Kirgīzija: nobalsots • IR.lv

Kirgīzija: nobalsots

32
Andrejs Strokins, F64

Kirgīzija ir pirmā Vidusāzijas valsts, kas turpmāk būs nevis prezidentāla, bet parlamentāla republika

Turpat trīs mēnešus Kirgīzijā ilgusī nenoteiktība laikam gan iet uz beigām. Svētdien notikušajā referendumā pāri par 90% tā dalībnieku nobalsoja par jauno konstitūciju, kas paredz valsts iekārtas maiņu. Kirgīzija ir pirmā Vidusāzijas valsts, kas turpmāk būs nevis prezidentāla, bet parlamentāla republika. Parlamenta vēlēšanas paredzētas rudenī. Vēl referendumā tika apstiprinātas pagaidu valdības vadītājas Rozas Otumbajevas tiesības būt prezidenta amatā līdz 2012.gada sākumam. Vienlaikus viņa pildīs valdības vadītājas pienākumus, līdz jaunievēlētais parlaments apstiprinās jaunu valdību.

Nav jābūt juridiskam fundamentālistam, lai atzītu, ka pagaidu valdība faktiski ir neleģitīms veidojums, no varas struktūrām izspiestu biedru grupa, kas sevi pasludinājusi par valdību. Taču situācijā, kad “piesita pēdu” prezidents Kurmanbeks Bakijevs, bet valdība un parlamenta deputāti izklīda pa mājām, kādam bija jāuzņemas atbildība par valsti, un labi, ka atradās cilvēki, kas spēja to izdarīt. Jāpiebilst, ka pagaidu valdību uz karstām pēdām atzina Krievija, un tūlīt pēc tam – ASV. Abām valstīm Kirgīzijā ir kara bāzes, tāpēc tām ir no svara, lai Kirgīzijā nebūtu haosa un vairāku varas centru.

Visgrūtākais, šķiet, ir aiz muguras. Apslāpētas kirgīzu un etnisko uzbeku sadursmes Dienvidkirgīzijā – Ošā un Dželalabadas apgabalā. Atgriezusies lielum lielā to bēgļu daļa, kas konfrontācijas laikā meklēja patvērumu kaimiņzemē Uzbekijā. Tiesa, šo drīzo atgriešanos, visticamāk, aktīvi stimulēja Uzbekijas varas iestādes, kas bažījās, ka reizē ar bēgļiem valstī varētu ieplūst arī islāma fundamentālisti.

Nemieros un etniskajās sadursmēs, kā tiek uzskatīts, bojā gājuši vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku. Tās ir visai aptuvenas aplēses. Saskaņā ar islāma parašām, viņsaulē aizgājis cilvēks jāapbedī līdz tās pašas dienas saulrietam. Sadursmēs bojāgājušie var būt apbedīti bez identifikācijas.

Pamazām viss nostājas savās vietās. Bakijevs atsaucis savu atteikšanos no prezidenta amata, taču viņš atradis patvērumu Baltkrievijā, un “batjka” Aleksandrs Lukašenko negrasās izdot viņu Kirgīzijai. Par valsts galveno izzadzēju pasludinātais Bakijeva jaunākais dēls Maksims pēc īsām viesizrādēm Latvijā deviens uz Lielbritāniju, un tur vēl nav lemts, ko ar viņu iesākt tālāk. Bakijevs juniors neieņēma politiski nozīmīgus amatus. Tiesa, nekur nav teikts, ka viņš netiks pie politiskā patvēruma. Savulaik to saņēma droši vien nu jau bijušais miljardieris Boriss Berezovskis, kuru Krievija apsūdz smagos ekonomiskos noziegumos. Pašā Kirgīzijā apcietināti vairāki ietekmīgi Bakijeva klana ļaudis, kas acīm redzot stāsies tiesas priekšā.

Pirms referenduma pagaidu valdība parūpējās par “drošības spilvenu”: tika grozīta likumdošana, un referendums būtu atzīstams par notikušu arī tad, ja balsotāju skaits būtu niecīgs.Šīs bažas izrādījās nepamatotas – aptuveni 70% balsot atnākušo ir labs rādītājs. Starptautiskie novērotāji nav fiksējuši nopietnus pārkāpumus.

Protams, ņemot vērā stāvokli valstī, referendums nevarēja būt perfekts. Balsot drīkstēja jebkurā iecirknī, uzrādot jebkādu dokumentu, un pat bez dokumentiem, ja balsotāju personiski pazina vismaz divi vēlēšanu komisijas locekļi. Referendumu varēja izjaukt tikai jauni plaši nemieri, taču sabiedrības postošais potenciāls vismaz uz kādu laiku, domājams, ir izsmelts. 

Nav vērā ņemama pamata uzskatīt, ka referenduma iznākums neatbilstu pilsoņu gribai. Protams, daudziem tas varēja būt ne tik daudz jāvārds jaunajai konstitūcijai, cik balsojums par to, lai “valsts papīri” būtu kārtībā, un reizē ar leģitīmu varu nāktu stabilitāte un drošība. Oturbajeva solās jau vistuvākajā laikā izveidot rīcībspējīgu administrāciju.

Nepārcelt referendumu, kaut arī divas nedēļas pirms tā notika etniskās sadursmes, bija drosmīgs pagaidu valdības solis. Risks pastāvēja, taču tas attaisnojās. Parlamentāra republika reģionā, kas līdz šim sastāvējis, tikai no autoritāri un pat despotiski pārvaldītām valstīm – tas ir izaicinājums. Jāgaida, kas sekos.

.

Komentāri (32)

elizabete_rutens 28.06.2010. 22.14

Man jau arī šķiet, ka liela daļa dažādo deputātu partiju maiņas nelabi ož. Bet, ja skatās savādāk, ar ko īsti partijas maiņa atšķiras no darba vietas maiņas, ko gandrīz ik katrs no mums veic reizi, piemēram, piecos gados… Dāldera gadījumā gan drīzāk jānovērtē viņa atbalsts valdībai, kad to citi centās nogāzt. Viņu pievīla sava partija, bet viņam bija iekšas palikt pie savas pārliecības.

+8
0
Atbildēt

0

IneseT 28.06.2010. 18.47

konjunktūra. man šādi ‘darboņi’ būs pirmie ko svītrot.
un Dāldera iestāšanās JL nestāv blakus režisores Poliščukas iestājai TP – tā bij viebkārši rozīne uz visa Observatorijas trādi-rīdi kumēdiņa!

+9
-4
Atbildēt

5

    vupats > IneseT 28.06.2010. 19.43

    Lieliski! Labākā izrāde, kopš VVF ievēlešanas laikiem! Bravo šīs idejas autoram!

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    itommy_ > IneseT 28.06.2010. 20.25

    Ķurķulīt, vai tad te ir maz stulbu komentāru? Kāpēc tieši mans jāizceļ? :-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    itommy_ > IneseT 28.06.2010. 18.53

    Viņi tiešām varētu uzvest tautai riktīgu teijāteri uz Lielākās valsts skatuves – Saeimā. Ja diriģentu ievēlēs no JL un režisori no TP, tad mūs sagaida vēl nebijusi performance parlamenta plenārsēdēs.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Diâna Antipova > IneseT 28.06.2010. 20.44

    atvaino, kas nu man patrāpās. Bet stils man tiešām šķiet dīkdienīgs.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Diâna Antipova > IneseT 28.06.2010. 20.12

    ->A.Z.
    kaut kā nezināju, ka I.D. būtu diriģents. Teijāters ir jau gadiem, ar komponistiem, aktrisēm, cēlājiem, traktoristiem un zirgudakteriem. Bet, ja nopietni, stulbs Tavs komentārs.
    Būtu vajadzīga sakarīga un kompetenta KM darba analīze.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

alise_zande 28.06.2010. 19.45

Ints Dalderis savas politiskās karjeras laikā trešo reizi izdarījis nozīmīgu soli. Gaidām nākošos. Varbūt ar kādu no tiem viņš sevi ierakstīs vēsturē.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu