Brīvprātīgie imitēs lidojumu uz Marsu • IR.lv

Brīvprātīgie imitēs lidojumu uz Marsu

36
ITAR-TASS/LETA

Seši dažādu nāciju pārstāvji piekrīt 520 dienu izolācijai īpašā modulī

Itālietis, francūzis, trīs krievi un ķīnietis Krievijas Biomedicīnisko problēmu institūtā Maskavā ceturtdien tika brīvprātīgi izolēti īpašā modulī uz teju pusotru gadu, lai imitētu misijas uz Marsu psiholoģisko ietekmi, vēstī aģentūras LETA-AFP.

Moduļa durvis tika noslēgtas pulksten 15 pēc Latvijas laika. Turpmākās 520 dienas ''apkalpei'', tāpat kā reālā misijā uz Marsu, būs jāiztiek ar ierobežotām pārtikas devām, un viņu vienīgie sakari ar ārpasauli būs e-pasts, kas aizkavēsies par 40 minūtēm.

Izmēģinājuma mērķis ir precīzi imitēt Marsa misijas grafiku – 250 dienas ceļojumam uz Marsu, 30 dienas uz planētas virsmas un 240 dienas atpakaļceļam. Brīvprātīgo režīms dienas modulī būs sadalītas astoņās miega, astoņās darba un astoņās brīvā laika stundās.

Trīs eksperimenta dalībnieki pavadīs vienu mēnesi speciālā modulī, kas imitēs lidaparātu, kurš nolaidīsies uz Marsa, bet divi no tā skafandros izies uz Marsa virsmas imitācijas. ''Ceļotāju'' diēta neatšķirsies no astronautu diētas Starptautiskajā kosmosa stacijā. Apkalpe saņems pārtiku eksperimenta sākumā, un viņiem pašiem būs jāsadala savi krājumi.

Komandā nav sieviešu, tāpēc eksperimenta laikā nebūšot iespēju pārbaudīt seksuālo spriedzi, kas var rasties jauktas apkalpes ceļojumā uz Marsu. Brīvprātīgie gan jau atzinuši, ka viņu pārbaudījums būs ilgā atšķirtība no tuviniekiem un partneriem.

"Tas būs grūti mums visiem. Mēs neredzēsim savas ģimenes un draugus, bet es domāju, ka tas būs lielisks laiks mūsu dzīvē," pirms eksperimenta teica 27 gadus vecais ķīnietis Vans Jue. 31 gadu vecais francūzis Romēns Šarls teica, ka visgrūtākais būs sakaru saraušana "ar ģimeni, draudzeni un draugiem".

Šo eksperimentu kopīgi veic Biomedicīnisko problēmu institūts un Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA), kas raksturo projektu kā misiju, kurā "tiks pilnībā imitēta misija uz Marsu un atpakaļ iespējami precīzi, faktiski nedodoties uz turieni". Šis projekts – pilna laika imitēta misija uz Marsu – seko līdzīgam eksperimentam, ko pērn veica Biomedicīnisko problēmu institūts un kurā seši brīvprātīgie tika izolēti uz 105 dienām.

ESA un ASV kosmosa aģentūra NASA ir atsevišķi izstrādājušas grafikus cilvēka ceļojumam uz Marsu pēc aptuveni 30 gadiem. Sarkanās planētas attālums no Zemes mainās no 55 miljoniem kilometru līdz vairāk nekā 400 miljoniem kilometru atkarībā no abu planētu atrašanās vietas savās orbītās.

Komentāri (36)

Juris Millers 04.06.2010. 10.42

Saules vēju var novērst ar izolācijas materiāliem un elektromagnetiem. Šeit tiek pētīta ilgstošas izolācijas, komunikācijas aizkaves un vienveidības ietekme uz cilvēku grupas psihi. Negribētos lai mēs iztērētu desmitiem miljardu aizsūtot 5 cilvēkus uz Marsu un tikai tad uzzinātu, ka puse no viņiem nojūgsies pusceļā.

0
0
Atbildēt

0

Driimeris 04.06.2010. 01.13

Esmu drusciņ atpalicis- vai tad bija jau veiksmīgs eksperiments par dzīvības formas ilgstošu atrašanos ārpus zemes magnētiskā lauka?
Šķiet, ka saules vēja problēma praktiski tā arī nav atrisināta?

0
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 03.06.2010. 23.13

…un dzers pusotru gadu savu urīnu….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu