Vēstures atspoguļošanā liedz vārdu ''okupācija'' • IR.lv

Vēstures atspoguļošanā liedz vārdu ''okupācija''

28
Indra Sprance

Padomju gadus Rēzeknes muzejā ataino, nepieminot ''okupāciju''; SC vadītā pašvaldība spiedienu noliedz
Atzīmējot Rēzeknes 725.gadskārtu, Latgales Kultūrvēstures muzejs (LKM) jūnija pirmajā sestdienā organizēja pasākumu ģimenēm par tēmu ''Rēzekne padomju varas okupācijas gados'', kurā, iespējams, pēc pašvaldības pārstāvju izteiktajiem aizrādījumiem muzeja darbinieki izvairījušies lietot vārdu ''okupācija'' Latvijas vēstures atspoguļošanā, liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija.
Rēzeknē šogad katra mēneša pirmajā sestdienā tiek organizētas Ģimenes dienas par dažādām tēmām. Jūnija pirmajā sestdienā – 5.jūnijā – LKM bija pieteikts pasākums “Rēzekne padomju varas okupācijas gados”, kas arī publiski izziņots dažādās interneta vietnēs. Drīz vien no Rēzeknes domes pienākušas ziņas, ka šāda tēma šķeļot sabiedrību un lielākā Rēzeknes iedzīvotāju daļa tiekot nosaukta par okupantiem, tādēļ šo vārdu nevajadzētu lietot. Īsu brīdi pasākuma pieteikums pat esot pazudis no vietējā portālā, taču pirms 5.jūnija tajā gan atgriezies.
Kā liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija, pašvaldības amatpersonu signāli tomēr tika ņemti vērā, un par Latvijas vēstures laika posmu no 1940. līdz 1988.gadam stāstīts, izvairoties no vārda ''okupācija'' pieminēšanas.
Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, kurš pārstāv ''Saskaņas centru'' (SC), Ir.lv noliedza, ka pašvaldības amatpersonas būtu liegušas vārda ''okupācija'' lietošanu Latvijas vēstures atspoguļošanā. ''Ģimenes sestdienu rīkošana Latgales Kultūrvēstures muzejā ir kļuvusi par labu tradīciju, piesaistot arvien vairāk muzeja apmeklētāju. Jautājumi par vēsturi ir vēsturnieku kompetence, pašvaldība neiejaucas vēsturisko notikumu traktējumā un nav arī liegusi izmantot vārdu ''okupācija'' muzeja pasākumos. Mūsu pilsētā dzīvo dažādu ticību un arī nacionalitāšu pārstāvji. Tomēr ir būtiski, skaidrojot dažādus vēsturiskos notikumus, rīkojot publiskus pasākumus, nevairot spriedzi sabiedrībā, bet gan sekmēt to, lai pilsētnieku dzīvotu saticīgi.''

.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu