādām aplēsēm, izmaksājis no 5,8 līdz 8,5 miljardiem dolāru.
Galvenokārt peļņas pieaugums tiek skaidrots ar to, ka "Gazprom" peļņā ierakstījis ienākumus, ko ieguvis aktīvu apmaiņas rezultātā ar Vācijas enerģētikas kompāniju "E.On" – 2009.gadā monopolists apmainīja 25% "Severoņeftegazprom" pret 49% "Gerosgaz" un 67 miljonu eiro kompensāciju. Tas "Gazprom" ienesta 3,2 miljardus dolāru. Kompānijas finansiālos rādītājus ietekmēja arī peļņas nodokļa samazināšana.

.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu